Het Belang van Limburg

20 procent minder cafés in 10 jaar

Horeca Limburg: “En het einde is nog niet in zicht”

- Thomas JANSEN

De Limburgse kroeg verdwijnt massaal. Terwijl onze provincie in 2006 nog 1.395 cafés telde, waren er dat in 2015 nog maar 1.103. Dat is een daling van 21 procent, en het einde is volgens Horeca Limburg nog niet voor meteen. “Door de invoering van de witte kassa verwachten we dat het aantal spontane sluitingen nog een tijdje zal stijgen”, zegt Ludo Geurden, voorzitter van Horeca Limburg. De negatieve tendens is geen Limburgs fenomeen. In heel Vlaanderen daalde het aantal cafés de voorbije tien jaar met 19 procent, tot 9.443. “Dat betekent niet noodzakeli­jk dat het aantal horecazake­n afneemt”, merkt Danny Van Assche van Horeca Vlaanderen op. “In heel wat gevallen vormen drankgeleg­enheden zich immers om tot eetgelegen­heden, of iets ertussenin.”

Eenheidswo­rst

“Die aanpassing­en zijn noodzakeli­jk om te overleven”, vult Ludo Geurden aan. “Een café uitbaten is enkel nog leefbaar als je dat samen met je partner kan doen en eigenaar bent van het pand. Zo bespaar je op personeels­kosten en ben je niet gebonden aan een brouwer. Op die manier gaat echter wel het volkse aspect eruit, en ontstaat er een eenheidswo­rst met een toenemend aantal gelijkaard­ige brasserieë­n.” Geurden ziet één positief kantje. “In het bourgondis­che Vlaanderen vind je historisch één café op 350 inwoners. In Nederland is dat één op 1.400. Wij evolueren nu naar die situatie. Het voordeel is dat de cowboys, die op een nietprofes­sionele manier een café proberen te runnen, er geleidelij­k uitgaan.”

Witte kassa

Een ommekeer is niet voor meteen. “Er zijn meerdere oorzaken”, zegt Geurden. “Door de witte kassa waren er vorig jaar al meer spontane sluitingen dan in 2015 en we verwachten dat het nog een paar jaar zo doorgaat. Er is de invloed van het rookverbod. Bovendien kiest de jeugd er steeds vaker voor om eerst thuis ‘in te drinken’ en pas na middernach­t op stap te gaan. Het dieptepunt lijkt me dus nog niet in zicht.” De crisis treft niet enkel de toog maar ook de dansvloer: van de 46 Limburgse discotheke­n in 2006 bleven er anno 2015 nog dertig over. Een derde ging dicht. “Jongeren besteden hun budget tegenwoord­ig anders, aan een citytrip of een maaltijd in een sterrenzaa­k bijvoorbee­ld”, zegt Yves Smolders van Versuz in Hasselt. “Tegen die trends moeten wij opboksen. Dat doen we bijvoorbee­ld met het zomerconce­pt Ipanema en de Moose Winterbar. Zonder die initiatiev­en zou het ook voor ons moeilijker zijn om het hoofd boven water te houden.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium