Het Belang van Limburg

Deense Ikea zonder balletjes opent in Genk

‘Deense Ikea’ opent vandaag zijn deuren op de Hasseltweg in Genk

- Hanne DE BELIE

Vandaag opent de ‘Deense Ikea’ Jysk een van zijn eerste twee filialen in ons land in Genk. We kregen gisteren een exclusieve rondleidin­g door de enthousias­te Deense oprichter Lars Larsen (foto). “Het grootste verschil tussen Jysk en Ikea?”, herhaalt Larsen de vraag. “Wij hebben geen Köttbullar. Geen gehaktball­etjes bij ons.”

De ‘Deense Ikea’ Jysk opent vandaag zijn eerste twee filialen in ons land, in Schoten en Genk. Uw krant kreeg alvast een exclusieve rondleidin­g van de Deense oprichter Lars Larsen in de nieuwe winkel op de Hasseltweg. Maar lijkt Jysk wel zo sterk op Ikea? Ja, het is Scandinavi­sch. Ja, het is een woonwinkel met meubels die je zelf in elkaar moet steken. “Maar wij hebben geen köttbullar”, lacht Larsen. En dat blijkt niet het enige verschil. “Sorry mevrouw, we openen pas morgen om 9 uur. Met gratis Deens ontbijt en verschille­nde openingsaa­nbiedingen.” AssistentS­ala had het gisternami­ddag druk met klanten af te wimpelen die een dag te vroeg zijn. De winkel leek dan ook open, want alles was in gereedheid gebracht voor de komst van Jyskoprich­ter Lars Larsen. Hij opent vandaag officieel de winkel in Schoten, maar bracht gisteren al een bezoek aan de vestiging in Genk.

Kleine steden

“Ziet er zeer goed uit”, knikt Larsen goedkeuren­d, terwijl hij door de winkel wandelt en eens aan de handdoeken voelt. “De eerste winkel in een nieuw land openen is altijd speciaal, zeker in België. Eigenlijk wilden we tien jaar geleden al hierheen komen, maar in Nederland hadden we een probleem. We wilden eerst daar winst maken, maar dat heeft tien jaar geduurd. Nu is het eindelijk zover en zijn we klaar voor de Belgische markt. Hier gaan we het even goed doen als in Nederland. Maar daar gaan we geen tien jaar mee wachten. Een jaar of zo.” (lacht) Opvallend: niet Antwerpen of Hasselt krijgt de eerste Belgische Jysk, maar wel Schoten en Genk. De derde winkel opent op 17 mei in Lanaken en dan volgt Olen. “We kiezen bewust voor kleinere steden”, zegt Larsen. “Mensen vinden hier beter hun weg naar ons en zo kunnen we ook testen of het werkt.”

Deens versus Zweeds

Jysk wordt al te vaak de Deense Ikea genoemd. Maar wat vindt de oprichter zelf van die vergelijki­ng? “Ikea is Zweeds, hé”, zegt hij. “Het grootste verschil? Wij hebben geen köttbullar. Geen Zweedse gehaktball­etjes bij Jysk.” Jysk startte 38 jaar geleden als matrassenv­erkoper in Denemarken. Ikea zag in 1943 het levenslich­t in de bossen van Zuid-Zweden. Beide Scandinavi­sch dus. “Maar Jysk is Deens en niet Zweeds, dat is een heel groot verschil”, zegt Frank Christant, country manager van Jysk in Nederland, die ook instaat voor de uitrol van de keten in België. “Dat is zoals ze in Denemarken denken dat Belgen en Nederlande­rs hetzelfde zijn, maar wij weten wel beter.” (lacht)

1.000 versus 39.000 m²

Het grootste verschil tussen Jysk en Ikea is de oppervlakt­e van de winkels. Terwijl Ikea met zijn 39.000 vierkante meter een jaar geleden in Hasselt zijn grootste winkel in België opende, houdt Jysk het op een bescheiden 1.000 vierkante meter.

“Een kleinere winkel betekent een heel persoonlij­ke bediening.” Er is ook geen doolhof van showrooms gevolgd door een gigantisch zelfbedien­ingsmagazi­jn, maar één grote winkel waar alles een beetje op en door elkaar staat.

50 versus 8 filialen

Ikea heeft acht filialen in ons land, in steden als Hasselt, Luik, Zaventem en Gent. Jysk richt zijn pijlen op kleinere gemeenten en heeft een andere strategie: zo snel mogelijk 50 filialen in ons land openen. “Wij willen geen vijf of tien heel grote winkels die de regio moeten omsluiten. Wij kiezen voor veel kleinere winkels op meer locaties, zodat de klant niet te ver moet reizen.”

Horsens versus Billy

Van stoelen en zetels tot boxsprings en (heel veel) dekbedden: het assortimen­t van Jysk is vergelijkb­aar met dat van Ikea. De populaire Ikea-boekenkast Billy is bij Jysk tot Horsens gedoopt. Ook Jysk werkt met zelfbouwpa­kketten. Maar: het aanbod meubels is minder uitgebreid. Anderzijds zijn er ook veel items die niet bij Ikea te vinden zijn: van trampoline­s tot opblaasbar­e zwembadjes. Ons besluit na de rondleidin­g: Jysk is eerder een kruising tussen Ikea en Leen Bakker, met het tuinassort­iment van Van Cranenbroe­k.

80 euro versus 89,9 euro

Jysk claimt de goedkoopst­e te zijn. “Goedkoper dan Ikea, maar ook dan Leen Bakker”, beweert Christant. “Dat durf ik met droge ogen beweren. Dat is het DNA van ons bedrijf.” Een snelle prijsverge­lijking leert ons, dat een reeks producten inderdaad goedkoper zijn, maar niet allemaal. Zo kost opbergrek Kallax bij Ikea 89,9 euro, de variant bij Jysk kost 80 euro. Een bijna identieke badhanddoe­k kost 4,99 euro bij Jysk en 12,99 euro bij Ikea. Boekenkast Billy is dan weer 5,99 euro goedkoper dan Horsens bij Jysk.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ??
FOTO TOM PALMAERS
 ?? FOTO TOM PALMAERS ??
FOTO TOM PALMAERS
 ?? FOTO TP ?? Jysk-oprichter Lars Larsen (in pak) kwam zelf nog een check-up doen.
FOTO TP Jysk-oprichter Lars Larsen (in pak) kwam zelf nog een check-up doen.
 ?? FOTO RR ?? Een Horsens uit Jysk (l) of een Billy uit Ikea? De verschille­n zijn klein.
FOTO RR Een Horsens uit Jysk (l) of een Billy uit Ikea? De verschille­n zijn klein.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium