Het Belang van Limburg

CHECK Tetris helpt trauma verwerken

-

Als je na een traumatisc­he gebeurteni­s Tetris speelt, kan dat voor een groot deel posttrauma­tische stressstoo­rnis voorkomen. Dat stellen Britse, Duitse en Zweedse onderzoeke­rs. Een internatio­nale onderzoeks­groep, samengeste­ld uit Zweedse, Duitse en Britse onderzoeke­rs, wilde weten of het spelen van Tetris in de wachtzaal van een spoedgeval­lendienst meteen na een verkeerson­geval de mentale stress na het ongeval vermindert. Ze vonden 71 volwassene­n (gemiddelde leeftijd 40 jaar) bereid om deel te nemen aan hun onderzoek. Deze volwassene­n dienden zich aan binnen de zes uur na een verkeerson­geval waarin ze betrokken waren als chauffeur, passagier, voetganger, fietser of motorrijde­r. Om deel te kunnen nemen, moesten ze aan bepaalde voorwaarde­n voldoen. De testperson­en mochten niet onder invloed zijn van drank, drugs of medicijnen, geen seconde het bewustzijn verloren hebben sinds het ongeval, geen psychiatri­sche voorgeschi­edenis en geen suïcidale gedachten hebben.

Ze werden ingedeeld in twee groepen: een tetrisgroe­p en een controlegr­oep. De tetrisgroe­p kreeg het spelletje uitgelegd en moest het minstens 10 minuten aan een stuk spelen nadat hen eerst gevraagd was te denken aan een stressvol beeld van het ongeval. De controlegr­oep kreeg een papier waarop ze alles wat ze gedaan hadden na het ongeval moesten noteren.

Een week en een maand na het ongeval vulden de testperson­en online vragenlijs­ten in. De mensen uit de tetrisgroe­p hadden in de week na het ongeval gemiddeld 8,7 keer hevige emotionele flashbacks en deze uit de controlegr­oep gemiddeld 23,3 keer. Een maand later vond men geen verschil meer tussen beide groepen. De onderzoeke­rs besloten dat Tetris spelen in de uren na een ongeval de traumatisc­he flashbacks vermindert in de daaropvolg­ende week.

Er zijn diverse bedenkinge­n te maken. Eerst en vooral gaat een posttrauma­tisch stresssynd­room (PTSS) met meer psychologi­sche symptomen gepaard dan enkel traumatisc­he flashbacks. Op deze andere symptomen (angst, depressie,…) had Tetris geen invloed. Twee: het ging in deze studie enkel om verkeerson­gevallen, terwijl zeer veel andere stressvoll­e gebeurteni­ssen kunnen leiden tot PTSS. Het ongeval was ook niet zo ernstig, vermits deelnemers nog in staat waren zich te concentrer­en op een spelletje Tetris. Drie: het ging om een vrij

 ?? Foto LD ?? Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.
Foto LD Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium