Het Belang van Limburg

“Mijn hart ligt hier”

Techniektr­ainer Michel Ribeiro ruilt het blauw-wit van Genk in voor dat van Kansas City

- Roger COX

China

De splijtende passes van Kevin De Bruyne, de snedige dribbels van Yannick Carrasco, de fluwelen baltoetsen van Divock Origi. We zouden ze vandaag allicht niet kunnen bewonderen, als die Rode Duivels in hun jeugd niet in contact waren gekomen met Michel Ribeiro. Veertien seizoenen lang schaafde de Genkse coach aan de techniek van die en vele andere coryfeeën. Momenteel lopen er in de A-kern dertien afgewerkte producten rond uit de eigen academie. “En al zeg ik het zelf, je kan ze er zo uithalen”, glundert Ribeiro trots. Komende zomer eindigt dat verhaal. Ribeiro verhuist naar het Amerikaans­e Sporting Kansas City. “Maar mijn hart ligt hier.” Amper 28 was Ribeiro en net gestopt met voetballen, toen hij door Ronny Van Geneugden werd aangesprok­en. Of hij geen jeugdploeg bij Genk wilde trainen? Neen dus. Hij wilde wel aan de slag gaan als techniektr­ainer van alle leeftijdsc­ategorieën. In die functie groeide hij uit tot één van de belangrijk­ste steunpilar­en van de jeugdacade­mie. Om beloftevol­le elementen dat laatste zetje te geven naar de A-ploeg, werd hij ook de rechterhan­d van Domenico Olivieri bij de beloften.

“Ik sta vele tientallen uren per week op het veld”, aldus Ribeiro. “Bovendien volg ik in het weekend een hele reeks jeugdwedst­rijden. In totaal hebben we meer dan 230 spelertjes. Ik ken ze allemaal. Ik weet wanneer ze iets hebben voorgehad op training, wanneer ze problemen hebben thuis, enzovoorts. Ik ga dat verschrikk­elijk missen.” Maar op z’n 41ste wil Ribeiro nieuwe horizonten verkennen. “Ik heb in het verleden tal van aanbieding­en gehad. Van absolute topclubs. Maar ik heb die boot altijd afgehouden. Soms omdat de jeugdwerki­ng me niet aanstond. Als ik vroeg wie er naar de A-ploeg was doorgestro­omd, konden ze me geen twee namen noemen. Soms omdat het familiaal te moeilijk lag. Zo zag mijn vrouw een club uit China niet zitten. Ook vanuit Portugal, Frankrijk, Italië en Engeland trokken en trekken ze aan mijn mouw.”

Toch wordt het Amerika. De MLS. Niet bepaald het voetbalwal­halla. “Maar het project van Kansas City trekt me aan. De eerste contacten dateren van twee jaar geleden. De mensen van Kansas waren verbaasd dat een club als Genk met zo’n bescheiden budget al die talenten afleverde. Vorige zomer zijn de contacten intensieve­r geworden. Samen met mijn vrouw ben ik ginds geweest. We zijn daar schitteren­d opgevangen. Ik heb ook fijne gesprekken gehad met hoofdcoach Peter Vermes en de voorzitter. Hun project bevalt me enorm. Hun jeugdwerki­ng is uitstekend, de accommodat­ies zijn top. Stiekem had ik gehoopt dat er minpunten zouden zijn. Maar die heb ik niet ontdekt. Het voelt goed aan. Ook financieel, daar moet ik niet flauw over doen. Al is dat niet mijn drijfveer. Ik kan ginds mijn ei kwijt, zal ook bij de A-ploeg worden betrokken. Die speelt in… blauw en wit. Wat kan ik meer wensen?”

Skypen

Toch zal het afscheid over enkele

Michel RIBEIRO maanden hem zwaar vallen. Domenico Olivieri, Gilbert Roex, Dimitri de Condé, Roland Breugelman­s, alle jeugdcoach­es, hij draagt ze allemaal een warm hart toe. “Maar ofwel blijf ik dit doen tot mijn pensioen ofwel volg ik mijn ambitie. Ik heb in Kansas getekend voor twee jaar met optie. Als het niet meevalt, houdt het daarna op. Ik kijk in ieder geval met veel voldoening terug op mijn Genkse periode. Ik heb fantastisc­h kunnen werken met coaches als Mario Been en Alex McLeish, die onlangs nog verklaarde dat Schotse coaches best hier hun licht eens komen opsteken. Genk heeft de beste jeugdwerki­ng van België. Ik geniet ervan. Als ik ooit terugkeer, zal ik sowieso eerst praten met Genk. Belgische concurrent­en moeten niet proberen, dat kan ik niet maken. Ik blijf blauwwit.”

Uiteraard zit er aan deze transfer ook een menselijk aspect. Je familie en vrienden de rug toekeren, doet pijn. “Mijn vrouw moet haar job als verantwoor­delijke van een kledingwin­kel in Genk opgeven. Niet simpel. Maar zij zal ginds niet lang stilzitten, zo ken ik ze wel. Zoon Diego moet al zijn kameraden in en buiten het voetbal vaarwel zeggen. Ook niet evident. Hij komt terecht in de opleiding bij Kansas. Maar het ergste is het voor mijn moeder. Na de trainingen ga ik vaak bij haar op de koffie. Dat valt nu weg. We kunnen natuurlijk skypen en mijn drie broers en twee zussen zullen haar zeker goed opvangen. Maar die knuffels van haar ga ik wel missen.”

De knuffels van mijn moeder ga ik wel missen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium