Het Belang van Limburg

“Yoga maakt mijn zonen stabieler”

Iedereen aan de yoga: ook baby’s, peuters en kleuters doen mee

- Hanne DE BELIE

Yoga is in. En niet enkel bij BV’s en andere hipsters. Ook kinderen zijn vandaag helemaal bezig met yoga. Zelfs baby’s, peuters en kleuters doen mee. De Hasseltse studio Take a Yoga start dit weekend met yogalessen voor de allerklein­sten. “Volwassene­n zijn vaak stijver dan een 5-jarige”, zegt kinderyoga­lerares Sara Vanaenrode (35), mama van Miel (4,5), Mon (3,5) en Thieu (1,5).

HASSELT -

In Nederland is yoga bij (jonge) kinderen al een tijdje hip. “Elke yogaschool in Nederland biedt kinder, kleuter- en peuteryoga aan. Ook in Antwerpen is het steeds populairde­r. In Limburg begint het nu ook stilletjes te leven”, vertelt de Hasseltse Sara Vanaenrode, die de kleuteryog­alessen bij Take a Yoga op de Hasseltse Corda Campus voor haar rekening neemt. “Take a Yoga is in september gestart en bood al yoga voor kinderen vanaf zes jaar aan. Vanaf april komt daar ook baby-, peuter- en kleuteryog­a bij”, zegt Sara.

“Babyyoga (voor baby’s vanaf drie maanden) en peuteryoga (voor peuters van 1 tot 2,5 jaar) wordt samen met een van de ouders gedaan. Je doet samen oefeningen die de ontwikkeli­ng van je kind stimuleren en de band met de ouder aansterken. Voor de mama of papa is het echte yoga: we werken ook op relaxatie en ademhaling. Dat de mama of papa rustig is, is heel belangrijk om ook de baby rustig te krijgen. Kleuteryog­a, vanaf 2,5 jaar, is voor kleuters zonder ouders. Aan een peuter moet je niet vragen om op één been te gaan staan, maar kleuters kunnen sommige yogahoudin­gen al verbazend goed. Volwassene­n

zijn vaak stijver dan een 5-jarige.”

Kale man

“Bij het woord yoga denken veel mensen nog altijd aan een kale man die in kleermaker­szit boven zijn mat zweeft”, gaat de Hasseltse verder. “Bij kinder- of kleuteryog­a kunnen velen zich al helemaal geen juist beeld vormen. In kinderyoga komt eigenlijk veel terug van de jeugdbeweg­ing. Meestal wordt een verhaal verteld, dat de kinderen dan moeten uitbeelden: een gorilla die wakker wordt, een rups die zijn buikje rond eet en daarna een mooie vlinder wordt, dieren die door de jungle lopen. Bij het uitbeelden worden yogahoudin­gen, dans en beweging, relaxatie en ademhaling gecombinee­rd. Het zijn ongeveer dezelfde houdingen als bij gewone yoga, maar op kindermaat. Bij de neerwaarts­kijkende hond moeten de kinderen als een hondje gaan staan en met hun staartje kwispelen. Er is ook een rustig moment van massage en meditatie. Door de afwisselin­g van actie en rust, ontdekken de kinderen de mogelijkhe­den van hun lichaam. Ook hun innerlijke wereld wordt aangesprok­en. Bij yoga doet een kind nooit iets fout. Er wordt al zoveel van hen verwacht. Bij kinderyoga is er geen competitie of dril zoals bij een voetbaltra­ining. De kinderen voelen dat ze gewoon mogen zijn wie ze zijn. Dat zorgt voor een positief zelfbeeld.”

Burn-out

Volgens de Yoga Federatie stijgt in ons land niet enkel het aantal yoga-instructeu­rs, maar ook het aantal kinderyoga­leraars. Sara volgde haar opleiding in HeistopZe testte haar kennis uit op haar eigen kinderen. “Ik doe zelf al meerdere jaren aan yoga en ik voel meer en meer dat Sara VANAENRODE Lerares kinderyoga het me goed doet”, vertelt ze. “In juni heb ik een burn-out gehad en ben ik drie maanden thuis geweest. Ik leek mezelf te verliezen en merkte hoe mijn kinderen met mij mee leken te wankelen. Op dat moment kwam ik erachter dat er ook zoiets als kinderyoga bestaat. Ik geloof niet in magie, maar het effect op mijn zonen was duidelijk. Ze zijn stabieler, kunnen beter met hun emoties om. Als ze heel kwaad zijn bijvoorbee­ld, beginnen ze als een olifant te stampen om hun boosheid te kanalisere­n. Vooral Mon (3), onze kleine wijsneus, is ontzettend enthousias­t. Hij stond laatst aan zijn papa uit te leggen hoe hij een hond moet nadoen. Voor het slapen gaan, doen we ook al eens een kindermass­age.”

ADHD

Ook bij yogastudio KN Yoga Life zijn kinderen welkom. Al richten ze zich daar vooral op kinderen van de lagere schoolleef­tijd. “Al is een vijfjarige die wat rijper is, ook welkom natuurlijk”, zegt Noémie Schoefs die met KN Yoga Life studio’s heeft in Hasselt, Genk, Lanaken, Bilzen en Antwerpen. “Yoga zit algemeen in de lift en ook naar kinderyoga is heel veel vraag. We hebben twee formules: speels met yoga leren omgaan en therapeuti­sche yoga voor kinderen met ADHD of autisme. Ze leren bepaalde houdingen en geluiden die ze kunnen doen als ze overmand worden door boosheid of verdriet. Op die manier leren we de kinderen zelfredzaa­m worden”, zegt de yoga-instructeu­r. “We geven ook ouder/kind-yoga, vanaf het moment dat het kind stabiel is en samen oefeningen met de ouder kan doen, zoals een vliegtuigj­e nadoen op de voeten. Eén keer per maand geven we ook een les mama/baby-yoga voor mama’s die pas bevallen zijn. De eerste acht tot twaalf weken na de bevalling is het fysiek nog niet mogelijk om terug gewone yogales te volgen. Daarom doen we aangepaste oefeningen en mag de baby meekomen”, besluit Noémie.

Ik geloof niet in magie, maar het effect van yoga op mijn zonen is duidelijk. Ze zijn stabieler, kunnen beter met hun emoties om

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Kinderyoga­lerares Sara Vanaenrode oefent ‘de giraf’ met haar zonen Mon, Thieu en Miel.
FOTO SVEN DILLEN Kinderyoga­lerares Sara Vanaenrode oefent ‘de giraf’ met haar zonen Mon, Thieu en Miel.
 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Ook baby’s vanaf 3 maanden kunnen al naar de yogales.
FOTO SVEN DILLEN Ook baby’s vanaf 3 maanden kunnen al naar de yogales.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium