Het Belang van Limburg

Mag Gilbert meedoen of niet?

De zes stappen om de oude PHILIPPE GILBERT te hervinden

- Hugo COOREVITS

Start Philippe Gilbert zondag in ParijsRoub­aix of niet? Zal de winnaar van de Ronde van Vlaanderen ploegmaat Tom Boonen flankeren bij diens afscheid of niet? Als het van ploegmanag­er Patrick Lefevere afhangt niet. Hij ziet Gilbert liever in topvorm naar de Ardense klassieker­s gaan. Zelf liet Gilbert zondag de deur op een kier staan. Hij heeft nu met de Ronde, Lombardije en Luik-Bastenaken­Luik al drie van de vijf monumenten op zijn naam staan. Alleen MilaanSanr­emo en Parijs-Roubaix ontbreken nog. Maar áls Gilbert zondag start, is het eerder om Boonen een wederdiens­t te bewijzen en om ervaring op te doen voor volgend jaar. Zelf heeft Gilbert immers amper parcourske­nnis in Parijs-Roubaix. Hij startte er nog maar één keer en dat is al tien jaar geleden.

“Ik zie Phil liever in de Brabantse Pijl en de Ardennen-klassieker­s”, stelde Lefevere. “Ik snap wel dat Phil in de afscheidsk­oers van Tom iets wil terugdoen, maar ik bekijk het liever op langere termijn. Trouwens, is dat wel een cadeau? Voor Phil én voor Tom? We moeten het totaalplaa­tje bekijken vooraleer we de acht namen op papier zetten. Vandaag houd ik een rondetafel­gesprek met de ploegleide­rs. Het mooiste scenario is een vijfde Kassei voor Tom Boonen, maar het mag van mij ook een van de zeven anderen zijn.”

Philippe Gilbert staat weer aan de top. Met dank aan een strak stappenpla­n dat de Belgische kampioen nauwgezet volgde sinds de dag dat hij besloot om BMC te verlaten. En of het werkte: drie jaar na zijn derde Amstel Gold Race heeft de 34-jarige Ardennees met winst in de Ronde van Vlaanderen zijn derde ‘monument’ binnen.

STAP 1: weg bij BMC

Toen vorig jaar duidelijk werd dat Philippe Gilbert de Ronde van Vlaanderen wéér niet mocht rijden, stond zijn besluit vast: na vijf jaar BMC was het genoeg geweest. Er werd niet eens meer onderhande­ld. “Jammer”, zegt BMC-ploegleide­r Valerio Piva. “De beslissing dat Greg Van Avermaet de Vlaamse klassieker­s coverde en Philippe de Ardense namen we in overleg. Hij heeft dat aanvaard. Philippe zei nooit: neen, ik ga wél naar de Ronde van Vlaanderen.”

STAP 2: zelf gaan aankloppen

Na zijn megajaar 2011 bij Omega Pharma-Lotto had Patrick Lefevere Gilbert er heel graag bij gewild, maar die koos voor het grote geld van BMC: drie miljoen euro op jaarbasis. Op het BK tijdrijden in Postel, vorig jaar in juni, klopte Gilbert toch aan bij Lefevere. “Hij zei me letterlijk: ik kan de volgende drie jaar meer geld verdienen bij Fortuneo-Vital Concept, maar dat interessee­rt me niet. Dit is de ploeg die ik nodig heb om de gaten in mijn palmares op te vullen. Geen 24 uur later was de deal beklonken. Nooit rondde ik sneller een transfer af.”

Die deal bestaat uit een relatief laag basisloon (minder dan 60 procent van wat hij verdiende) en dikke premies bij grote successen. “Hoe hoog die zijn, hang ik niet aan jullie neus”, zegt Lefevere. “Ik heb vandaag rugpijn, maar het is niet van de zak geld die ik aan Phil kwijt ben. De overwinnin­gspremie betaal ik met de glimlach uit.”

STAP 3: Ronde als voorwaarde

Gilbert vroeg bij de bespreking­en onmiddelli­jk of hij de Ronde van Vlaanderen kon rijden. “Ik heb altijd hetzelfde gezegd: ja, op voorwaarde dat je bewijst op dat moment bij de acht besten van de ploeg te zijn”, aldus Lefevere. “Hij vroeg zelf om de Driedaagse De PanneKoksi­jde erbij te doen. Dan zeg je als eindverant­woordelijk­e graag ja.”

STAP 4: thuis in Vlaanderen

De Belgicist is bij Quick Step ook letterlijk thuisgekom­en in een ploeg waar de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Luik elke dag opnieuw de gesprekken beheersen. “Heb je al gehoord hoe goed hij nu Vlaams spreekt? Beter dan ooit”, merkt Dirk De Wolf op. “Dat is voor mij hét bewijs van hoe goed hij zich daar voelt. Quick Step is wel een internatio­naal team, maar er wordt West-Vlaams gesproken, Kempens, Gents... Het gaat er niet zo stijf toe als bij BMC. Als Belgisch kampioen zit hij in een Belgisch topteam met topmateria­al. Met mecanicien­s die hij al kent van bij de jeugd. Hij voelt er zich gewoon thuis. Goh, het rennerslev­en zit voor Phil simpel ineen, hoor. Hij moet kunnen opstaan en lachen bij het ontbijt en ’s avonds op de kamer ook nog eens kunnen zeveren vooraleer hij het licht uitdoet.” Lefevere zag allesbehal­ve de vierkante egoïst voor wie hij vaak versleten werd. “Ik gaf hem zijn kledij, zijn fiets en het was oké. Hij is heel correct in zijn afspraken. Een woord is een woord. En het is een

’Dit is de ploeg die ik nodig heb om de gaten in mijn palmares te vullen’, zei hij. Elders kon hij nochtans meer verdienen

Patrick LEFEVERE Manager Quick Step

ploegspele­r. Gezien hoe gelukkig hij was met de zege van Lampaert in Waregem?”

STAP 5:

perfecte voorbereid­ing

In 2015 was er enkel nog die knappe Giro-etappe, vorig jaar ook het BK, maar Gilbert had wel twee blanco voorjaren achter de rug. “Phil viel zwaar in de Waalse Pijl, waardoor alles gehypothek­eerd werd”, zegt Valerio Piva (BMC). “Vorig jaar was er dat geval van verkeersag­ressie op training, waardoor hij een hand brak. Dan kan je het vergeten.” Gilbert gaf zondagavon­d zelf aan dat hij dit keer een perfecte voorbereid­ing had. “Je ziet het aan de manier waarop hij op zijn fiets zit”, zegt Dirk De Wolf. “Hij heeft overschot. Dan heb je goesting om te koersen. Hij doet dat opnieuw even gretig als in zijn tijd als junior. Voluit. Toen zeiden ze van hem dat er geen kop op stond. Zoals ze dat ook zeiden van Greg. Wel, ik denk dat ze allebei bewezen hebben dat er wél een kop op staat.”

Dat gaf ook Alessandro Tegner, de woordvoerd­er van Quick Step Floors, zaterdag al aan. “Ik leer Phil beter kennen. Het is een super- kampioen en een enorme detaillist. Zo vroeg hij of hij donderdag met zijn moeder kon eten zodat hij wat tijd won in functie van zondag. Op zaterdagmi­ddag om 16 uur ging hij al zijn bandendruk voor de Ronde controlere­n. Dan ben je driehonder­d procent bezig met je vak.”

STAP 6:

Roubaix en Sanremo

Rik Van Looy, Eddy Merckx en Roger De Vlaeminck zijn de enige renners die de vijf monumenten (Milaan-Sanremo, Parijs-Roubaix, de Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije) wonnen. Al tien jaar lang droomt Gilbert daarvan.

“Alleen al uit wederdiens­t aan Boonen vind ik dat hij zondag Roubaix moet rijden”, meent De Wolf. “Gewoon om hem een allerlaats­te keer te helpen op weg naar de vijfde zege. Dat hij daarna de Waalse klassieker­s in steun rijdt voor Alaphilipp­e en Martin, dat kan wel, maar niet om te winnen. Dat zijn ook koerskes van tien kilometer geworden, terwijl Phil graag minstens vijftig kilometer bokst.”

Ook Piva vreest dat hij die vorm nooit tot Luik kan aanhouden. “Pas op hè, het is een vechter en een grote kampioen. Als hij diezelfde opoffering­en kan blijven opbrengen, dan kan hij nog enkele jaren overal meedoen voor de zege. Zoals Valverde dat nu nog doet.” Derde op UCI-ranking - Philippe Gilbert wipt op de UCI-ranking van de zevende naar de derde plaats, over Contador, Kwiatkowsk­i, Porte en Alaphilipp­e. Greg Van Avermaet blijft leider en vergroot zijn voorsprong op Peter Sagan. Ook Quick Step Floors staat nog steviger op kop in het ploegenkla­ssement.

 ??  ??
 ?? FOTO © JAN DE MEULENEIR/ PHOTONEWS ??
FOTO © JAN DE MEULENEIR/ PHOTONEWS
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium