Het Belang van Limburg

Voorkomen

- Door Eric Donckier

Minister van Defensie Steven Vandeput heeft gisteren in de opvolgings­commissie Militaire Operaties van de Kamer achter gesloten deuren uitleg gegeven bij de bombardeme­nten van 17 maart in de Iraakse stad Mosoel. Toen vielen daar zo’n 200 burgerdode­n bij een bombardeme­nt door de internatio­nale coalitie op IS-stellingen. Bij die operatie waren ook Belgische F-16’s betrokken. En dus is het de vraag of Belgische F-16’s rechtstree­ks verantwoor­delijk waren voor deze burgerslac­htoffers.

Dat is nog niet duidelijk. Bij die bombardeme­nten waren vliegtuige­n van verschille­nde landen betrokken. Het is ook niet helemaal duidelijk waar de beelden van de slachtoffe­rs zijn genomen. Of om het met de woorden van de minister te zeggen, het is nog niet duidelijk of de beelden op de grond overeenkom­en met wat onze F-16’s die dag hebben gedaan. Want alles wat onze F-16’s doen is perfect traceerbaa­r. Nog een mogelijkhe­id is dat IS zelf verantwoor­delijk is voor de burgerslac­htoffers. Het is immers geweten dat terreurorg­anisatie IS er nooit voor terugschro­k om burgers te gijzelen en als levend schild te misbruiken. Het onderzoek loopt nog. Dat wordt door de coalitie tegen IS en door Irak zelf gevoerd. Het kan dus nog enige tijd duren voor er meer duidelijkh­eid is.

Men kan bij bombardeme­nten nooit helemaal uitsluiten dat er burgerslac­htoffers vallen. Het is wel de bedoeling dat dit niet gebeurt. Vorige maand ging ons leger er nog prat op dat bij bombardeme­nten door Belgische F-16’s geen enkel burgerslac­htoffer viel. Omdat doelwitten van IS op voorhand heel zorgvuldig worden gescreend en in kaart gebracht voor onze gevechtspi­loten. Dat is ook nodig om onze gevechtspi­loten blijvend te motiveren. Operaties boven Irak en Syrië zijn gevaarlijk. Wordt hun vliegtuig neergehaal­d in IS-gebied en worden ze gevangen genomen door ISstrijder­s, dan is hun leven meer dan in gevaar.

Zelfs als het zo zou zijn dat Belgische F-16’s rechtstree­ks verantwoor­delijk waren voor (een deel van) de burgerslac­htoffers, dan nog hoeft dat niet te betekenen dat ons leger strafrecht­elijk in de fout ging. Dat hangt af van de vraag of de zogenaamde ‘rules of engagement’ al dan niet overtreden werden. Dat zijn de regels waar men zich aan moet houden bij toepassing van geweld. Die houden in dat geen burgerdoel­en worden gebombarde­erd. We mogen hopen dat onze piloten zich wel degelijk aan deze regels hebben gehouden. De militaire technologi­e laat dat toe. Indien we dat niet kunnen, dan moeten we ons terugtrekk­en. De burgers daar hebben al voldoende geleden onder IS.

Burgerdode­n bij militaire operaties zijn nooit helemaal uit te sluiten. Men moet wel het maximale doen om het te voorkomen. We mogen hopen dat ons leger dat gedaan heeft in Mosoel

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium