Het Belang van Limburg

Vlaamse skiër (43) sterft bij ongeval in Oostenrijk

- Cedric LAGAST/Thijs PATTYN

Voor de ogen van zijn vrouw en drie dochtertje­s is een West-Vlaming afgelopen weekend om het leven gekomen bij een ski-ongeval. Nico Vancaeyzee­le (43) uit Dikkebus (bij Ieper) gleed uit over een ijsplek, en maakte een dodelijke val. De omheining aan de rand van de piste kon zijn leven niet redden. “Hij keek er enorm naar uit om te gaan skiën”, zeggen zijn collega’s. Afgelopen vrijdag reed Nico Vancaeyzee­le samen met zijn vrouw Delphine en hun drie dochters naar het Zillertal (Tirol) in Oostenrijk. Dezelfde plek waar ze al elk jaar op winterspor­t gaan. Zondag was hij al om 6.30 uur wakker. Hij popelde om de hele dag met zijn gezin te kunnen skien. Maar rond 9 uur liep het mis op een rode, relatief moeilijke, skipiste. “Nico moet over een ijsplek uitgeglede­n zijn”, zo liet zijn echtgenote, die het ongeval zag gebeuren, aan familie en vrienden weten. De West-Vlaming verloor daarbij een skilat. De omheining aan de rand van de piste deed haar werk niet: Vancaeyzee­le brak door de afbakening, en gleed vervolgens een steile helling af. “Zijn vrouw Delphine, een verpleegst­er, heeft de reflex gehad om

Nico was trots op de carrière die hij hier had uitgebouwd, en hij keek uit naar de uitdaginge­n van de toekomst. Maar bovenal was hij een zorgzame vader

Collega’s voedingsbe­drijf Pidy de helling niet af te dalen”, vertellen zijn vrienden. “Ze heeft de hulpdienst­en gebeld, en ze is bij de kinderen gebleven. Zij en haar dochters hebben Nico niet zien liggen.”

Volgens de Oostenrijk­se reddingsdi­ensten is de Belg bij zijn val tegen een boom beland. Hij werd nog veertig minuten lang gereanimee­rd, maar alle hulp kwam te laat. Hij overleed ter plaatse. Er loopt een onderzoek naar zijn dood.

Zorgzame vader

Op het moment van het ongeval had Vancaeyzee­le zijn helm op. Hij was sportief, een getraind loper en een ervaren skiër die geen onnodige risico’s nam. “Hij was geen waaghals”, zeggen zijn vrienden.

Al sinds 2005 werkte hij als research & developmen­t manager voor Pidy, een voedingsbe­drijf uit Ieper. Zijn collega’s, ook in de vestiginge­n in Frankrijk en de Verenigde Staten, reageren aangeslage­n. “Nico was trots op de carrière die hij hier had uitgebouwd, en hij keek uit naar de uitdaginge­n van de toekomst. Maar bovenal was hij een zorgzame vader: dat stond bovenaan op zijn lijstje.”

Zijn lichaam wordt later deze week naar ons land gerepatrie­erd. Zijn vrouw en dochters, tussen 8 en 13 jaar oud, keerden gisteravon­d laat met het vliegtuig terug naar België.

Nico Vancaeyzee­le is niet de eerste Belgische dode bij een ski-ongeval dit jaar. Eerder stierven al een man uit Kampenhout en een skiër uit Luik in de sneeuw. De reisbijsta­ndsorganis­aties zagen dit jaar opvallend meer ongevallen dan andere jaren. Zij zien een verklaring in de toegenomen drukte.

 ?? FOTO HBVL ?? Nico Vancaeyzee­le met zijn vrouw Delphine. De ervaren skiër liet het leven bij een ongeval in Oostenrijk. “Nico was geen waaghals”, zeggen zijn vrienden.
FOTO HBVL Nico Vancaeyzee­le met zijn vrouw Delphine. De ervaren skiër liet het leven bij een ongeval in Oostenrijk. “Nico was geen waaghals”, zeggen zijn vrienden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium