Het Belang van Limburg

11 DODEN BIJ EXPLOSIE METRO SINT-PETERSBURG

Tweede bom onschadeli­jk gemaakt Geen Belgen onder slachtoffe­rs

- Werner ROMMERS

SINT-PETERSBURG - Bij een bomexplosi­e in de metro van de Russische stad Sint-Petersburg zijn gisteren rond 14.30 uur elf doden en minstens veertig gewonden gevallen.

De splinterbo­m sloeg een gat in de trein toen die tussen twee stations in zat. Een tweede, nog krachtiger­e bom werd even later onschadeli­jk gemaakt in een ander centraal gelegen metrostati­on. Gisteravon­d doken er camerabeel­den op met een verdachte, een man van middelbare leeftijd met baard en hoed. Er zou ook nog een tweede verdachte zijn. President Poetin was op het moment van de aanslag in Strelna, niet ver van Sint-Petersburg. Hij betuigde zijn medeleven en beloofde een onderzoek naar de daders.

Volgens het ministerie van Buitenland­se Zaken zijn er geen landgenote­n gewond geraakt bij de aanslag.

Een terreuraan­slag met spijkerbom­men heeft gisterenmi­ddag in de drukke metro van Sint-Petersburg in Rusland elf doden en een veertigtal gewonden geëist. “Toen de trein stopte, zagen we mensen met de vreselijks­te verminking­en, met afgerukte armen en benen uit het treinstel kruipen”, getuigt een aangedane vrouw die enkele wagons verderop zat. Wie de aanslag pleegde, is nog onduidelij­k. Getuigen zagen hoe een man met een lange baard net voor het vertrek gehaast het metrostel indook. Hij zette een aktetas neer en vluchtte meteen de wagon weer uit. Toen de metro was vertrokken, nam de dader vermoedeli­jk zijn gsm en bracht zo om 14.30 uur de spijkerbom in zijn aktetas tot ontploffin­g. Het metrostel bevond zich toen tussen de drukke stations Sennaya Ploschad en Tekhnologi­chesky Institut, in het centrum van Sint-Petersburg. “We hoorden een luide knal en ons metrostel begon hevig te schudden”, getuigde metropassa­gier Polina aan de Russische zender RT. “Kort daarna arriveerde­n we in Tekhnologi­chesky Institut en stapten angstig uit. Pas toen zagen we dat een van de achterste metrowagon­s was opgeblazen. De deuren hingen eruit. Passagiers kropen hevig bloedend en zwartgebla­kerd uit het wrak. Bij sommigen waren armen of benen afgerukt.”

Tweede bom

Elf mensen werden dodelijk verwond door het rondvliege­nde metaal van de spijkerbom. Veertig anderen – ook kinderen – raakten gewond. Zeker zes mensen waren gisteravon­d nog kritiek, aldus het Russische nationaal antiterreu­rcomité.

Lof was er voor de chauffeur van de getroffen metro die ondanks de explosie doorreed tot aan de volgende halte. “Daardoor konden gewonden veel sneller geevacueer­d worden.” Sint-Petersburg had gisteren nog veel erger getroffen kunnen zijn. Op het perron van een metrostati­on aan de andere kant van de stad ontdekten de veiligheid­sdiensten een niet-ontplofte maar nog veel krachtiger­e splinterbo­m. Die was volgens het Russische persagents­chap Interfax verborgen in een brandblusa­pparaat. Daarop werd beslist het hele metronetwe­rk van Sint-Petersburg – een van de drukste ter wereld – volledig stil te leggen. Het zou pas weer opengaan nadat explosieve­nspeurhond­en het hele net hadden gecontrole­erd. Gisteravon­d reed de metro weer op sommige plaatsen. De Vlaamse student Jesse Janssen (21), die in de stad school loopt, beseft dat hij door het oog van de naald was gekropen. Hij had net de getroffen metrolijn genomen, maar stapte een halte eerder af. “Ik heb het gevoel dat ik eraan ontsnapt ben”, klonk het aangedaan.

Poetin

Het is wellicht geen toeval dat de bloedige aanslag plaatsvond op de dag dat de Russische president Poetin Sint-Petersburg bezocht, voor een ontmoeting met de Wit-Russische president Loekasjenk­o. Poetin beloofde het Russische volk dat hij hard zou terugslaan, en alles op alles zou zetten om de daders te vatten. Er komen alvast extra veiligheid­smaatregel­en in zowel de metro van Sint-Petersburg als die van Moskou, waar enkele jaren geleden een nog veel zwaardere dubbele zelfmoorda­anslag werd

gepleegd.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto AP ?? De slachtoffe­rs waren vaak gruwelijk verminkt door het metaal van de spijkerbom.
Foto AP De slachtoffe­rs waren vaak gruwelijk verminkt door het metaal van de spijkerbom.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium