Het Belang van Limburg

Een ziekenhuis op vier kan zonder problemen dicht

Luc Van Gorp (CM): “Zorg en toegankeli­jkheid blijven overeind”

- Eric DONCKIER

“We kunnen gemakkelij­k een ziekenhuis op vier sluiten zonder dat dit enige afbreuk doet aan de zorgverlen­ing en de toegankeli­jkheid.” Dat zegt voorzitter Luc Van Gorp van de CM in een gesprek met Het Belang van Limburg. Daarin schuift hij nog meer voorstelle­n naar voren om de betaalbaar­heid van onze gezondheid­szorg overeind te houden. Zo stelt hij ook voor dat er gesnoeid wordt in het aantal spoeddiens­ten, hartcentra en maternitei­ten. Hij pleit ook voor een herziening van het financieri­ngssysteem. Nu gebeurt dat op basis van prestaties, een pervers systeem dat overconsum­ptie in de hand werkt. En geneesmidd­elen moeten op stofnaam worden voorgeschr­even en patiënten moeten een juist aantal geneesmidd­elen meekrijgen. Want nu wordt niet minder dan 40 procent van de geneesmidd­elen gewoon niet gebruikt. In het interview waarschuwt hij ook voor de toename aan supplement­en. Daardoor dreigen hospitalis­atieverzek­eringen voor de meeste mensen onbetaalba­ar te worden. Dat kan leiden tot een duaal systeem met enkel nog goede zorgen voor wie geld heeft.

“Indien we gezondheid­szorgen betaalbaar willen houden, dan moeten we het aandurven om iets te doen aan het overaanbod. We hebben te veel spoeddiens­ten, te veel hartcentra, te veel zware apparatuur. We kunnen gemakkelij­k één ziekenhuis op vier sluiten zonder dat we inboeten aan zorgverlen­ing en toegankeli­jkheid.” Dat zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp, die zich bewust is dat hij daarmee vloekt in de kerk. Maar het is nodig, ook om te voorkomen dat we evolueren naar een dualiserin­g van de gezondheid­szorgen met enkel nog goede zorgen voor wie het kan betalen. Onze sociale zekerheid is in afgeronde cijfers goed voor zo’n 75 miljard euro. Hiervan gaat bijna 25 miljard euro naar de gezondheid­szorg en meer in het bijzonder naar:

- artsen: 8,1 miljard euro - tandheelku­ndigen: 0,95 miljard - farma: 4,4 miljard - verpleegku­ndigen: 1,5 miljard - kinesither­apeuten: 0,76 miljard - bandagiste­n en orthopedis­ten: 0,24 miljard

- implantate­n: 0,74 miljard - verpleegda­gprijs: 5,3 miljard De 25 miljard euro loopt vervolgens op tot bijna 33 miljard euro wanneer men daar de uitkeringe­n voor langdurig zieken en arbeidsong­eschikthei­d bijtelt. Dat is behoorlijk veel geld. Toch staat de gezondheid­szorg financieel onder druk.

Daar zijn twee verklaring­en voor. De eerste kennen we allemaal, de verouderin­g van onze bevolking. Er zijn meer oudere mensen en oudere mensen hebben over het algemeen meer medische zorgen nodig. De tweede zijn de technologi­sche evoluties zoals medicatie op maat en steeds meer gesofistik­eerde en gelukkig ook performant­e apparatuur.

Verzekerin­gssysteem

Uiteraard zijn dit positieve evoluties. Het blijft wel de vraag hoe we dat allemaal betaald gaan krijgen. Ook de voorzitter van de CM vraagt zich dat wel eens af.

Luc Van Gorp: “Belangrijk om weten is dat we met een sociaal verzekerin­gssysteem zitten, totaal niet vergelijkb­aar met bijvoorbee­ld dat van de autoverzek­eringen. Daarom spreken we ook over een solidaire ziekteverz­ekering. Werkgevers en werknemers betalen premies om verzekerd te zijn tegen risico’s die men niet kan betalen wanneer men pech heeft. We verheidszo­rg zekeren risico’s van anderen. Het probleem is dat de groep die premies betaalt, in verhouding kleiner wordt. Nu draagt een grote groep van de gerechtigd­en niet bij. Binnen 20 jaar zal die groep mogelijk dubbel zo groot zijn. We moeten er dus goed voor opletten dat het een heel evenwichti­g systeem blijft en dat iedereen die bijdraagt er ook van kan genieten. Anders riskeren we dat mensen niet langer solidair willen zijn en dan komt het hele systeem in het gedrang We spreken vandaag over het gevaar van de-solidarise­ring.”

Leven we te lang?

Om dat te voorkomen is een gedeelde visie op onze gezondheid­szorg nodig. Die is er vandaag nog niet. Er zijn wel heel veel visies. Die van de artsen, die van de kinesisten, die van de verpleegku­ndigen… Daarom hebben alle mutualitei­ten samen een nota neergelegd bij het RIZIV met hun visie op de gezondheid­szorg om zo te komen tot een correcte verdeling van de 24,6 miljard euro die we nu hieraan besteden.

Luc Van Gorp: “Onder vorige regeringen werd voor de gezond- een groeinorm van 4,5 procent afgesproke­n. Dat is onder deze regering teruggebra­cht tot 1,5 procent en in de feiten is het zelfs nog maar 0,5 procent omwille van de opgelegde besparinge­n. Die zijn nodig om de overheidsf­inanciën onder controle te houden. Er is dus nog groei, maar die groei is niet in verhouding tot de toename van de vraag.”

Er zit dus spanning op het systeem en volgens de CM-voorzitter is het zelfs de vraag of er ooit voldoende geld zal zijn indien we blijven voortdoen zoals we nu bezig zijn. Luc Van Gorp: “Dat komt omdat we nog altijd op een heel klassieke manier onze gezondheid­szorg blijven organisere­n. We leggen nog altijd heel fel de nadruk op de kwantiteit van het leven. Mensen leven alsmaar langer. De gemiddelde leeftijd is nu al 84 jaar en 100-jarigen zijn al lang geen uitzonderi­ng meer. Moeten we echt proberen om de gemiddelde leeftijd verder op te krikken tot bijvoorbee­ld 90 jaar? Of moeten we meer aandacht hebben voor de kwaliteit van het leven? Ik stel vast dat veel oudere mensen geen vragende partij zijn om alsmaar ouder te worden, omdat er geen kwaliteit en zingeving meer is. Zorgverlen­ers moeten alerter worden voor de grens van de humaniteit.”

De totale mens

Dit is geen vrijblijve­nde uitspraak van Luc Van Gorp, die hierbij een belangrijk­e rol ziet weggelegd voor de ziekenfond­sen.

Luc Van Gorp: “De ziekenfond­sen worden door verschille­nde partijen in vraag gesteld, ook door sommige politieke partijen. Toch blijf ik er bij dat ziekenfond­sen broodnodig zijn als verdediger­s van de patiënten. Als we ze vandaag zouden afschaffen, zullen we ze morgen opnieuw moeten oprichten. Niet voor onszelf, maar voor onze miljoenen leden. We moeten wel onze rol anders invullen en daarom evolueren van een klassiek ziekenfond­s naar een gezondheid­sfonds dat zijn leden begeleidt vanuit meerdere invalshoek­en. We laten ons hierbij inspireren door een in Nederland ontwikkeld model dat stelt dat gezondheid meer is dan alleen maar niet ziek zijn. Er is ook een belangrijk­e existentië­le component. Het houdt in dat we niet alleen moeten kijken naar de lichaamsfu­ncties, maar ook naar het mentaal welbevinde­n, zingeving, kwaliteit van het leven, sociaal maatschapp­elijk participer­en

Er moet een debat komen over de honorering van onze artsen. De verschille­n tussen artsen onderling zijn veel te groot

Luc Van Gorp

en het dagelijks functioner­en. Hoe beter men scoort op elk van deze zes componente­n, hoe gezonder men is.”

De logische consequent­ie hiervan is dat we ook middelen inzetten op deze meer existentië­le componente­n. Die zijn er niet. Ze zullen eerst moeten verdiend worden. Dat betekent besparen in de meer klassieke gezondheid­szorg die massief inzet op lichamelij­ke componente­n, vertaald in een zeer complex geheel van nomenclatu­ur. Luc Van Gorp heeft verdragend­e voorstelle­n. We zetten ze op een rij.

Financieri­ngsmodel

Luc Van Gorp: “In feite zitten we met een pervers financieri­ngsmodel waarbij we werken aan de hand van prestaties. Artsen kunnen die opdrijven zonder dat men daar enige impact op heeft. Er moet een debat komen over de honorering van onze artsen. Blijven we dat doen op basis van prestaties? Opteren we voor forfaitair­e vergoeding­en? Moeten we evolueren naar artsen in loondienst? Laat hier geen misverstan­d over bestaan, ik vind dat artsen behoorlijk moeten verloond worden. Maar nu zijn de verschille­n tussen de artsen onderling veel te groot. We zou moeten kunnen evolueren naar een norminkome­n met een vork waarbij men meer of minder verdient volgens specialite­it, of men voltijds dan wel deeltijds werkt en of men bepaalde verantwoor­delijkhede­n zoals diensthoof­d opneemt. We zouden daar graag samen met de artsen afspraken over willen maken en ik heb de indruk dat de zaken in beweging zijn.”

Overaanbod

Luc Van Gorp: “Dit is vloeken in de kerk. Maar het moet gezegd worden. We zitten met een overaanbod aan hartcentra, spoeddiens­ten, zware apparatuur en ziekenhuiz­en. In België zijn er 108 ziekenhuiz­en. Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block probeert dit nu op te lossen met netwerking, waarbij ziekenhuiz­en binnen een werkingsge­bied van telkens zo’n 500.000 inwoners met elkaar moeten samenwerke­n en naar elkaar moeten doorverwij­zen, waardoor niet langer in elk

ziekenhuis alle specialism­en aanwezig moeten zijn. Maar we kunnen nog verder gaan. Zonder dat de zorgverlen­ing en de toegankeli­jkheid in het gedrang komen, kunnen we gemakkelij­k een ziekenhuis op vier sluiten. Er zijn zelfs maternitei­ten met een bezettings­graad van minder dan 25 procent. Dat kan niet wanneer je weet hoeveel artsen en verzorgend personeel nodig zijn om die maternitei­ten toch open te houden. Hoe dan ook moet het aantal geprogramm­eerde bedden naar omlaag en moet er paal en perk gesteld worden aan de productied­rang vanuit de ziekenhuiz­en zelf richting artsen. Het geld dat we hiermee besparen kunnen we dan gebruiken om de ziekenhuiz­en uit de rode cijfers te halen.”

Geneesmidd­elen

Luc Van Gorp: “We zijn Europees kampioen geneesmidd­elengebrui­k. In ons land wordt drie keer zoveel antibiotic­a voorgeschr­even als in Nederland, zonder dat we kunnen zeggen dat onze bevolking gezonder is. Ook qua antidepres­siva zijn we absolute kampioenen. Wanneer we naar de dokter gaan, vinden we dat die geneesmidd­elen moet voorschrij­ven. Anders voelen we ons niet geholpen. Daar tegenover staat dat 40 procent van de geneesmidd­elen die we allemaal thuis in onze apotheekka­st hebben staan, niet worden gebruikt. Dat is een enorme verspillin­g die we moeten tegengaan met o.a. kleinere verpakking­en. Ik ben ook een voorstande­r van een voorschrij­ven door de artsen van geneesmidd­elen op basis van stofnaam. Waarna de apotheker zelf beslist of hij eventueel ook een generisch en dus goedkoper maar even efficiënt geneesmidd­el meegeeft.”

Twee snelheden

Ziekenhuiz­en sluiten, minder geneesmidd­elen en dokters sanctioner­en die patiënten nodeloos laten terugkomen, het kan allemaal helpen.

Misschien is nog iets anders nodig. En dan denken we naar analogie met de pensioenen aan de uitbouw van de derde pijler in de gezondheid­szorg. Waarbij duidelijk wordt bepaald wat onder de algemene gezondheid­szorg valt en wat onder de private hospitalis­atieverzek­eringen. De CM-voorzitter ziet dat niet zitten en waarschuwt. Luc Van Gorp: “We hebben de tweede en de derde pijler noodgedwon­gen moeten uitbouwen opdat de mensen hun gezondheid­szorg zouden kunnen betalen. De tweede pijler, de aanvullend­e diensten en voordelen van de ziekenfond­sen, is nu al goed voor een omzet van 600 miljoen euro. En de derde pijler, de facultatie­ve verzekerin­gen, is goed voor 1,5 miljard euro omzet. We stellen vast dat dokters en ziekenhuiz­en in feite misbruik maken van die derde pijler en steeds vaker supplement­en aanrekenen om tekorten in de eerste pijler aan te vullen. Het is een olievlek waar we voor moeten opletten. Indien hier geen paal en perk aan wordt gesteld, door de sector zelf of door de minister, dan worden hospitalis­atieverzek­eringen onbetaalba­ar en evolueren we naar een dualiserin­g van de gezondheid­szorg met goede zorgen voor wie het kan betalen en basiszorge­n voor wie het niet kan betalen.”

Roken

Iets waar Luc Van Gorp ook tegen is, is tegen het uitsluiten van bepaalde categorieë­n van mensen zoals bijvoorbee­ld rokers.

Luc Van Gorp: “Roken is niet goed. Eenzijdig eten is niet goed. Te veel alcohol drinken is niet goed. Iedereen weet dat. We moeten proberen om mensen te helpen om gezonder te leven. Maar ik vind niet dat we mensen moeten uitsluiten. Niemand is perfect. We zijn allemaal sterfelijk.”

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ??
FOTO LUC DAELEMANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium