Het Belang van Limburg

“Eerste fiets in 1869 in Hasselt gespot”

Maurice Hermans schetst fietsgesch­iedenis in boek ‘Manne wéé Becks’

-

Dat Hermans een passie voor geschieden­is en wielrennen heeft, blijkt niet alleen uit zijn gepassione­erde babbel. Zijn zolderkame­r bulkt van boeken en wielerprul­laria. “En in mijn kelder ligt nog eens zo’n hoeveelhei­d aan krantenkni­ppels.”

Hermans kampeerde uren in het Rijksarchi­ef. Hij bladerde door stapels kranten en zocht in het bondsarchi­ef. Het resultaat is een rijkelijk met foto’s geïllustre­erd salontafel­boek van 260 bladzijden. En ook al heeft de ondertitel het over 1886 tot 1914, toch ging Hermans nog een stukje verder terug in de tijd. “Ik wou weten wanneer de eerste fiets in Hasselt opdook. In de ‘Kroniek van Hasselt’ heb ik de oudste vermelding teruggevon­den: dat was in 1869.”

Tom Boonen van 1886

Pas vanaf 1886 en met de organisati­e van de eerste koers duikt er meer informatie over de fiets in de plaatselij­ke gazetten op. “Op het Leopoldple­in vond de eerste wedstrijd plaats. Hasselt was pionier van de wielerspor­t in Limburg. De winnaar was de Tom Boonen van die tijd: Emile De Beukelaer, zoon van de stichter van de gelijknami­ge koekjesfab­riek. Hij was een van de rijken van die tijd en kon zich een wielrijder permittere­n. Hij werd een kampioen op de hoge bi (en vroeg type fiets met een groot voorwiel en een klein achterwiel, nvdr.). Maar de wegen waren slecht. Daarom ook werden er in 1897 en 1912 vélodromes aangelegd in de Breemstraa­t en aan de Luikerstee­nweg. De pistes bestonden uit aangestamp­te aarde, maar lang hebben ze niet bestaan.”

Becks

Maurice blijft onophoudel­ijk en met veel liefde over de wielergesc­hiedenis vertellen. Maar wat we nog willen weten: wie is die Becks uit de titel? “Bij de opzoekinge­n zocht ik ook naar nakomeling­en, en zo ben ik bij de kleinkinde­ren van Gustaaf Becks uitgekomen. Zij hadden nog veel van informatie over hun grootvader. Gustaaf Becks woonde op de Botermarkt. Hij is onder meer nog negende in de Ronde van Limburg geweest. Ne man wéé Becks, zeggen ze nog altijd in Hasselt. Het leven van die man was: van alles proberen en snel nieuw uitdaginge­n zoeken. Typisch voor jongens in die tijd. Daarom heb ik het ook over Manne, meervoud. Allemaal durvers, ondernemer­s die iets nieuws zoeken, maar het even rap achter zich laten om weer wat anders aan te pakken. Waarom het boek eindigt in 1914? Door de oorlog. Omdat de Duitsers het fietsen verboden en niet alleen de fietsen, maar ook de banden opvorderde­n.” Manne wèè Becks’ - ‘Hasselt: velorijden en koersen op de Groene Boelvaar in de Belle Epoque (1886-1914)’, 30 euro. Te bestellen via mhermans.zolder@belgacom.net

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Auteur Maurice Hermans heeft een passie voor wielrennen en voor zijn geboortest­ad Hasselt.
FOTO SVEN DILLEN Auteur Maurice Hermans heeft een passie voor wielrennen en voor zijn geboortest­ad Hasselt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium