Het Belang van Limburg

“Schoolfran­s zit toch wat ver”

Zuhal Demir (N-VA) dompelt zich drie dagen lang in Frans taalbad in Spa

- Thomas JANSEN

Elio Di Rupo heeft in Ceran Nederlands­e les gevolgd, maar dat vinden ze hier geen goede reclame

Staatssecr­etaris Zuhal DEMIR

Terwijl de paasvakant­ie voor de meeste politici een relatief rustige periode is, volgt staatssecr­etaris Zuhal Demir (N-VA), bevoegd voor Armoedebes­trijding, Gelijke Kansen en Personen met een beperking, een intensief taalbad in het opleidings­centrum van Ceran in Spa. Drie dagen lang wordt ze er van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat ondergedom­peld in het Frans. “In het Lyceum in Genk kreeg ik destijds Franse les op een zeer hoog niveau, maar ik merk toch dat het allemaal wat ver zit.” Wij schoven mee aan voor een opfrissing. “Tu me manques déjà?”, vraagt Zuhal Demir plagend als taalleraar Luc haar na de middagpauz­e al aan de deur van het leslokaalt­je staat op te wachten. Luc kan er hartelijk om lachen, al moet hij haar wel op een taalfout wijzen. Tu me manques déjà? betekent immers ‘ Mis ik jou al?’, en niet ‘ Mis jij mij al?’

“Mijn kennis van het Frans is nochtans niet slecht”, zegt Demir. “Als ik het hoor, begrijp ik alles. Limburgers zijn nu eenmaal wereldburg­ers, en in het Lyceum in Genk waren de Franse lessen van een zeer hoog niveau. Uit de eerste testen blijkt dan ook dat ik een heel brede woordensch­at heb, maar het zit allemaal wat ver.”

Van Elio tot Máxima

Daarom koos Demir om aan het begin van de paasvakant­ie een intensief taalbad van drie dagen te volgen in Spa. Van zondagavon­d tot woensdagav­ond krijgt ze er zowel in groep als individuee­l les. Al gaat de onderdompe­ling in de taal van Molière veel verder dan dat. “Onze groep bestaat uit allerlei mensen met een totaal verschille­nde moedertaal”, zegt Zuhal. “Daarom moeten we wel de hele dag Frans met elkaar praten, ook tijdens de ontspannin­gsactivite­iten en de pauzes. Vanochtend zaten we om acht uur aan het ontbijt, en vanaf dat moment heb ik eigenlijk alleen nog Frans gesproken. Zelfs de actualitei­t moet ik hier volgen via de Franstalig­e kranten en nieuwsuitz­endingen.” Zuhal Demir is momenteel de enige politica die een taalbad volgt in Ceran, maar in het verleden gingen al tal van prominente­n haar voor. “Elio Di Rupo heeft hier Nederlands­e les gevolgd, maar dat vinden ze hier geen goede reclame ( lacht). Ook de Nederlands­e koningin Máxima kreeg hier een taalbad, en zij spreekt nu heel goed Nederlands vind ik. Ik doe dit dan ook op eigen initiatief, omdat ik vind dat ik als staatssecr­etaris ook vlot Frans moet kunnen spreken. Ik zal regelmatig Waalse steden bezoeken, en dan wil ik de taal van de inwoners spreken. Ik verwacht ook van Waalse collega’s dat zij dat kunnen als ze naar Limburg komen.”

Tutoyeren

Gisterenna­middag stond er een individuel­e Franse les op het programma. Bij de start ervan moet de staatssecr­etaris kort iets vertellen over het ontslag van beleidsmed­ewerkster Rachida Lamrabet bij het centrum voor gelijke kansen Unia. Vervolgens wijst leraar Luc haar op haar fouten en drilt hij de juiste constructi­es erin. Dat maakt de les voor Demir meteen op maat, aangezien de gebruikte woordensch­at heel dicht bij haar vakgebied ligt.

Als ze in haar enthousias­te stijl de leraar durft tutoyeren, gaat hij zelfs door de knieën. ‘ Vous, vous, vous’, smeekt hij, waarna hij uitlegt dat tu in het Frans nog minder beleefd is dan jij in het Nederlands. “Pour vous, le tu n’existe plus”, besluit Luc, die erg tevreden is over de attitude en inzet van Demir. “Ze is een goede leerlinge. Ze babbelt wel héél erg veel, maar daarvoor is ze uiteindeli­jk ook naar hier gekomen ( lacht).”

 ?? FOTO'S KAREL HEMERIJCKX ?? Zuhal Demir krijgt Franse les in het opleidings­centrum in Ceran (links). “Ze babbelt wel héél erg veel, maar daarvoor is ze gekomen”, lacht leraar Luc.
FOTO'S KAREL HEMERIJCKX Zuhal Demir krijgt Franse les in het opleidings­centrum in Ceran (links). “Ze babbelt wel héél erg veel, maar daarvoor is ze gekomen”, lacht leraar Luc.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium