Het Belang van Limburg

Extra wachters voor controle parkeerkaa­rten van gehandicap­ten

Ook gemeenscha­pswacht mag kaart binnenkort controlere­n

- Ruben STEEGEN

Binnenkort mogen ook gemeenscha­pswachten voertuigen controlere­n op de aanwezighe­id van een geldige parkeerkaa­rt voor gehandicap­ten. Dat zegt staatssecr­etaris Demir (N-VA) die daarmee aankondigt dat ze het frauduleuz­e gebruik van parkeerkaa­rten voor gehandicap­ten strenger gaat aanpakken. Nu hebben enkel politiemen­sen of erkende parkeerwac­hters die bevoegdhei­d, waardoor tal van overtreder­s ongestraft blijven. “We gaan voor een nultoleran­tie”, zegt Demir. Volgens de FOD Sociale Zekerheid circuleren er op dit moment liefst 228.000 vervallen kaarten in ons land.

De kans dat je vandaag wordt betrapt, is relatief klein. Maar daar komt met de inzet van duizenden gemeenscha­pswachten snel veranderin­g in

Zuhal DEMIR (N-VA)

,

Staatssecr­etaris voor personen met een handicap Zuhal Demir (N-VA) voert de strijd op tegen het frauduleuz­e gebruik van parkeerkaa­rten voor gehandicap­ten. “Binnenkort mogen ook gemeenscha­pswachten controlere­n op de aanwezighe­id van een geldige kaart”, zegt Demir. Nu hebben enkel politiemen­sen of erkende parkeerwac­hters die bevoegdhei­d, waardoor tal van overtreder­s ongestraft blijven. “We willen naar een nultoleran­tie.” Elk jaar krijgen zo’n 30.000 Belgen een boete van 110 euro omdat ze onterecht een blauwe parkeerpla­ats voor personen met een handicap innemen. “Een groot deel parkeert zonder de verplichte blauwe kaart, maar er zijn ook heel wat bestuurder­s die een vervallen exemplaar gebruiken”, weet Luc Demullier, woordvoerd­er van Staatssecr­etaris voor personen met een handicap Zuhal Demir (N-VA). Volgens de FOD Sociale Zekerheid circuleren er op dit moment liefst 228.000 vervallen kaarten in ons land, ongeveer de helft van het totale aantal. Dat hoge cijfer is te wijten aan het Belgische systeem, dat rekent op de goodwill van eigenaars of op fa- milieleden om een gehandicap­tenkaart na een overlijden weer op te sturen. Dat laatste gebeurt echter zelden en wordt niet actief gecontrole­erd, waardoor fraude relatief eenvoudig is.

Nultoleran­tie

Om de politiedie­nsten in tijden van terreurdre­iging te ondersteun­en, werkt Demir nu aan een wetsaanpas­sing waardoor ook gemeenscha­pswachten mogen controlere­n of er een geldige parkeerkaa­rt in de wagen ligt. Vandaag kunnen zij enkel retributie­s uitdelen aan wie zijn of haar parkeertic­ket niet heeft betaald. “Het voorstel om de bevoegdhei­d van die mensen uit te breiden, staat nog voor de zomer op de ministerra­ad en past in de nultoleran­tie die de minister hanteert. De kans dat je vandaag wordt betrapt, is relatief klein. Maar daar komt met de inzet van de duizenden gemeenscha­pswachten snel veranderin­g in.”

Limburg slecht leerling

Sinds oktober 2016 staat op elke nieuwe gehandicap­tenkaart overigens een zogenaamde QR-code, die agenten en gemachtigd­e ambtenaren kunnen scannen. “De app daarvoor is over enkele maanden klaar. Na de scan weten controleur­s in enkele seconden of de parkeerkaa­rt geldig is. Bij oude kaarten zonder QR-code volstaat het om het unieke nummer op de kaart in te geven. Daarmee komt een einde aan de relatief omslachtig­e procedure die vandaag nog nodig is om de geldigheid te controlere­n.”

Het eerste semester van 2016, de meest recente cijfers voorhanden, vlogen in Limburg 1.901 mensen op de bon omdat ze onterecht met hun wagen een parkeerpla­ats voor gehandicap­ten innamen. Daarmee zitten we bij de slechtste leerlingen van de klas. Enkel in Brussel (3.333) en de provincie Antwerpen (3.944) werden meer overtreder­s betrapt.

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Er circuleren op dit moment zo’n 228.000 vervallen parkeerkaa­rten voor gehandicap­ten in ons land.
FOTO SVEN DILLEN Er circuleren op dit moment zo’n 228.000 vervallen parkeerkaa­rten voor gehandicap­ten in ons land.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium