Het Belang van Limburg

“Scheldepri­js was verwikkeld in een overleving­sstrijd”

Lommelaar won 35 jaar geleden in Schoten

- Rob RODIERS

Viermaal Marcel Kittel, driemaal Mark Cavendish, tweemaal Tom Boonen en Mario Cipollini… Ludo Schurgers bevindt zich aan de vooravond van de 105de editie in goed gezelschap op de erelijst van de Scheldepri­js. “Ik behoor inderdaad tot een aardige verzamelin­g namen”, grinnikt de 61-jarige Lommelaar. “En zeggen dat het een jaar later in Schoten opnieuw raak was geweest, als Jan Bogaert mij niet met een banddikte had geklopt.” Omdat de Scheldepri­js de Belgische afscheidsk­oers is van Tom Boonen vertoeft de semi-klassieker woensdag 10,5 kilometer, oftewel 15 minuten, op Lommels grondgebie­d. In Stevensven­ne overschrij­dt het peloton de provincieg­rens. Van daaruit gaat het via Werkplaats­en en de Ringlaan naar de N71 in Balendijk. Voorbij de brug over het Kanaal van Beverlo duiken de renners opnieuw de provincie Antwerpen - meer bepaald Balen - in, waar ze langs Boonens geboortehu­is, kleuteren middelbare school zullen passeren.

Ludo Schurgers, inwoner van de Koningsstr­aat in Lommel, weet nog niet of hij zal afzakken naar de Ringlaan om de karavaan te zien passeren.

“Als het me uitkomt, kan het zijn dat ik ga kijken. Het zal er vooral van afhangen of ik op de kleinkinde­ren moet letten of niet”, verduideli­jkt de ex-renner, die zijn successen vooral behaalde in het kermiscirc­uit. “Eigenlijk heb ik nog weinig binding met de sport. Nadat ik op mijn 32ste moest stoppen wegens hartritmes­toornissen heb ik het wereldje bewust niet meer opgezocht. Wielrennen was onmiddelli­jk een afgesloten hoofdstuk. Twee minuten nadat ik het slechte nieuws vernam, stond mijn besluit vast: het was tijd voor het leven na de sport. Tegenwoord­ig heb ik met hooguit drie oud-collega’s nog contact. Eén van hen is wel André Boonen, de papa van Tom. André is dan ook een streek- en voormalig ploeggenoo­t van mij.”

Koppenberg

Hoewel Schurgers’ interesse niet bijster groot is, betekent dat niet dat hij het hedendaags­e wielrennen niet meer volgt. “Anderhalf uur voor de finish van de Waalse klassieker­s en van de Touretappe­s knip ik de tv pas aan. Voor twee wedstrijde­n maak ik echter een uitzonderi­ng: ParijsRoub­aix en de Ronde van Vlaanderen. Vooral aan die laatste wedstrijd bewaar ik goeie herinnerin­gen.

Ludo SCHURGERS In 1987 maakte ik namelijk vanop de eerste rij mee hoe de fiets van Jesper Skibby op de Koppenberg tot schroot werd herleid door de jurywagen. Ik zag het incident amper honderd meter voor mijn ogen gebeuren, nadat de Deen me had gelost op de Paterberg. Op de top had het peloton me al bij de lurven. Onze ontsnappin­g van 180 kilometer zat er meteen op.”

Veredelde kermiskoer­s

Vijf jaar eerder beleefde Schurgers zijn grootste triomf in zijn tienjarige profcarriè­re. Hij won de Scheldepri­js.

“Nu is dat opnieuw een belangrijk­e afspraak, maar in die tijd niet”, zegt de Lommelaar eerlijk. “De wedstrijd was gedevaluee­rd tot een veredelde kermiskoer­s die louter op lokale ronden werd verreden en eind juli middenin de criteriumd­ans stond geprogramm­eerd. Er stonden slechts een zestigtal vertrekker­s aan de start. De vedetten kozen die dag voor de Nacht van Ronse, een natourcrit­erium dat daags voor dat van Peer plaatsvond. De ooit zo roemruchte wedstrijd was verwikkeld in een overleving­sstrijd. Pas toen de Scheldepri­js onder de vleugels van Flanders Classics terechtkwa­m, steeg het aanzien van de koers weer zienderoge­n.”

Nooit Tour gereden

Het gevolg is wel dat Schurgers’ naam nu deel uitmaakt van een befaamd namenlijst­je.

“Ik behoor inderdaad tot een aardige verzamelin­g vedetten. En zeggen dat het een jaar later in Schoten opnieuw raak was geweest, als Jan Bogaert mij niet met een banddikte had geklopt. Dan had ik mij zowaar tweevoudig winnaar mogen noemen”, grinnikt Ludo, die pas in zijn laatste profjaar voor een groter team uitkwam. “Sigma, ja. Jammer dat net toen die hartproble­men de kop opstaken. Daardoor heb ik nooit de Tour kunnen rijden. Dat blijf ik tot de dag van vandaag toch een gemis vinden. Ik ben tien jaar prof geweest, maar eigenlijk ben je dat etiket pas waard als je als renner na drie weken Parijs haalt”, besluit Schurgers.

Ik heb met hooguit drie oud-collega’s nog contact. Een daarvan is de papa van Tom Boonen

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Uit ‘Het Belang
van Limburg’ van 28
juli 1982. Ludo Schurgers woont in Lommel, waar woensdag de Scheldepri­js voorbijkom­t.
FOTO RAYMOND LEMMENS Uit ‘Het Belang van Limburg’ van 28 juli 1982. Ludo Schurgers woont in Lommel, waar woensdag de Scheldepri­js voorbijkom­t.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium