Het Belang van Limburg

1.500 BANEN

OP NIEUWE CONCENTRA-SITE IN HASSELT

- Guido CLOOSTERMA­NS

De specialist­en in bedrijfsva­stgoed Futurn en DMI Vastgoed gaan de komende jaren ruim 80 miljoen euro investeren in de ontwikkeli­ng en bouw van kantoren en kmo-gebouwen op de Concentra-site aan de Hasseltse grote ring. Dat is gisteren gezegd bij de symbolisch­e start van de werken. “Op termijn is de kmo-zone goed voor ruim 1.500 banen”, aldus Frederik Baert van Futurn. Met de bouwvergun­ning vers op zak is gisteren symbolisch het startschot gegeven voor de bouw van de eerste twee van in totaal vier nieuwe kantoorgeb­ouwen op de Concentra-site langs de Hasseltse Herkenrode­singel. Dat gebeurde met de onthulling van een werfbord langs de grote ring in aanwezighe­id van gouverneur Reynders en van tal van genodigden. In de tweede helft van volgend jaar zullen autoruiten­specialist Carglass en Mediahuis, uitgever van onder meer Het Belang van Limburg, hun nieuwe gebouw in gebruik nemen. De projectont­wikkelaars Futurn en DMI Vastgoed kwamen in het begin van vorig jaar met Concentra tot een princiepsa­kkoord over de verwerving van het terrein. Nu kan de ontwikkeli­ng van het 7,5 hectare grote perceel definitief van start gaan. “Een unieke opportunit­eit”, aldus Frederik Baert van Futurn. “Want de Concentra-site is het laatste nog te ontwikkele­n terrein langs dit deel van de Hasseltse grote ring. Het uitzonderl­ijke perceel, met 300 lopende meter aan de singel, geniet bovendien een grote visibilite­it.”

Limburgs

De ontwikkeli­ng van de Concentra-site is een overwegend Limburgse aangelegen­heid: het bedrijvenp­ark wordt ontwikkeld en gerealisee­rd door hoofdzakel­ijk Limburgse bedrijven. Futurn, dat gespeciali­seerd is in de herwaarder­ing van verouderd en onderbenut industriee­l vastgoed, heeft met industrieb­ouwer Mathieu Gijbels een belangrijk­e Limburgse aandeelhou­der aan boord, en DMI is de vastgoedpo­ot van de Limburgse aannemer Democo. Het gebouw van Carglass zal gebouwd worden door de industrieb­ouwer Mathieu Gijbels, het gebouw van Mediahuis door Democo. Het ontwerp van de eerste kantoren is van de hand van het Antwerpse ELD partnershi­p en het Hasseltse MaMu Architects.

1.500 banen

Achter de twee hectare die direct aan de singel grenzen, wordt in een volgende fase een terrein van 5,5 hectare ontwikkeld voor kmo’s. In totaal wordt op de site de komende jaren ruim 80 miljoen euro geïnvestee­rd. Eenmaal op kruissnelh­eid zullen er zo’n 1.500 mensen werken. Om de toegankeli­jkheid te verzekeren, wordt een nieuwe toegangswe­g aangelegd. Daartoe verdwijnt straks ook het hoofdgebou­w van Concentra, het gebouw dat decenniala­ng het uitzicht van de Hasseltse grote ring heeft bepaald. “Voor Mediahuis is dit veel meer dan een vastgoedpr­oject”, verduideli­jkt Dominic Stas, directeur van Mediahuis Limburg, uitgever van Het Belang van Limburg. “De sector van de media zal de komende vijf jaar meer veranderen dan de voorbije 50 jaar. De papieren krant blijft ook in de toekomst een belangrijk product voor ons bedrijf, maar we zullen nog meer dan vandaag digitaal gaan werken. Het huidige gebouw was echter niet geschikt om die transforma­tie tot een goed einde te brengen. In het nieuwe gebouw zullen de grenzen tussen de verschille­nde afdelingen verdwijnen en zal er meer plaats zijn voor samenwerki­ng. Het nieuwe gebouw is bovendien een statement dat het met de nieuwsmerk­en van Mediahuis beter gaat dan ooit.”

Uitbreidin­g

Voor Carglass is de bouw van een nieuw hoofdkwart­ier in Hasselt een belangrijk­e stap in de groei van het bedrijf. In dat kader wordt een nieuw distributi­ecentrum gebouwd en werd eind vorig jaar de autoherste­ller CARe Carrosseri­e overgenome­n, goed voor 14 vestiginge­n en 350 werknemers. “Die overname past in de uitbreidin­g van onze dienstverl­ening”, legt topman Guido De Paepe uit. “Dat betekent dat Carglass zich niet langer beperkt tot repareren en vervangen van autoruiten, maar ook diensten levert op vlak van carrosseri­eschade.” De uitbreidin­g in Limburg bevestigt volgens Guido De Paepe het engagement van Carglass in Limburg. “We hebben onze fundamente­n gelegd in Limburg. Nu gaan we er een paar verdieping­en bovenop zetten.”

 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? Carglass en Mediahuis (rechts) zijn de eerste twee bewoners van het nieuwe bedrijvenp­ark naast de grote ring van Hasselt.
FOTO HBVL Carglass en Mediahuis (rechts) zijn de eerste twee bewoners van het nieuwe bedrijvenp­ark naast de grote ring van Hasselt.
 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Gouverneur Herman Reynders, Frederik Baert (Futurn), Guido De Paepe (Carglass), schepen Tom Vandeput, Philip Demot (DMI) en Dominic Stas (Mediahuis).
FOTO LUC DAELEMANS Gouverneur Herman Reynders, Frederik Baert (Futurn), Guido De Paepe (Carglass), schepen Tom Vandeput, Philip Demot (DMI) en Dominic Stas (Mediahuis).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium