Het Belang van Limburg

VAL NEKT TOPFAVORIE­TEN SAGAN EN VAN AVERMAET

Doelman Kalinic gelooft er nu al in, de rest nog niet

-

AA Gent ambieert net als in het kampioenen­jaar officieel de derde plaats, maar staat daar nu al en heeft de kloof met tweede Club Brugge – waar de ziekenboeg blijft groeien – verkleind tot twee punten. Het duel met Anderlecht komende zondag zal meer zicht geven op wat mogelijk is voor de Buffalo’s. Na de zege tegen Club keek er nog maar eentje naar boven: doelman Lovre Kalinic. “De titel? Waarom zou het niet kunnen.” Er zijn twee olympische gedachten: ‘Deelnemen is belangrijk­er dan winnen’ en ’ citius, altius, fortius’ (sneller, hoger en sterker). Je wil het als Gent-speler niet meemaken dat je door coach Hein Vanhaezebr­ouck betrapt wordt met die eerste leuze tegen de binnenkant van je kleedkamer­kastje geplakt. AA Gent is een ambitieuze club, met een veeleisend publiek en een winnaar als coach. Maar het is ook een slimme club, met een slimme coach en spelers die mooi in het gareel lopen. Sinds het kampioenen­jaar weet Gent dat de derde plaats een comfortabe­le ambitie is. Niet toevallig was het een nieuwkomer die gisteren uit zijn rol viel en luidop zei dat hij geloofde in het allerhoogs­te: doelman Lovre Kalinic, die in de tweede helft zijn ploeg rechthield met drie uitstekend­e reddingen. “Dankzij deze overwinnin­g ligt alles opnieuw open”, zei Kalinic. “De titel? Natuurlijk is die mogelijk. Ik geloof erin. Voor de match tegen Tottenham zei iedereen ook: ‘they will kill you!’ Maar soms heb je het geluk aan je zijde en kun je op die manier kampioen worden.”

Derde plaats als doel

AA Gent stond op het einde van de reguliere competitie elf punten achter op leider Anderlecht en negen op tweede Club Brugge. Maar de kloof met Club Brugge is intussen geslonken tot twee punten. AA Gent staat nu al derde. De titel is nog veraf, volgende week misschien zelfs quasi onmogelijk, maar die tweede plaats komt wel dichterbij.

“Volgende week staan we misschien weer op vijf punten en wat dan? De wereld verandert niet in één match”, aldus AA Gentcoach Hein Vanhaezebr­ouck. “Thuis worden nu eenmaal meer punten gepakt. Als Club zijn vijf thuiswedst­rijden wint en nog eens twee keer op verplaatsi­ng wint, dan hebben ze 21 punten en gaan we er nooit over. Ik blijf ook na deze zege zeggen: onze ambitie is de derde plaats. Daarom was deze overwinnin­g zo belangrijk. We stonden na de vrijdag- en zaterdagma­tchen laatste in play-off 1, nu derde. We moeten dit zien vast te houden tot het einde van de play-offs. Na één speeldag kun je nog niet spreken van veranderde ambities. Eén wedstrijd op tien verandert niets.”

Naar Anderlecht

“We zitten in een goede mood”, aldus verdediger Stefan Mitrovic. “Maar dat wil niet zeggen dat we meteen onze ambities moeten bijstellen. Als we dat doen, leggen we onnodig veel druk op onze schouders. Als je voor de titel wil gaan, mag je quasi geen enkele fout maken en moet je in elke wedstrijd top zijn. We kunnen beter onze voeten op de grond houden.” AA Gent trekt volgende week naar Anderlecht en kan mits winst de kloof met de leider verkleinen tot drie punten. “Het is een wedstrijd die ons denken en ons gevoel helemaal kan veranderen”, aldus Mitrovic. “Als we daar zouden winnen, dan is alles mogelijk”, aldus Danijel Milicevic.

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium