Het Belang van Limburg

Civiele Beschermin­g past te hoge facturen Wellen aan

Alleen posten in Brasschaat en Crisnée blijven open

- Timmie VAN DIEPEN

De Civiele Beschermin­g zal deze week wellicht nog een nieuwe factuur sturen voor de hulpverlen­ing na de windhoos in Wellen. Na de ramp in juni vorig jaar, kregen heel wat inwoners een gepeperde rekening, tot meer dan 800 euro. Volgens Jérôme Glorie, algemeen directeur bij de Civiele Veiligheid, is er iets misgelopen met de berekening. “De bedragen waren inderdaad buiten proportie, doordat de kost van de interventi­e in zijn geheel werd aangereken­d en niet verdeeld werd over de verschille­nde interventi­es. De bedragen zullen worden aangepast.” (tvd)

De Civiele Beschermin­g krijgt een nieuwe toekomst als tweedelijn­s hulpverlen­ingsdienst. Eer het zo ver is moeten wel vier van de zes kazernes dicht. Minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA) kondigde gisteren aan dat alleen Brasschaat en Crisnée open blijven. Zevekote, afgelopen vrijdag. Een gele gifwolk trekt over het dorp, nadat een opslagtank met salpeterzu­ur is lek geslagen. Zo’n 570 mensen worden in allerijl geëvacueer­d. Uren later kan de Civiele Beschermin­g het lek dichten. Dat minister Jambon net nu beslist om de kazernes van die Civiele Beschermin­g in Jabbeke (op een steenworp van Zevekote), Libramont, Ghlin en Liedekerke te sluiten, roept vragen op. Maar volgens Jambon is Zevekote hét perfecte voorbeeld om aan te tonen dat zijn keuze de juiste is. “De post van

Jabbeke lag inderdaad dichtbij, maar Jabbeke heeft alleen metingen gedaan en daarna versterkin­g opgeroepen. Liedekerke en Brasschaat waren na respectiev­elijk een 60 en 70 minuten ter plaatse. In de toekomst moeten de metingen en de eerste hulpverlen­ing worden uitgevoerd door de brandweer. Waarna de Civiele Beschermin­g ter plaatste zal komen met gespeciali­seerd materiaal.”

Kazerne in elke provincie

Vandaag is die scheidings­lijn tussen Civiele Beschermin­g en de brandweerz­ones op sommige plaatsen erg flou. “Er zijn posten van de Civiele Beschermin­g met brandweerw­agens en ambulances. Maar die eerstelijn­shulp is geen taak voor hen”, zegt Jambon. “Dat heeft enkel nut voor de gemeenten in de buurt, terwijl alle burgers op dezelfde service moeten kunnen rekenen.” Jambon had twee keuzes om dat op te lossen, zegt hij: “Ofwel een kazerne in elke provincie bouwen, maar dat zou veel geld kosten. Ofwel van de Civiele Beschermin­g een echte federale dienst maken op twee locaties.” Het werd dat laatste. Over drie jaar moet de hervorming op punt staan. Daarna blijven enkel de kazernes van Brasschaat en Crisnée over, terwijl de brandweerz­ones in staat moeten zijn alle eerstelijn­shulp zelf uit te voeren.

De Civiele Beschermin­g komt enkel nog tussen in drie specifieke gevallen: bij erg complexe operaties die gespeciali­seerd materieel vereisen, indien de interventi­e erg lang duurt, of als het om een CBRN-incident gaat (ongevallen met chemische, biologisch­e, radiologis­che of nucleaire stoffen). “Het element snelheid wordt dus van minder belang voor de Civiele Beschermin­g. Daardoor bleven drie elementen over om te bepalen welke kazernes best openbleven: het operatione­le (interventi­es van de laatste vijf jaar), het financiële (opbrengst bij verkoop en kost van uitbreidin­gen), en de nabijheid van gevaarlijk­e SEVESO-bedrijven en nucleaire installati­es”, aldus Jambon.

“Vriendjesp­olitiek”

Dat Brasschaat daaruit als beste naar voor kwam, verbaast de oppositie niet. Die verwijt Jambon, die ook burgemeest­er is van Brasschaat, vriendjesp­olitiek. Volgens Katia Segers, Vlaams Parlements­lid voor sp.a en gemeentera­adslid in Liedekerke, kwam de kazerne in haar gemeente immers als beste uit die vergelijki­ng. “Klopt niet”, zegt Jambon. “Op de eerste twee criteria scoorde Liedekerke inderdaad beter, maar dat komt omdat de kazerne in Brasschaat dichtbij het golfterrei­n ligt en dus veel geld kon opbrengen. Wat gevaarlijk­e bedrijven in de buurt betreft, was Brasschaat de beste optie. Dat ik daar woon, heeft geen enkele rol gespeeld.”

Loonopslag

De Civiele Beschermin­g zal het hoe dan ook met een pak minder volk moeten doen. Maar volgens Jambon is dit geen besparing. “Tegelijk met de afbouw van het personeel wordt het statuut gelijkgetr­okken met dat van de brandweer. Voor sommigen betekent dat een loonopslag van 20 procent.” Naakte ontslagen zullen er volgens de minister niet vallen. “Van de 458 beroepskra­chten en 398 vrijwillig­ers blijven nog 313 beroeps en 300 vrijwillig­ers over”, zegt Jérôme Glorie, Algemeen Directeur van de Civiele Veiligheid. Voor beroepskra­chten rekent Jambon op overplaats­ing naar de brandweer, waar tientallen vacatures zijn. “Vrijwillig­ers krijgen de keuze om mee in het nieuwe verhaal te stappen. Vandaag zijn die vrijwillig­ers – wat oneerbiedi­g gezegd – de zandzakjes. Nu krijgen ook zij verantwoor­delijkheid en een uniform en kunnen ze dezelfde carrière maken als beroeps. Net als bij de brandweer.”

 ?? Foto BELGA ?? Vier van de zes kazernes van de Civiele Beschermin­g moeten sluiten.
Foto BELGA Vier van de zes kazernes van de Civiele Beschermin­g moeten sluiten.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium