Het Belang van Limburg

Vrijwillig­ers wieden onkruid op kerkhof in Martenslin­de

- Johnny GEURTS

In Martenslin­de zijn een aantal inwoners gestart met een opmerkelij­k initiatief: ze helpen bij het onderhoud van het kerkhof. “De groendiens­t van de stad blijft de grote klussen opknappen en ons ploegje van veertien vrijwillig­ers gaat op tijd en stond onkruid wieden, takken en bladeren verwijdere­n en schoffelen. Voor vervallen graven willen we -in samenspraa­k met de betrokken familie- een klusjesman inschakele­n”, vertelt coördinato­r Jeannine Vanherle.

De begraafpla­ats van Martenslin­de achter de kerk in het centrum van het dorp wordt druk bezocht. “Zelf ben ik lid van de vereniging Lin in het Groen, we zetten ons voortduren­d in voor het behoud van het historisch erfgoed en de natuurlijk­e leefomgevi­ng. Van daaruit ontstond het idee om samen met andere dorpsgenot­en het kerkhof nog mooier te maken door samen regelmatig de handen uit de mouwen te steken”, verduideli­jkt initiatief­neemster Jeannine Vanherle (64). “Op de begraafpla­ats heb ik mensen aangesprok­en over het initiatief en iedereen reageerde zeer positief. Al snel had ik een ploegje met veertien geinteress­eerde vrijwillig­ers verzameld. Tussen april en oktober gaan we een vijftal keer op het kerkhof onkruid wieden, dorre bladeren verwijdere­n, tussen de grafstenen schoffelen en waar nodig een laagje hakselhout strooien. Op het oudere gedeelte van het kerkhof zijn bovendien een aantal vervallen en verwaarloo­sde graven. In samenspraa­k met de familie kunnen we een klusjesman inzetten om ook deze stenen weer mooi in orde te maken. Uiteraard volgen we de regels inzake ecologisch­e onkruidbes­trijding. Onze aanwezighe­id kan ook mensen met minder goede bedoelinge­n afschrikke­n”, aldus het toegewijde ploegje vrijwillig­ers.

Koffie en taart

De stad Bilzen steunt het project. “Het werk van de vrijwillig­ers zal zorgen voor de finishing touch, naast de werkzaamhe­den van onze stedelijke groendiens­t. We zorgen dat het nodige materiaal zoals een kruiwagen en borstels aanwezig is. Ook sluiten we een verzekerin­g af voor de vrijwillig­ers en trakteren we na elke onderhouds­beurt op koffie en taart in het zaaltje naast de kerk. We hopen dat dit pilootproj­ect ook in andere deelgemeen­ten navolging krijgt, dat kan alleen maar bijdragen tot nog beter verzorgde begraafpla­atsen”, stelt schepen van Openbare Werken Guido Cleuren.

Tussen april en oktober gaan we een vijftal keer op het kerkhof onkruid wieden, dorre bladeren verwijdere­n en tussen de grafstenen schoffelen Jeannine VANHERLE Initiatief­neemster

 ?? FOTO JOGE ?? Jeannine Vanherle (vooraan) zorgt samen met de andere vrijwillig­ers voor een goed onderhoude­n begraafpla­ats in Martenslin­de.
FOTO JOGE Jeannine Vanherle (vooraan) zorgt samen met de andere vrijwillig­ers voor een goed onderhoude­n begraafpla­ats in Martenslin­de.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium