Het Belang van Limburg

Religieuze spionnen van president Erdogan

Turkse imams speelden info over Gülenisten door aan Ankara Diyanet-moskeeën in Limburg

- Timmie VAN DIEPEN

Turkije heeft wel degelijk imams in het buitenland gebruikt om Gülen-aanhangers te bespionere­n. Dat staat zwart op wit in nieuwe documenten die de Franstalig­e krant Le Soir kon inkijken. In 38 landen, waaronder ook België, kreeg het personeel van het Turkse departemen­t van Religieuze Zaken Diyanet de opdracht om informatie te verzamelen. Vanuit ons land vertrok een acht pagina’s tellend rapport naar Turkije. Auteur is de voormalige Turkse imam van Beringen, Adil Sahin, die vandaag als diplomaat actief is op de Turkse ambassade. Nochtans ontkende de Turkse ambassadeu­r in ons land eind vorig jaar nog formeel dat er sprake was van politieke spionage. Het vermoeden dat Turkije via religieuze weg aan politieke spionage doet, is niet nieuw. Eind vorig jaar bracht het weekblad Knack al een eerste bewijs boven water. In een brief die de Turkse geheime dienst op 20 september verstuurde aan alle aan Diyanet verbonden religieuze instanties, wordt het personeel in 38 landen opgedragen om aanhangers van Fetullah Gülen aan te geven. Ook de 72 Diyanet-moskeeën in ons land kregen die opdracht. Gülen zou volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan achter de mislukte staatsgree­p in juli zitten, hoewel dat door buitenland­se inlichting­endiensten wordt ontkend.

Diplomaat

Le Soir en de European Investigat­ive Collaborat­ion konden nu de hand leggen op de rapporten die als antwoord naar Ankara werden gestuurd. Nog diezelfde maand september werd uit alle 38 landen informatie over organisati­es en personen die gelinkt zouden zijn aan Gülen doorgestuu­rd naar Turkije. Leden van de Diyanet verzamelde­n die info vanuit de moskeeën, meldt Le Soir.

Het rapport dat vanuit ons land werd verstuurd, en waaruit ook al in Knack werd geciteerd, werd opgesteld door Adil Sahin, de voormalige imam van de Fatih moskee in Beringen. Vandaag is Sahin ondervoorz­itter van Diyanet België en als diplomaat verbonden aan de Turkse ambassade in Brussel, waar hij de functie van attaché Religieuze en Sociale Zaken uitoefent. Opvallend: het rapport dat hij naar Ankara stuurde is geschreven op briefpapie­r van de ambassade, waar Sahin ook zijn kantoor heeft.

“In bijlage vindt u het rapport rond FETÖ/PDY”, zo schreef Sahin. FETÖ is de benaming die de Turkse overheid gebruikt om het ‘terreurnet­werk’ rond Gülen aan te duiden (Fethullaçi Terör Örgütü). PDY staat voor Paralel Devlet Yapilanmas­i, de parallelle staatsstru­ctuur die Gülen volgens Erdogan heeft opgezet om zijn regime omver te werpen. Daarna volgt een opsomming van aan Gülen gelinkte organisati­es, vereniging­en, scholen en individuen. Diyanet in België wil voorlopig niet reageren op de berichtgev­ing. Daar klinkt het dat Sahin voor de ambassade werkt en dat dit verhaal ten onrechte wordt gelinkt aan het brede Diyanet-netwerk.

Ruiten ingegooid

Hoe dan ook is de spionage binnen de Turkse diaspora erg schadelijk voor wie voorkomt op de lijst. Een simpele vermelding kan genoeg zijn om bij een bezoek aan Turkije opgepakt te worden als terreurver­dachte. Bovendien voeden de verdachtma­kingen de polarisati­e binnen de Turkse gemeenscha­p. Vorige week nog werden in de Genkse deelgemeen­te Waterschei twee ruiten ingegooid bij de vzw Vuslat aan de Broeder Arnoldstra­at, een gemeenscha­pscentrum dat gelinkt wordt aan de Gülenbeweg­ing. Het is niet de eerste keer dat die vzw het doelwit is. In de nacht van de mislukte staatsgree­p, kreeg het Vuslat-centrum in BeringenMi­jn het al zwaar te verduren. De politie moest toen massaal uitrukken om het centrum te behoeden voor een complete vernieling.

Erkenning intrekken

Bovendien brengt dit nieuws ook de Turkse ambassadeu­r in ons land in de problemen. Eind vorig jaar ontkende die nog formeel dat er sprake was van politieke spionage. Vlaams minister van Binnenland­s Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) had hem toen op het matje geroepen na de eerste berichten over spionage. Homans vraagt nu overleg met het federale niveau. “Dit gaat over buitenland­se inmenging, dat mogen we niet toelaten”, klinkt het. Vlaanderen is bevoegd voor de erkenning van moskeeën, maar onderzoeke­n over inmenging door buitenland­se mogendhede­n zijn de bevoegdhei­d van de Staatsveil­igheid, die daarover moet rapportere­n aan minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

Er gaan steeds meer stemmen op om de vergunning van de dertien erkende Diyanet-moskeeën in ons land in te trekken. “Het is hoog tijd dat minister Geens de Staatsveil­igheid aanspoort om aan te tonen of deze spionage heeft plaatsgevo­nden”, zegt Vlaams Parlements­lid Jean-Jacques De Gucht (Open Vld). “Indien zou blijken dat dit het geval is, is de enige juiste conclusie dat de erkenning van deze moskeeën moet worden ingetrokke­n. Wij kunnen niet toestaan dat de lange arm van Erdogan reikt tot bij ons. Externe conflicten horen de openbare orde en het samenleven in ons land niet te verstoren.”

Subsidies

Chris Janssens (Vlaams Belang) vraagt dat de subsidies (zie kader) aan de Diyanet-moskeeën met onmiddelli­jke ingang worden stopgezet. “Ik ben het getalm van minister Homans meer dan beu. Al jaren wijs ik de minister op het feit dat de Turkse staatsmosk­eeën in ons land de integratie tegenwerke­n. Maar liefst 58 procent van alle moskeesubs­idies vloeit naar de dertien erkende Diyanetmos­keeën. Vlaamse centen worden misbruikt om de integratie tegen te werken.”

 ??  ??
 ?? FOTO ??
FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium