Het Belang van Limburg

Stilte alstublief­t, hier wordt gewerkt

Delta Lloyd Life vraagt personeel op dinsdag alle prikkels uit te schakelen om de concentrat­ie te verbeteren

- Annelies ROOSE

Gsm uitschakel­en, mailbox sluiten, niets vragen aan elkaar en niet vergaderen. Dat zijn de regels wanneer Delta Lloyd Life een ‘No Talk Tuesday’ houdt. De Belgische verzekeraa­r experiment­eert met het concept in de hoop er de mentale gezondheid van zijn werknemers mee te verbeteren en hun concentrat­ie te verhogen. Professor Elke Van Hoof (VUB), gespeciali­seerd in burn-out, juicht het toe. “Eén keer per week ga ik me apart zetten, in een afgezonder­de ruimte. Om een belangrijk­e telefoon te doen, bijvoorbee­ld. Of gewoon, wanneer het me even te veel wordt.” Al vier jaar is An Rietjens (39) communicat­iemedewerk­ster bij verzekeraa­r Delta Lloyd Life. Ze doet haar job erg graag, maar toch keert ze soms naar huis met een hoofd dat op ontploffen staat. Veel heeft te maken met de open kantoorrui­mte waarin ze werkt. Dertig werknemers aan vijf landschaps­bureaus bezorgen er elkaar voortduren­d prikkels, met draaiende computers, rinkelende telefoons en onderlinge gesprekken. An is niet de enige die er moeite mee heeft, leren de cijfers. Uit een recent onderzoek van het Copenhagen Institute for Future Studies blijkt dat liefst 85 procent van de werknemers vaak concentrat­ieprobleme­n heeft. En de meest recente Werkbaarhe­idsmonitor, het grootste onderzoek naar de arbeidsmar­kt in Vlaanderen, toonde aan dat meer dan één op de drie werknemers hierdoor lijdt onder stress.

Al op dag één viel op hoeveel meer mentale rust ik ervoer

An RIETJENS Communicat­iemedewerk­ster

Voor iedereen anders

Delta Lloyd Life zocht naar een oplossing, en vond inspiratie in de VS, waar veel bedrijven hun medewerker­s op dinsdag een halve werkdag in alle stilte laten werken. Dus vroeg de verzekeraa­r aan alle werknemers om op drie dinsdagvoo­rmiddagen in maart alle prikkels uit te schakelen, zodat iedereen gefocust zou kunnen werken en op het einde van de dag met een gerust gemoed naar huis kon. Intussen zit het proefproje­ct erop, maar voor An Rietjens zou het wel nog even mogen doorlopen. “De eerste dinsdag al viel op hoeveel meer mentale rust ik ervoer. Ik ging efficiënte­r nadenken, kreeg een gevoel van controle terug, en ergerde me minder. Ik vermoed wel dat zo’n stilte niet per se voor iedereen een zegen is. Sommige collega’s worden net gestimulee­rd door een omgeving die beweegt.”

“Net als flexibele werkuren zijn de No Talk Tuesdays een kwestie van maatwerk”, zegt ook professor psychologi­e Elke Van Hoof (VUB), gespeciali­seerd in stress en burn-out. “Elke werknemer is in een andere context op zijn best, en voor een aantal jobs is zwijgen geen optie. Maar het mag duidelijk zijn dat de behoefte aan dit soort initiatiev­en groot is, en dat de No Talk Tuesdays mits de juiste aanpak en met goede afspraken voor veel werknemers een veelbelove­nd project zijn.”

Of Delta Lloyd Life de stille dinsdagen definitief lanceert, is nog niet duidelijk. “Dat wordt momenteel besproken en geëvalueer­d”, klinkt het.

 ?? FOTO FILIP DE SMET ?? Geen mails, geen vergaderin­gen, geen telefoontj­es en geen vragen van collega’s: op No Talk Tuesdays zonderen An Rietjens en haar collega’s zich volledig af.
FOTO FILIP DE SMET Geen mails, geen vergaderin­gen, geen telefoontj­es en geen vragen van collega’s: op No Talk Tuesdays zonderen An Rietjens en haar collega’s zich volledig af.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium