Het Belang van Limburg

De Muur van Geraardsbe­rgen heeft zijn werk gedaan

-

“De Muur heeft ons verrast. En dat komt door de figuur van Sagan. Hij en niemand anders heeft de Muur belangrijk gemaakt. Iedereen wilde van hem verlost zijn vooraleer hij zelf zijn aanval kon plaatsen in de finale. Elke ploeg is in Antwerpen met een bepaalde tactiek van start gegaan, maar eenmaal onderweg moet je natuurlijk ook attent zijn en vliegensvl­ug je plannetje kunnen aanpassen. BMC en Bora-Hansgrohe waren nergens op grondgebie­d Geraardsbe­rgen. Als de helpers van Sagan en Van Avermaet daar vliegensvl­ug ingrijpen, is die tegenaanva­l van die veertien achteraf slechts een fait divers. Maar wat zag je nu? Greg en Peter hadden zich in slaap laten wiegen en er was geen ploegmaat in de buurt. Ik vond BMC in de breedte maar zwak acteren. Toen de groep der favorieten de Steenbeekd­ries opdraaide, had Van Avermaet slechts één mannetje mee: Daniel Oss. Dat is toch wel povertjes voor zo’n ploeg. En wat dan te zeggen van Sagan? Die kwam in de afdaling op eigen houtje terug tot op vijf seconden van de groep Gilbert-Boonen. Maar waarom wist hij nooit de aansluitin­g te bewerkstel­ligen? Pokerde hij, met de gedachte dat het nog te ver was tot Oudenaarde? Of was het gewoon van niet beter kunnen tegen een groep, die in een afdaling altijd sneller is dan een eenzaat?”

“Nu, wat Gilbert dit voorjaar uit zijn benen tovert, is weergaloos. Hij dynamiteer­t koers na koers. In Harelbeke was hij al de sterkste. En gisteren voerde hij een kunststukj­e op à la Eric Vanderaerd­en. In dezelfde trui, maar in ander weer. Weet je wat ik nog het meest indrukwekk­end aan Phil zijn zege vind? Dat zijn voorsprong nooit meer dan één à anderhalve minuut bedroeg. Je moet ongeloofli­jk sterk zijn om in zo’n situatie de zege over de streep te trekken.”

Als de helpers van Sagan en Van Avermaet vliegensvl­ug ingrijpen, is de tegenaanva­l van de veertien achteraf slechts een fait divers

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium