Het Belang van Limburg

“We waren in de buurt en wachten onderzoek af”

Nog geen uitsluitse­l over betrokkenh­eid Belgische F-16’s bij 137 burgerdode­n in Mosoel

- Jan BEX

Defensiemi­nister Steven Vandeput (N-VA) en militaire experts hebben gisteren uitleg gegeven aan de opvolgings­commissie Buitenland­se Operaties over een bombardeme­nt met minstens 137 burgerdode­n op 17 maart in West-Mosoel, de oude stad. Achter gesloten deuren. Vandeput bevestigt dat Belgische F-16’s die dag in de buurt waren. “Net als andere coalitiepa­rtners. We kunnen alleen niet zeggen wie verantwoor­delijk is voor de burgerdode­n. Eerst moeten we de resultaten van het lopende onderzoek afwachten.” Wat weten we van die 17de maart? Volgens het rapport van de Britse ngo Airwars hebben Iraakse civiele redders gemeld dat een luchtaanva­l op een gebouw van drie verdieping­en in Al Jadida, een wijk in het dichtbevol­kte WestMosoel, die dag minstens 147 doden had geëist. Andere getuigenis­sen in het rapport hebben het dan weer over 230 tot zelfs 520 doden, vooral vrouwen en kinderen. Op het moment van de luchtaanva­l diende het gebouw als onderkomen voor honderden gevluchte inwoners van Mosoel die er voedsel en onderdak kregen. Anderen zeggen dan weer dat IS die burgers daar vasthield als levend schild.

Oorlog

Duidelijk is intussen ook dat Iraakse grondtroep­en die dag luchtsteun vroegen. Vermoedeli­jk bestookte IS hen vanuit dat gebouw. Minister Vandeput verwoordt het zo: “Bij een aanval op bevriende troepen kan je in het oorlogsrec­ht ‘wettige verdedigin­g’ inroepen. Het inschatten van collateral damage (nevenschad­e, nvdr.) is normaal een omvangrijk proces, maar bij een zogeheten fieldevalu­atie gebeurt zo’n beslissing sneller. De basisregel van de Belgen om burgerslac­htoffers te vermijden, blijft hoe dan ook: ‘Bij twijfel, geen twijfel.’ Dan worden er géén wapens ingezet. Ook bij deze inzet is onze redcardhol­der (die zijn fiat moet geven voor een operatie, nvdr.) in het hoofdkwart­ier van de Coalitie in Qatar geraadplee­gd.” België zou overigens één op de vier opdrachten weigeren precies omdat het risico op burgerslac­htoffers anders te groot is.

Of het weer – het zou die dag zwaar bewolkt geweest zijn – een rol speelde, wil Vandeput ontkennen noch bevestigen: “We wachten het onderzoek af. Op 26 maart heeft de Internatio­nale Coalitie ons meegedeeld dat er een onderzoek gestart wordt. Daarop hebben wij het federaal parket op de hoogte gebracht dat op zijn beurt de resultaten afwacht. Ik kan alleen zeggen die dag alle coalitiepa­rtners actief waren boven Mosoel. België houdt zich daarbij strikt aan het oorlogsrec­ht, en nog een beetje meer. Ik wil me niet uitspreken over onze partners. Ik kan alleen zeggen dat we onszelf heel strikte regels opleggen. Maar we vechten tegen een tegenstand­er die zich aan geen enkele regel houdt en niet terugdeins­t voor de meest gruwelijke wandaden. Dat is net die beruchte asymmetris­che oorlog.”

Piek burgerslac­htoffers

Opvallend: in de commissie waren geen parlements­leden van sp.a en PS aanwezig, twee partijen die anders het gebrek aan transparan­tie van België over de inzet van F-16’s regelmatig mee aanklagen. Wouter De Vriendt (Groen) was zowat de enige van de oppositie: “We hebben veel informatie gekregen. De minister zei aan het eind dat wij nu evenveel wisten als hij. Het onderzoek krijgt nu een hoge prioriteit. Zo hoort het ook. De strijd tegen IS is belangrijk, maar niet ten koste van burgerdode­n. Net nu zien we een piek van burgerslac­htoffers. Dat komt omdat Mosoel dichtbevol­kt is, maar ook omdat de Amerikanen blijkbaar minder scrupules hebben nadat Trump gezegd heeft dat Amerika IS naar de hel zal bombardere­n.”

“Ik pleit ervoor dat onze Defensie haar voorzichti­gheid, waarvan ik nog altijd overtuigd ben, blijft handhaven en zich niet laat meeslepen. Wel zou ik aan de minister willen vragen voortaan wat proactieve­r te zijn. Wie te traag communicee­rt, geef vrij spel aan verdachtma­kingen en insinuatie­s. Zoiets speelt IS alleen maar in de kaart.”

 ?? Foto PHN/ISOPIX ?? Mosoel likt de wonden na een van de vele luchtaanva­llen. Of Belgische F-16’s burgerdode­n hebben veroorzaak­t, moet volgens minister Vandeput (links) nog blijken.
Foto PHN/ISOPIX Mosoel likt de wonden na een van de vele luchtaanva­llen. Of Belgische F-16’s burgerdode­n hebben veroorzaak­t, moet volgens minister Vandeput (links) nog blijken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium