Het Belang van Limburg

“Een explosieve modelprof”

ELITECOACH BART JANSSENS VOL LOF OVER ZUID-AFRIKAANSE DEBUTANT

- Pieter VANLOMMEL

Stayen maakte tegen Waasland-Beveren aangenaam kennis met Kurt Abrahams. De jonge Zuid-Afrikaan viel erg gretig in en versierde al na vier minuten een strafschop in zijn debuutmatc­h. Tijd om de kleine -1m72(!)- middenveld­er voor te stellen. “Kurt is een timide jongen, maar tegelijker­tijd een droom om mee te werken”, aldus Bart Janssens, coach van de Truiense elite. Zo vinnig en explosief Abrahams tussen de lijnen voor de dag komt, zo timide en teruggetro­kken is hij wanneer hij van het veld stapt. De jongeling spreekt zacht en wikt zijn woorden. “Kurt is wat bedeesd, het is niet makkelijk om een gesprek met hem aan te knopen. Maar ik heb hem nog nooit horen klagen”, weet Romain Proesmans, sinds jaar en dag afgevaardi­gde van de Truiense beloften. Na een moeilijke jeugd in de ZuidAfrika­anse grootstad Kaapstad kwam Abrahams in 2015 terecht in het netwerk van Roland Duchâtelet. De dan 17-jarige middenveld­er werd weggeplukt bij Cape United om hem bij het Hongaarse Ujpest te stallen. Maar tijdens zijn testperiod­e liet hij zo’n goede indruk dat besloten werd om hem naar STVV door te schuiven.

Verlegen

In Haspengouw moest hij eerst door een aanpassing­speriode, maar sinds dit seizoen hoort hij wekelijks tot de uitblinker­s van de elitegroep. Het zorgde ervoor dat Abrahams met de grote jongens mee mocht op winterstag­e. Sinds januari hoort hij ook officieel tot de A-kern van de Kanaries. Bart Janssens, coach van de Truiense elite, is niet verrast door zijn ontwikkeli­ng. “Kurt is een harde werker, iemand die er elke training opgrootste­n,

Bart JANSSENS Coach Truiense elite nieuw voor gaat. Hij is wat teruggetro­kken en onthult erg weinig over zijn privéleven, maar hij is een droom om mee te werken. Hij voert altijd perfect uit wat van hem gevraagd wordt. Het is zijn grote doel om een modelprof te worden en daar gedraagt hij zich ook naar.”

Janssens omschrijft snelheid en techniek als de grootste wapens van de pocketmidd­envelder, die het best tot zijn recht komt achter de spitsen. “Kurt is niet van de maar hij gebruikt zijn lichaam wel goed”, aldus Janssens. “Daarnaast is hij heel explosief en doelgerich­t. Een werkpuntje is zijn tactische invulling. Dat heeft er wellicht mee te maken dat hij pas op vrij late leeftijd echt in een formatie is beginnen spelen.”

Messi en Iniesta

Abrahams is uiteraard opgetogen met zijn eerste speelminut­en. “Ik ben geduldig gebleven en heb altijd een goede mentalitei­t getoond. Vroeg of laat ging ik mijn kans wel krijgen. De coach zei voor mijn invalbeurt dat ik moest genieten op het veld en dat heb ik ook gedaan. Dat hij mij deze kans geeft, wil zeggen dat hij in mij gelooft. Nu wil ik in de eerste plaats fit blijven en beter worden.”

Zijn jeugdidole­n luisteren niet naar klinkende Zuid-Afrikaanse namen als Steven Pienaar of Benny McCarthy. Nee, er zijn maar twee spelers waar Kurt Abrahams écht naar opkijkt: “Messi en Iniesta”, glundert hij. “Wat zij doen met een bal is fantastisc­h. Ooit hoop ik op hetzelfde niveau als hen te geraken. Maar hun stijl zal ik niet kopiëren.

Ik wil vooral mezelf blijven.” Ceballos, Kotysch en De Petter apart- Cristian Ceballos is enkele dagen out met een verstuikte enkel. Ook Sascha Kotysch en Steven De Petter trainden gisteren niet, maar die twee raken zeker fit voor de match van zaterdag tegen Standard. Spitsen Vetokele en Janssens werken nog een individuee­l programma af. Voor hen komt de clash met de Rouches nog te vroeg.

Kurt is een harde werker, iemand die er elke training opnieuw voor gaat. Hij is wat timide in de omgang, maar hij is een droom om mee te werken

Beloften verliezen van Standard - De Truiense beloften gingen gisterenav­ond met 2-1 onderuit tegen Standard. Op basis van de tweede helft zat een gelijkspel voor de Kanaries er nochtans in. De jonge Ibrahima Bah scoorde twee keer voor de Rouches, tussendoor hing Bourard vanop de strafschop­stip de bordjes gelijk.

 ?? FOTO BELGA ?? Kurt Abrahams lokte bij zijn debuut tegen Waasland-Beveren meteen een strafschop uit.
FOTO BELGA Kurt Abrahams lokte bij zijn debuut tegen Waasland-Beveren meteen een strafschop uit.
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium