Het Belang van Limburg

“In stationsbu­urt kan je hier ook niet hand in hand lopen”

- Mohamed LAGHMOUCH

In Nederland is een solidarite­itsactie op gang gekomen nadat een homopaar zaterdagna­cht in Arnhem werd mishandeld. Barbara Barend, een Nederlands­e journalist­e, riep het land op om tegen de homohaat te reageren door massaal foto’s op sociale media te plaatsen waarop twee mannen of vrouwen hand in hand wandelen. Ook bij ons kunnen homoseksue­le koppels niet overal openlijk zichzelf zijn. “Vijf jaar geleden ervaarden we minder problemen”, zegt Davide Secci (22), voorzitter van de holebivere­niging Regenboogh­uis.

HASSELT -

Onze noorderbur­en konden er de afgelopen dagen op sociale en andere media niet naast kijken: overal doken foto’s op van mannen die hand in hand over straat wandelen. Ook politici sprongen op de kar van de solidarite­itsactie die op gang kwam na twee afzonderli­jke gevallen van homohaat. In Arnhem werd een homokoppel dat hand in hand op straat liep door een groep jongeren uitgeschol­den en in elkaar geslagen. In Amsterdam kreeg een koppel ‘fuck you gay’ naar het hoofd, en een van hen kreeg ook een klap in het gezicht.

Schrijnend

Het zijn verhalen die ook Limburgse homo’s helaas herkennen. “Het is schrijnend, maar ook hier durven homokoppel­s niet overal hand in hand te wandelen”, zegt Davide Secci, voorzitter van Regenboogh­uis Limburg, een vzw voor holebi’s en transgende­rs. “Dat doen ze bewust, om maar niet te provoceren, ook al zijn verliefde homo’s gewoon een koppel als alle andere. Sommigen lopen dan weer bewust hand in hand, om een statement te maken. Maar het blijft hoe dan ook intimidere­nd.”

In vergelijki­ng met vijf jaar geleden is de toestand erger geworden, zegt Secci. “Maar het fluctueert. Op dit moment is het wat moeilijker.” Zo kan je als homokoppel in de stationsbu­urt beter niet hand in hand wandelen. “In stationsbu­urten zijn er veel hangjonger­en, dat is soms intimidere­nd. Zeker wanneer het twee mannen zijn. Van twee vrouwen wordt het al sneller geacceptee­rd.”

Mister Gay Europe, Raf Van Puymbroeck uit Vosselaar, bevestigt. “Het is inderdaad moeilijker dan een paar jaar geleden. Een verklaring is er niet. Moest ik een

Moest ik een vriend hebben, zou ik ook twee keer nadenken voor ik in sommige buurten hand in hand met hem zou wandelen

Raf VAN PUYMBROECK Belgische Mister Gay Europe vriend hebben, zou ik ook twee keer nadenken voor ik met hem in sommige buurten hand in hand zou wandelen.”

Secci en Van Puymbroeck vragen aan iedereen die omwille van zijn geaardheid wordt lastiggeva­llen om aangifte te doen. “We weten dat veel het niet doen, omdat ze schrik hebben dat het wordt gebanalise­erd of dat ze worden uitgelache­n”, zegt Secci. “Maar enkel als iedereen aangifte doet kunnen we weten hoe groot het probleem daadwerkel­ijk is.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Davide Secci, voorzitter van holebivere­niging Regenboogh­uis, herkent de verhalen uit Nederland.
FOTO SERGE MINTEN Davide Secci, voorzitter van holebivere­niging Regenboogh­uis, herkent de verhalen uit Nederland.
 ?? FOTO EPA ?? Alexander Pechtold, voorzitter van de Nederlands­e partij D66, hand in hand met Kamerlid Wouter Koolmees.
FOTO EPA Alexander Pechtold, voorzitter van de Nederlands­e partij D66, hand in hand met Kamerlid Wouter Koolmees.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium