Het Belang van Limburg

Kleine brouwerij krijgt vorm tegenover Stermolen

-

In de schaduw van de Stermolen in Eksel zijn de bouwwerken gestart aan een kleinschal­ige brouwerij en horecagele­genheid. Initiatief­nemers Marc Geutjes en zijn vrouw Gigi Damen maken hiermee een droom waar. De gemeente ziet alvast toeristisc­he perspectie­ven. “Ik ben altijd zelfstandi­g aannemer geweest. Maar vorig jaar heb ik mijn bedrijf van de hand gedaan. Zo kwam er tijd en ruimte vrij voor mijn grote hobby: bier brouwen” , vertelt Marc Geutjens, die samen met zijn vrouw Gigi Damen in Eksel woont. “Met een vriendengr­oep hebben we al het Vicusbier bedacht, maar het brouwen zelf gebeurt zoals bij zoveel lokale bieren in een grote brouwerij. Bij mij rijpte steeds meer de goesting om zelf een kleine ambachteli­jke brouwerij te realiseren.” Een kans voor een geschikte locatie deed zich voor in de Windmolens­traat, tegenover de Stermolen in Eksel. “We kochten daar een voormalige bedrijfssi­te. De oude hallen die een paar jaar geleden nog getroffen werden door een brand, zijn helemaal afgebroken. Hierdoor ontstond een mooie ruimte vlak tegenover de Stermolen, een mooie graanmolen. Thematisch kan dit elkaar versterken.”

Glazen vloer

De bouwwerken aan het nieuwe project zijn ondertusse­n gestart. De bedoeling is dat Hechtel-Eksel naast de oudste likeurstok­erij van het land vanaf het najaar ook beschikt over een operatione­le huisbrouwe­rij. “De brouwinsta­llatie wordt geplaatst in een kelderverd­ieping. Daarboven komt een brasserie. Bezoekers zullen via een glazen vloer in de brouwerij kunnen kijken. De bedoeling is ook om een oud bierrecept uit Eksel een tweede leven te geven. Maar het opzet blijft natuurlijk kleinschal­ig. Een grote industriël­e brouwerij zal het hier nooit worden.” Dieper op het perceel krijgen achter de taverne ook nog twee bouwvolume­s met telkens twee woningen vorm. Het horecagede­elte zal uitgebaat worden door Gigi, de vrouw van Marc. “Ik heb jarenlang een horecazaak uitgebaat. Deze locatie op heel wat fietstraje­cten is ideaal. Ook om allerhande animatie te organisere­n en wat meer leven in Eksel te brengen.” Burgemeest­er

Jan

Dalemans (HE) spreekt ook van een meerwaarde voor de Stermolen. “De huisbrouwe­rij en de molen liggen tegenover elkaar. Dit heeft potentieel om een toeristisc­he trekpleist­er te worden. We willen de weg ook herinricht­en met een pleintje. En Marc is van plan om ook een cursus molenaar te volgen.” Suggesties voor een geschikte naam voor de brouwerij zijn welkom bij de gemeente.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium