Het Belang van Limburg

Busje met veertien vluchtelin­gen crasht na politieach­tervolging

-

Ze hadden er al duizenden kilometers op zitten, de veertien vluchtelin­gen uit de streek van Irak, Iran en Afghanista­n die gisteren in het holst van de nacht in een bestelwage­n door ons land scheurden. Tot hun chauffeur ging spookrijde­n, de wegpolitie de achtervolg­ing inzette en hun wagen naast de autosnelwe­g belandde. Twee kinderen raakten zwaargewon­d.

BRUSSEL -

Engeland, het beloofde land voor veel vluchtelin­gen, leek voor de veertien passagiers van een witte Ford Transit-bestelwage­n eindelijk binnen handbereik. Onder hen twee kinderen. Maar hun chauffeur – volgens een botscan amper 17 tot 19 jaar jong – maakte een fatale fout: op het ogenblik dat hij de oprit Nijvel-Noord richting Brussel wilde opdraaien, koos hij de verkeerde rijrichtin­g. Het spookrijde­n duurde niet lang. De bestelwage­n kruiste het pad van een politiepat­rouille, en aangezien niemand van de inzittende­n papieren had, stoof de bestuurder ervandoor. Dit keer wél in de juiste richting.

Vijf zwaargewon­den

Wat volgde was een ruim 30 kilometer lange achtervolg­ing. Er kwamen twee extra politiepat­rouilles ter versterkin­g, maar die slaagden er maar niet in om de bestelwage­n klem te rijden zonder de andere weggebruik­ers in gevaar te brengen. Tot de Ford Transit op de Brusselse ring ter hoogte van de afrit Koningslo uit evenwicht raakte, tegen de middenberm botste, terugkaats­te en uiteindeli­jk meters lager in de zijberm van de autosnelwe­g tuimelde. Alle vijftien inzittende­n raakten gewond. Vijf van hen – drie volwassene­n en twee minderjari­gen – zijn er erg aan toe.

Volgens de speurders gaat het om een netwerk van mensensmok­kelaars dat kandidaat-vluchtelin­gen uit Centraal-Azië – voornameli­jk Irak, Iran en Afghanista­n – naar Engeland moet brengen. Door bestelwage­ns te gebruiken, hebben de smokkelaar­s meer controle over de transportr­oute dan wanneer ze hun “klanten” lukraak op parkings in vrachtwage­ns stoppen, zegt de federale politie. “Ze weten dat extra wordt uitgekeken naar opengesned­en dekzeilen van vrachtwage­ns en dat heel wat laadruimte­s speciaal beveiligd worden. Een bestelwage­n valt minder op en de chauffeur weet perfect waar de vluchtelin­gen opstappen en waar hij ze afzet. Aan havens of stations, maar soms rijdt de bestelwage­n zelf tot in Engeland, met de verstekeli­ngen aan boord. Het hangt allemaal af van hoeveel geld de kandidaat-vluchtelin­g ervoor over heeft.”

 ?? FOTO RDB ?? De zwaar gehavende bestelwage­n.
FOTO RDB De zwaar gehavende bestelwage­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium