Het Belang van Limburg

Middenscho­ol Meeuwen dicht door tekort leerlingen

Leerlingen kunnen eerste graad wel nog afwerken in Meeuwen

- Roger DREESEN

De Middenscho­ol in Meeuwen sluit na 31 jaar de deuren. De beslissing om het eerste jaar volgend schooljaar niet meer in te richten viel na de open dagen in maart. “Te weinig leerlingen en te weinig nieuwe inschrijvi­ngen. De leerlingen in het eerste jaar van de eerste graad kunnen wel hun tweede jaar nog in Meeuwen afwerken. Dat engagement zullen we zeker nakomen”, belooft algemeen directeur Michel Cardinaels.

De raad van bestuur van TISM, waarvan de middenscho­ol Meeuwen deel uitmaakt, heeft beslist om vanaf volgend schooljaar de middenscho­ol in Meeuwen te sluiten. De Middenscho­ol kwam in de plaats van de vroegere huishoudsc­hool, gesticht door de zusters Kindsheid Jesu. Op het einde van het schooljaar 2018-2019 sluit ze definitief de deuren.

Met 84 leerlingen in de eerste graad zijn er volgens het schoolbest­uur te weinig leerlingen om nog te investeren. De leerlingen die nu in het eerste jaar zitten, kunnen hun eerste graad wel nog in Meeuwen afwerken. “Ondanks de tevreden ouders en oud-leerlingen, merkten we de afgelopen jaren een dalende trend in ons leerlingen­aantal. We komen van 220 leerlingen. Als we nog verder zouden dalen, zou het organisato­risch niet meer mogelijk zijn om de kwaliteit te bieden waar we voor staan en waar onze leerlingen meer dan recht op hebben”, reageert directeur Cardinaels.

Ondanks de tevreden ouders en oud-leerlingen, merkten we de afgelopen jaren een dalende trend in ons leerlingen­aantal

Michel CARDINAELS Directeur Middenscho­ol

Niemand op straat

Vandaar de beslissing om het eerste jaar in september niet meer in te richten. “Voor de 39 leerlingen die nu in het eerste jaar zitten, blijven we het tweede jaar organisere­n. We staan er garant voor dat ze degelijk en kwaliteits­vol onderwijs krijgen. Na volgend schooljaar zal de middenscho­ol in Meeuwen dan definitief de deuren sluiten.”

Gelukkig komt niemand op straat te staan. De leerkracht­en, in totaal een vijftienta­l, kunnen in andere campussen aan de slag. De leerlingen en ouders kregen deze informatie via een brief. De leerkracht­en waren al eerder op de hoogte. “We hebben het nieuws pas na de examens gecommunic­eerd. Iedereen reageerde emotioneel. Het is dan ook geen gemakkelij­ke boodschap. De middenscho­ol was hier 31 jaar actief, ze heeft een goede naam en leverde goede leerlingen af”, aldus Michel Cardinaels.

De trend dat leerlingen uit Meeuwen-Gruitrode voor Peer, Bree, of Hechtel kiezen (enkele scholen hebben net een nieuwe infrastruc­tuur) en niet voor deze autonome Middenscho­ol, was al enige tijd bezig. “Feit is dat we de voorbije vijf jaar een dalend aantal inschrijvi­ngen hebben. Het aanbod is in de regio dan ook ruim, aantrekkel­ijk en het rekruterin­gsgebied is klein”, zegt Cardinaels. De scholencam­pus Agnetendal in Peer geeft toe dat er meer inschrijvi­ngen uit Meeuwen zijn. “Dat fenomeen geldt ook voor de andere gemeenten uit de hele regio. Een trend die al enkele jaren geleden zichtbaar werd”, luidt het daar. Op 20 april organiseer­t de directie van de Middenscho­ol een infomoment voor ouders die hun kind nog hebben ingeschrev­en. “Daar zullen we ook de andere leerlingen en ouders inlichten over de verwachtin­gen en de toekomst”, besluit Cardinaels.

 ?? FOTO ROGER DREESEN ?? Na volgend schooljaar gaat de Middenscho­ol definitief dicht.
FOTO ROGER DREESEN Na volgend schooljaar gaat de Middenscho­ol definitief dicht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium