Het Belang van Limburg

Twee snelheden

- Door Eric Donckier

We kunnen gemakkelij­k een ziekenhuis op de vier sluiten zonder dat dat afbreuk doet aan de zorgverlen­ing en de toegankeli­jkheid. Dat zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp in een gesprek met deze krant. In het interview doet hij trouwens nog meer voorstelle­n om onze gezondheid­szorg betaalbaar te houden. Zo vindt hij dat we ook te veel hartcentra en spoeddiens­ten hebben. Dat geneesmidd­elen best op stofnaam worden geschreven en dat patiënten een juist aantal geneesmidd­elen moeten meekrijgen omdat nu 40 procent van de geneesmidd­elen niet wordt gebruikt. En dat men moet nadenken over de financieri­ng van de gezondheid­szorg, omdat die nu vooral op basis van prestatie gebeurt en dit overconsum­ptie in de hand werkt.

We weten wel zeker dat zijn voorstelle­n hem niet door iedereen in dank zullen worden afgenomen. “Het is een beetje zoals vloeken in de kerk”, zegt hij zelf. Maar af en toe moet dat gebeuren. Onze gezondheid­szorg is performant, een van de betere, en ligt ons na aan het hart. Dat moet zo blijven en dat is een hele uitdaging omwille van de vergrijzin­g van onze bevolking. Want dat houdt in dat in verhouding minder mensen zullen bijdragen aan het systeem maar er wel mee van zullen genieten. En er zijn de technologi­sche evoluties die wel zorgen voor betere resultaten maar tegelijk de gezondheid­szorg ook duurder maken.

Willen we onze gezondheid­szorg overeind houden, dan zijn maatregele­n nodig. De voorstelle­n die Luc Van Gorp naar voren schuift, lijken logisch. Onze gezondheid­szorg is uitgebouwd zoals in de gouden jaren toen het ons economisch voor de wind ging en geld niet echt het probleem was. Dat maakt dat we inderdaad heel veel ziekenhuiz­en hebben die ook nog eens allemaal tegen elkaar gingen concurrere­n met de meest moderne apparatuur. Om die betaald te krijgen, werd er niet gekeken op een prestatie. Goed voor de dokters en goed voor de ziekenhuiz­en. En wij als patiënten deden lustig mee. Baat het niet, dan schaadt het niet.

De laatste jaren proberen de opeenvolge­nde ministers van Volksgezon­dheid de tering naar de nering te zetten. Dat zorgt voor tandengekn­ars. En vluchtwege­n. De hospitalis­atieverzek­ering is de nieuwe melkkoe in de vorm van supplement­en. Die derde pijler is nu al goed voor een omzet van 1,5 miljard euro. Neemt dit verder toe, dan dreigen hospitalis­atieverzek­eringen voor de meeste mensen onbetaalba­ar te worden. En dan evolueren we, zo waarschuwt Luc Van Gorp terecht, naar een gezondheid­szorg van twee snelheden. Goede zorgen voor de mensen die het kunnen betalen en alleen nog maar basiszorge­n voor de rest. Dat kan nooit de bedoeling zijn.

De hospitalis­atieverzek­ering is de nieuwe melkkoe. Neemt dit verder toe, dan wordt hospitalis­atieverzek­ering onbetaalba­ar voor de meeste mensen. Dat kan leiden tot een gezondheid­szorg met twee snelheden

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium