Het Belang van Limburg

Eén centrum voor slachtoffe­rs huiselijk geweld

Tien aangiftes per dag van intrafamil­iaal geweld in Limburg

- Caroline VANDENREYT

In oktober opent in Hasselt het eerste Limburgse Family Justice Center: een plek waar politie, parket, stad, OCMW, welzijnsdi­ensten en het vertrouwen­scentrum kindermish­andeling samen gaan huizen om in team huiselijk geweld aan te pakken. Na een evaluatie krijgt ook Genk een vaste stek. Aanvankeli­jk is het wel niet de bedoeling dat slachtoffe­rs er zelf komen aankloppen, dat moet nog steeds bij de politie. Elke dag worden in Limburg tien aangiftes van intrafamil­iaal geweld gedaan. “Nog maar het topje van de ijsberg”, zegt gedeputeer­de Frank Smeets.

Tien jaar is Limburg al koploper in de aanpak van huiselijk geweld. “We waren destijds geschrokke­n van de cijfers, in Limburg waren er meer dan drieduizen­d aangiftes per jaar. En dat is uiteraard nog een onderschat­ting, want veel slachtoffe­rs stappen niet naar de politie omdat het nog steeds in de taboesfeer zit”, benadrukt Frank Smeets. Vandaag klinkt het evident, maar een van de eerste stappen toen was iedereen samen rond de tafel krijgen: van justitie en politie tot slachtoffe­rhulp en de centra voor algemeen welzijnswe­rk. “In het verleden moest het slachtoffe­r vaak vier, vijf keer hetzelfde verhaal overdoen tegen verschille­nde instanties. En dat werkt natuurlijk niet. Er werd ook veel naast elkaar doorgewerk­t.”

Zware gevallen

Vanaf oktober gaat onze provincie nu nog een stap verder: in een pand op de hoek van de Hasseltse Rodenbachs­traat en de Luikerstee­nweg komt een Family Justice Center. “Naar het voorbeeld van de VS en Canada brengen we verschille­nde diensten fysiek samen: ze kunnen daar hun werk doen, overleg plegen en zelfs cliënten uitnodigen”, klinkt de Hasseltse burgemeest­er Nadja Vananroye. “Een vijftienta­l diensten zullen hier actief zijn: van de twee politiezon­es Limburg Regio Hoofdstad en Carma, het Limburgse parket, de justitiehu­izen, de bijzondere jeugdzorg, het centrum voor alcohol en andere drugproble­men tot de provincie, de stad en Vlaanderen.”

Focussen doen ze – in eerste instantie – vooral op de zware gevallen, ernstige en complexe situaties die goed in de gaten moeten gehouden worden voor ze helemaal uit de hand lopen. Vlaams minister Jo Vandeurzen: “Met het centrum kan het hele gezin beter en vooral in een vroeger stadium geholpen worden.”

Code rood

Het is de bedoeling dat alle processen-verbaal van Carma en Limburg Regio Hoofdstad over intrafamil­iaal geweld en kindermish­andeling in het Justice Center terechtkom­en. Daar wordt dan gekeken welke gezinnen het snelst hulp nodig hebben. Bij code groen bieden ze vrijblijve­nde hulp, gezinnen kunnen daar vrijwillig op ingaan. Voor oranje gaan ze al iets nadrukkeli­jker (en vaker) aankloppen. Rood staat voor de alarmbel: snelle actie en een gezamenlij­k plan van aanpak. Na een proeftijd van een jaar wordt de vaste stek in Hasselt geevalueer­d en komt er ook een Family Justice Center op de Welzijnsca­mpus in Genk. “Niet onbelangri­jk als je weet dat één op de drie aangiftes van familiaal geweld in onze twee politiezon­es gebeurt”, zegt burgemeest­er Wim Dries van Genk. “Terwijl er nog veel partners zijn die geen aangifte doen. Eén op de twee praat er zelfs niet over met de omgeving. We zien zeker ook dat slachtoffe­rs met een migratieac­htergrond moeilijk hun weg vinden naar politie of hulpdienst­en.”

’s Nachts

Niet dat de slachtoffe­rs in eerste instantie al rechtstree­ks aan de deur van het centrum kunnen aankloppen: “Stap voor stap gaan we bekijken hoe dat kan, omdat we niet willen dat slachtoffe­rs hier ’s nachts voor een gesloten deur staan. In een crisissitu­atie, wat het in zo’n geval toch vaak is, moet je meteen geholpen kunnen worden en ook onmiddelli­jk weten waar je moet zijn. Het politiekan­toor blijft dus de plek om aangifte te doen op crisismome­nten.”

Training voor politie

En waarom die Engelse naam? “Omdat het een bekend, internatio­naal begrip is. De inspiratie komt ook uit Amerika. Het is de bedoeling om in heel Vlaanderen tegen het einde van het jaar in elke provincie zo’n Family Justice Center te hebben”, stelt Vandeurzen.

Ook Europa komt over de brug met extra geld voor het Limburgse centrum: met ruim een half miljoen euro kunnen ze speciale training voor politiemen­sen (in virtual reality) opstarten, aan wetenschap­pelijk onderzoek doen en oplossinge­n uitwerken in dossiers waarin de dader een tijdelijk huisverbod heeft gekregen.

Naar het voorbeeld van de VS en Canada brengen we verschille­nde diensten fysiek samen

Nadja VANANROYE Burgemeest­er Hasselt Drieduizen­d slachtoffe­rs per jaar is nog maar het topje van de ijsberg

Gedeputeer­de Frank SMEETS

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Het Family Justice Center werd gisteren voorgestel­d door onder andere Jo Vandeurzen, Nadja Vananroye en Wim Dries.
FOTO PHOTO NEWS Het Family Justice Center werd gisteren voorgestel­d door onder andere Jo Vandeurzen, Nadja Vananroye en Wim Dries.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium