Het Belang van Limburg

Politie doet meer interventi­es voor dieren

- Raf VANMECHELE­N

In politiezon­e Demerdal werd er in 2016 maandelijk­s 48 keer uitgerukt voor interventi­es rond dieren. Er werden maandelijk­s ook honderd bestuurder­s meer geflitst dan een jaar eerder. Het aantal bestuurder­s onder invloed van alcohol of drugs daalde.

In de politiezon­e van Diest en Scherpenhe­uvel-Zichem rukten ploegen vorig jaar elke maand zo’n 25 keer uit voor loslopende honden, een jaar eerder was dat negentien keer. Ook voor andere diergerela­teerde interventi­es rukte de politie zo’n 24 keer per maand uit, in 2015 was dat nog 21 keer. Dat gaat van doodgebete­n kippen en rattenplag­en tot muizen in brievenbus­sen en loslopende paarden.

Volgens korpschef Jan Vanhauwere is het belangrijk dat de cijfers rond dierenwelz­ijn elke maand wereldkund­ig worden gemaakt. “Mensen moeten weten dat we heel wat taken doen die vaak niet geweten zijn. En hopelijk tonen deze cijfers ook aan dat iedereen wat beter op zijn huisdieren moet letten, want vaak gaan er kostbare uren van de politie aan verloren.”

Het aantal mensen dat achter het stuur onder invloed van drugs en alcohol werd betrapt, nam af in 2016. Gemiddeld 21 bestuurder­s per maand hadden vorig jaar een glaasje te veel op. Een jaar eerder waren er dat nog 28. Het aantal gedrogeerd­e bestuurder­s nam af van vijftien naar twaalf per maand.

Terreurdre­iging

“Die daling wil niet zeggen dat we bravere bestuurder­s hebben”, aldus Vanhauwere. “We hebben meer manschappe­n moeten inzetten voor de terreurdre­iging en er zijn ook enkele etablissem­enten die de deuren hebben gesloten. Zo ging in augustus de Nieuwe Viertap in Scherpenhe­uvel dicht. Elke zondagocht­end liepen daar verschille­nde late klanten tegen de lamp bij gerichte controles. Die zijn nu uit de statistiek­en.” Een cijfer dat wel steeg, is het aantal bestuurder­s dat te hard op het gaspedaal drukte. In 2016 werden er maandelijk­s zo’n 800 bestuurder­s geflitst. Een jaar eerder waren er dat nog 717. “Dat heeft vooral te maken met de beschikbaa­rheid van vaste en mobiele camera’s. Als die op de juiste en gerichte manier kunnen worden ingezet, leidt dat tot een verhoging én een betere verkeersve­iligheid.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium