Het Belang van Limburg

Steun voor Unia brokkelt af na ontslag medewerkst­er

-

De steun van rechts was was Uni Unia allang kwijt, maar nu heeft heeft he het gelijkekan­sencentrum het het ook ook bij links verkorven. De stemme stemmen die het doorgaans opneme opnemen voor Unia, twijfelen na het het on ontslag van juriste Rachida Lamra Lamrabet aan de legitimite­it van van h het centrum. Staatssecr­etarisSta Zuhal Demir (N-VA)(Noch haastte zich gisterocht­end om te zeggen dat zij nietnihL had aangestuur­d op het ontslag van Rachida Lamrabet. Dat had Unia zo zondagavon­d ook zo gemeld: me “De beslissing werd ge genomen zonder druk van de buitenwere­ld.” Maar Unia zette zijn medewerkst­er wel aan de deur nadat het centrum fel onder vuur komen te liggen omdat Lamrabet in Knack kritiek had geuit op het boerkaverb­od. Onder anderen Demir vroeg toen dat Unia afstand zou nemen van de uitspraken van Lamrabet, iets wat het centrum schoorvoet­end deed.

Verontrust­end

Een week later volgde plots het ontslag van de juriste. “Op een volwassen manier van mening verschille­n. Het gaat en mag blijkbaar niet meer”, reageerde Michael De Cock, artistiek directeur van de Koninklijk­e Vlaamse Schouwburg waarvoor Lamrabet de voorstelli­ng ‘Deburkanis­ation’ maakte. Dat noch Unia noch Lamrabet meer details wil geven over het ontslag, maakt het niet eenvoudig om de juiste toedracht te kennen. “Maar niemand gelooft dat dit een interne personeels­kwestie is”, zegt professor Mensenrech­ten Eva Brems (UGent). “Anders was het wel zeer dom gecommunic­eerd, zo vlak na haar uitspraak over het boerkaverb­od. Nee, dit is een fundamente­le beleidskwe­stie. De indruk ontstaat dat Unia niet onafhankel­ijk is. Verontrust­end, want als dit zomaar passeert, waarop gaan diegenen die Unia aanvallen dan de volgende keer aandringen?”

Ook het Minderhede­nforum maakt zich zorgen. “Hoewel we geen oordeel vellen over het ontslag, leeft de perceptie bij onze achterban dat kritische meningen over diversitei­t of gelijke kansen zeer gemakkelij­k het zwijgen worden opgelegd.” Die achterban rekent normaal op Unia om de vrije meningsuit­ing en andere mensenrech­ten te bewaken. Sommigen, zoals activist Dyab Abou Jahjah, hebben de hoop al laten varen: “Unia heeft meer weg van een doofpotope­ratie dan van een mensenrech­teninstitu­ut.” Anderen hadden gehoopt dat Unia meer weerwerk zou bieden. “Hebben we nog wel een onafhankel­ijk Unia?” vraagt Brems. “Ik hoop dat hierover binnen de raad van bestuur een hartig woordje wordt gepraat.”

 ?? Foto KVG ?? Rachida Lamrabet.
Foto KVG Rachida Lamrabet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium