Het Belang van Limburg

“We reden als een konvooi des doods naar Frankrijk”

Verklaring van terrorist Abrini over Parijse aanslagen lekt uit

- Dirk COOSEMANS

De terrorist met het hoedje. Zo staat Mohamed Abrini (32) bij ons bekend na de aanslagen in Zaventem en Maalbeek. Maar de man uit Molenbeek had ook een sleutelrol bij de aanslagen in Parijs. “We vertrokken naar Frankrijk met drie auto’s. Als een konvooi des doods”, zo staat in zijn verklaring aan de onderzoeks­rechter die uitlekte in de Franse pers.

PARIJS/MOLENBEEK -

Abrini kwam het eerst in beeld bij de aanslagen van Parijs, toen heel de wereld op zoek was naar de voortvluch­tige Salah Abdeslam. Maar uit beelden van de terrorist een paar dagen voor de Parijse aanslag, genomen door bewakingsc­amera’s aan de Frans-Belgische grens, zagen speurders ook een kompaan: Abrini, die in Molenbeek bij Salah om de hoek woonde.

Enkele keren zijn beiden over en weer gereden om de plekken van de aanslagen te verkennen en schuiloord­en te zoeken. Abrini reed ook mee toen het moordcomma­ndo in ons land vertrok op 12 november, een dag voor de aanslagen in Parijs. “Het was het konvooi van de dood. We reden met drie auto’s, wiel aan wiel”, vertelt hij aan de onderzoeks­rechter.

Abdeslam zag er bleek uit... en moe. Hij keek me aan en zei: ‘We hebben het geflikt’

Moordcomma­ndo

Eerst haalden ze in hun schuiloord in Charleroi nog andere leden van het moordcomma­ndo op, dat uiteindeli­jk uit acht mensen zou bestaan. “Iedereen was daar in het appartemen­t. Die mensen waren mijn laatste vrienden. In mijn hoofd wist ik toen dat ze op weg waren naar de dood.” De auto met Abrini aan boord reed daarop naar een schuiloord

Mohamed ABRINI Over de Parijse aanslagen in Bobigny.

“Mijn compagnons waren heel kalm. Ze maakten eten klaar in de keuken en keken tv. Ik omhelsde ze een laatste keer en vertrok terug naar Brussel”, verklaarde Abrini. De volgende dag, 13 november, vallen er 130 doden bij de aanslagen in Parijs. Het land is in shock. De opsporings­foto van Abrini prijkt overal, naast die van Abdeslam. In Brussel verblijft Abrini bij het commando dat samen met hem de aanslagen in Brussel en Zaventem zal uitvoeren. Daar ziet hij ook zijn vriend Salah terug, die nadien arriveerde dankzij een lift van vrienden. “Abdeslam zag er bleek uit... en moe. Hij keek me aan en zei: ‘ We hebben het geflikt’.”

Naaimachin­e

Hun schuiloord was een appartemen­t in de Henri Bergéstraa­t in Schaarbeek. “In dat appartemen­t stond een naaimachin­e. Het meest vriendelij­ke object daar”, klinkt

Mohamed ABRINI Over de flat in Schaarbeek het luchtig in de verklaring aan de onderzoeks­rechter. “Want op de verdieping stond er ook een bak met poeder voor de explosieve­n en de ontsteking­sdraden. Het was er heel klein, vochtig ook en we waren er met zes.” De overblijve­rs splitsten zich uiteindeli­jk op in twee groepen. Mohammed Belkaïd, Salah Abdeslam en Sofien Ayari bleven in Vorst. De eerste stierf door politiekog­els op 15 maart. De andere twee konden nog ontkomen, maar zouden enkele dagen nadien opgepakt worden in hun laatste schuiloord in de Vierwinden­straat in Molenbeek. Mohamed Abrini en zijn kompanen Najim Laachraoui en Osama Krayem konden wel voortvluch­tig blijven en verborgen zich in de Max Roosstraat in Schaarbeek, waar de broers El Bakraoui al zaten. Toen ze hoorden dat Salah gevat was, vulden ze hun tassen met explosieve­n en bestelden ze op de ochtend van 22 maart een taxi naar Zaventem.

Op de verdieping stond een bak met poeder voor de explosieve­n en de ontsteking­sdraden. Het was er heel klein, vochtig ook

 ?? FOTO AFP ?? Een appartemen­t in de Henri Bergéstraa­t in Schaarbeek fungeerde als schuilhol voor Abrini en zijn kompanen.
FOTO AFP Een appartemen­t in de Henri Bergéstraa­t in Schaarbeek fungeerde als schuilhol voor Abrini en zijn kompanen.
 ?? FOTO AP ?? Mohamed Abrini, de terrorist met het hoedje, werkte mee aan de aanslagen van Parijs en Zaventem.
FOTO AP Mohamed Abrini, de terrorist met het hoedje, werkte mee aan de aanslagen van Parijs en Zaventem.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium