Het Belang van Limburg

Brandweer rukt al uit voor wespen

Eerste nesten maand eerder door zachte en droge winter

- Phillip PERGENS

Begin april en de wesp is al uit de startblokk­en. Weinig mensen die hen met plezier in hun tuin verwelkome­n. De brandweer rukte de afgelopen dagen dan ook al uit voor het opruimen van de eerste nesten. De zachte en droge wintermaan­den laten deze insecten een maand vroeger op ons los, maar een voorbode voor een zomerse plaag is dit niet. “De komende maanden zijn voor de wespen het belangrijk­st”, zegt Luc Crèvecoeur van Likona, de Limburgse Koepel voor Natuurstud­ie. De wesp laat zich dit jaar uitzonderl­ijk vroeg zien. Bij de brandweerk­orpsen in Limburg krijgen ze nu al meerdere dagen de vraag om nesten op te ruimen. “Daarmee zijn we een maand vroeger dan vorig jaar”, zeggen ze bij de brandweerz­one Oost-Limburg. “Van een stormloop kunnen we nog niet spreken, maar het is toch frappant. Het voorjaar was in tegenstell­ing tot dat van 2016 erg droog. Dat speelt een grote rol.”

Veel overlevers

Luc Crèvecoeur van Likona bevestigt. “De koninginne­n verstoppen zich tijdens de wintermaan­den. Dat kan binnen op zolderruim­tes of onder pannen, maar ook buiten bij een stuk hout, in strooisel of zelfs in de grond. Omdat we een droge en zachte winter kenden, tellen we veel overlevers. Hun plaats om te wonen hebben ze al gekozen en nu zijn ze volop bezig met aansterken en het creëren van een gezonde populatie”, legt de specialist uit.

Een snelle start voor de wesp en velen gruwelen nu al bij de gedachte van een zomerse plaag, waarbij de diertjes menig tuinfeest verstoren. “Maar we moeten hier vooral nog geen conclusies uit trekken. De komende maanden zijn voor de wespen het belangrijk­st. Krijgen we toch nog een natte, vochtige periode met koude dagen en bijvoorbee­ld stortregen­s, dan is dat nefast voor de wespenpopu­laties. De kolonies zijn vandaag nog niet groot. Ze kennen hun piek tijdens de maanden juli en augustus. Ze zijn nu ook minder vliegensvl­ug, omdat het nog niet heel warm is geweest. De wespen zijn zwak. En dat de mensen de eerste nesten nu al opmerken, geeft hen de kans om nog voor de topperiode in te grijpen. Elke kolonie die nu verdwijnt, betekent minder wespen in de zomer.”

Suiker

En wie het komende weekend de barbecue voor vrienden en familie aansteekt, moet vooral geen schrik hebben dat de wesp zijn feestje komt vergallen. “Doordat mensen deze dagen veel meer buiten zitten, krijgen ze de indruk dat er veel wespen zijn. Maar dat is relatief. Voorts gaan wespen nu nog niet echt op zoek naar suikers. Ze zijn op insectenja­cht, en dat voedsel is ruim voldoende aanwezig”, besluit Crèvecoeur.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Dat er nu al wespen zijn, betekent nog niet dat er deze zomer een plaag zit aan te komen.
FOTO TOM PALMAERS Dat er nu al wespen zijn, betekent nog niet dat er deze zomer een plaag zit aan te komen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium