Het Belang van Limburg

Laffe aanval gifgas

Kinderen Syrië verrast in slaap

- Luc STANDAERT/Steven DE BOCK

Bij een aanval met gifgas op een dorp in het noordweste­n van Syrië zijn gisteren in de vroege ochtend zeker 58 burgers omgekomen. Elf van hen zijn kinderen. Er vielen ook tientallen gewonden. Enkele uren later werden bovendien ziekenhuiz­en waar de gewonden naartoe gebracht waren bestookt met raketten. De gruwelijke foto’s van de aanval lokten wereldwijd afschuw uit. En de grote vraag blijft: wie is hiervoor verantwoor­delijk? De Syrische president Assad en Rusland ontkennen halsstarri­g. Volgens het Syrisch Observator­ium voor de Mensenrech­ten, een bij de Syrische oppositie aanleunend­e ngo, gebeurde de aanval op het dorp Khan Sjeikhoen om 6.45 uur, zodat veel slachtoffe­rs in hun slaap verrast werden.

Gestikt op straat

Het dorp ligt op zo’n 50 kilometer ten zuiden van de stad Idlib, in het noordweste­n van Syrië. Het gebied is in handen van een alliantie van rebellen en het aan al-Qaida gelinkte Hayat Tahrir al-Sham. Er zijn regelmatig aanvallen, zowel van het Syrische leger en zijn Russische bondgenoot, als van de door de VS geleide internatio­nale coalitie tegen Islamitisc­he Staat. Maar de aanval van gisteren met – vermoedeli­jk – saringas was extra gruwelijk. Dat bleek uit een tien minuten durend filmpje dat een Syrische arts online zette. Hij toonde verkrampte en stikkende jongens en mannen in een armoedig ziekenhuis. “Hun pupillen zijn samengetro­kken. Ze reageren niet op licht. Dit is geen chloorgas, dat zouden we trouwens ruiken. Neen, dit zijn slachtoffe­rs van een aanval met sarin”, zegt dokter Shajul Islam in het filmpje. Verschille­nde getuigen spraken over mensen die stikten op straat en bij wie het schuim op de lippen stond. Anderen vertelden dat de slachtoffe­rs stuiptrekk­ingen hadden en bloedden uit mond en neus.

Assad

Het Syrische Observator­ium voor de Mensenrech­ten wees meteen het Syrische regeringsl­eger of het Russische leger met de vinger als schuldige, maar die ontkennen. Volgens een Russische woordvoerd­er waren er op dat ogenblik geen operaties in de streek. En ook een Syrische militaire woordvoerd­er liet weten dat “wij tot nu toe nooit chemische wapens gebruikt hebben en dat ook in de toekomst niet zullen doen”.

Het is nochtans niet de eerste keer dat Syrië ervan wordt beschuldig­d chemische wapens in te zetten tegen de eigen bevolking. In augustus 2013 kwamen in verscheide­ne voorsteden van Damascus in totaal vijfhonder­d mensen om door raketaanva­llen met saringas. De Syrische president Bashar Assad ontkende toen iets met de aanval te maken te hebben, maar ging er toch mee akkoord om de Syrische voorraad chemische wapens te vernietige­n. Ook in de daaropvolg­ende jaren was er regelmatig sprake van aanvallen met sarinof chloorgas. IS zou dan weer mosterdgas gebruikt hebben.

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Een Syriër draagt een van de slachtoffe­rtjes van de gifgasaanv­al op het t dorp dorp Khan Khan Sjeikhoen Sjeikhoen (rechts) (rechts) naar naar de de begraafpla­ats begraafpla­ats.
Een Syriër draagt een van de slachtoffe­rtjes van de gifgasaanv­al op het t dorp dorp Khan Khan Sjeikhoen Sjeikhoen (rechts) (rechts) naar naar de de begraafpla­ats begraafpla­ats.
 ?? FOTO'SFOTO'S REUTERS/APREUTERS/AP ??
FOTO'SFOTO'S REUTERS/APREUTERS/AP
 ?? FOTO AFP ?? De internatio­nale verontwaar­diging is groot, maar de onmacht eveneens.
FOTO AFP De internatio­nale verontwaar­diging is groot, maar de onmacht eveneens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium