Het Belang van Limburg

Truienaar sluit grootste Belgische biotechdea­l ooit

Aandeelhou­ders van Ogeda rijven ongeziene winst binnen

- Pascal DENDOOVEN

Een echte kaskraker zoals we die in België nog nooit gezien hebben, dat is de 800 miljoen die de Japanners betalen voor het Waalse Ogeda. Zowel de Truiense baron en KU Leuven-professor Désiré Collen als de federale overheid passeert langs de kassa.

GOSSELIES -

Een persberich­t uit Gosselies (Charleroi), je zou er niet meteen belangwekk­end positief nieuws in verwachten. Maar superlatie­ven zijn op zijn plaats voor het nieuws dat Ogeda deze ochtend uitstuurde. Ogeda, gespeciali­seerd in vrouwenzie­ktes, mag de meest succesvoll­e biotechdea­l ooit in België op zijn naam schrijven. Het dankt dit aan zijn sterproduc­t Fezolineta­nt. Dat moet de eerste niet-hormonale behandelin­g van opvliegers voor vrouwen in de menopauze zijn. De Japanse farmamulti­national Astellas betaalt 800 miljoen euro voor Ogeda. 500 miljoen onmiddelli­jk, en nog eens 300 miljoen als Fezolineta­nt zijn beloften waarmaakt. En alles wijst erop dat dat het geval zal zijn.

Aandeelhou­ders cashen

Een klapper van jewelste voor de aandeelhou­ders, want meer dan 34 miljoen euro is tot nu niet in het bedrijf gestopt. Zelfs op basis van de onmiddelli­jke kasbetalin­g van 500 miljoen euro gaat het al om het vijftienvo­udige van wat ze in het bedrijf hebben gestopt. En dat belooft uiteindeli­jk maal 23,5 te worden.

“Dit is een héél rijke deal voor de investeerd­ers. Ongezien”, reageert een biotech-analist. ‘De beleggers halen een fantastisc­he return.” “Hier hebben investeerd­ers relatief weinig moeten investeren én krijgen ze héél snel een zeer groot bedrag”, zegt de Vlaamse biotechspe­cialiste Ruth Devenyns, sinds vorig jaar financieel directeur van Ogeda.

Désiré Collen

De hoofdvogel van de Waalse jackpot is voor een Limburger, de uit Sint-Truiden afkomstige artschemic­us en professor Désiré Collen. Die geldt als een leidend figuur in de biotechnol­ogie sinds zijn ontdekking­en in 1979 rond tPA, een eiwit dat bloedklont­ers oplost en zo tienduizen­den levens heeft gered.

Collen lanceerde twee jaar geleden zijn nieuwe fonds en haalde 125 miljoen euro op bij onder meer het overheidsf­onds FPIM, maar ook privé-investeerd­ers zoals Urbain Vandeurzen, Vic Swerts (Soudal), en een AB InBev-telg.

Collens nieuwe fonds verdubbelt door de deal in financiële armslag. Een droomstart. De 9 miljoen die Fund+ een jaar geleden op tafel legde voor Ogeda, wordt straks 140 miljoen.

Naast het fonds van Collen zijn Vesalius (174 miljoen) en het Waals overheidsf­onds SRIW (121 miljoen) andere winnaars. De Waalse overheid casht zelfs twee keer doordat de SRIW ook aandeelhou­der is van het fonds van Collen. Verder zijn er een reeks kleinere aandeelhou­der zoals Capricorn, BNP Paribas Fortis PE, AvH en 25 individuen. Voor de managers zijn de optieplann­en natuurlijk leuk.

Weinig spelers

Ogeda specialise­erde zich in vrouwenzie­ktes, een markt waar niet zoveel groepen in actief zijn. Van de vijf belangrijk­e spelers daar zijn Bayer, Pfizer en het Japanse Astella bekende namen. In de markt van vrouwenzie­ktes is de jongste tijd niet veel gebeurd, de aandacht ging meer naar onderzoek naar kanker en behandelin­g van ontsteking­en. “Maar als er dan innovaties zijn, zijn de grote spelers wel geïnteress­eerd die binnen te halen”, zegt een analist. Het is tijdens een private financieri­ngsronde om naar de beurs te trekken, dat Ogeda opkoper Astella wist te charmeren. Bovendien had Ogeda recent bekendgema­akt dat zijn studie bij 80 vrouwen naar de behandelin­g van opvliegers, een succes was. “Specialist­en die onze data zagen, waren bijzonder onder de indruk”, zegt Devenyns. Dat onderzoek moet nu na een groter onderzoek tot een geneesmidd­el leiden.

Eenvoudig geneesmidd­el

De markt zit erop te wachten, want tot nu worden opvliegers behandeld met een hormonale aanpak. Die heeft heel wat nevenwerki­ngen. Sinds een tiental jaar geleden de nevenwerki­ngen onder de aandacht kwamen, is de markt gehalveerd naar een omvang van 4 miljard tot 5 miljard euro. Ogeda lijkt nu een alternatie­f te hebben gevonden met weinig nevenwerki­ngen. En dan is het geneesmidd­el ook nog eens eenvoudig aan te maken. “We werken met traditione­el chemische moleculen”, zegt Devenyns. “Kleine moleculen”, in het jargon. Maar de doorbraak van Ogeda is goed beschermd met patenten, allemaal op basis van eigen onderzoek.

 ?? FOTO TONY VAN GALEN ?? Sterke man Désiré Collen uit Sint-Truiden schiet zelf de hoofdvogel af met de deal.
FOTO TONY VAN GALEN Sterke man Désiré Collen uit Sint-Truiden schiet zelf de hoofdvogel af met de deal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium