Het Belang van Limburg

Francken krijgt ook in tweede visumzaak gelijk

-

België moet ook in een tweede zaak geen humanitair visum afleveren aan een Syrisch gezin. Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) krijgt zo opnieuw gelijk van de rechter. Eind maart raakte bekend dat België vanwege een proceduref­out geen humanitair visum moest afleveren aan een gezin uit Aleppo, nadat een rechter ons land had veroordeel­d tot een dwangsom van 4.000 euro per dag dat het gezin geen visum kreeg. De Raad voor Vreemdelin­genbetwist­ingen (RVV) besliste ondertusse­n,

Milde straf dankzij gulle gift aan goede doel

Politierec­hter Peter Vandamme heeft dronken bestuurder C.D. (45) uit Brugge een mildere straf gegeven omdat D. een gulle gift deed aan het Fonds Emile Leus. Dat zet zich in voor veiliger verkeer. Vandamme maakt daarmee een eerdere belofte waar.

Met de gift kon C.D. bewijzen dat zijn schuldbese­f oprecht was. D. schonk 750 euro en ging zelfs nog een stapje verder. Hij ging naar een voordracht van Vincent Leus, de man die zijn achttienja­rige dochter Emilie verloor bij een verkeerson­geval. Vandamme veroordeel­de hem tot een voorwaarde­lijke geldboete van 1.200 euro en een rijverbod van een maand, waarvan de helft met uitstel. “De beklaagde toonde schuldinzi­cht”, zei hij. “Niet enkel met woorden, maar ook met daden.”

Zeven jaar cel voor theatherpe­dofiel

Joachim P. (28) uit Edegem, die een zestigtal tienerjong­ens seksuele voorstelle­n had gedaan via sociale media en hen compromitt­erende foto’s ontfutseld­e, is veroordeel­d tot zeven jaar cel en moet zich daarna nog eens tien jaar lang ter beschikkin­g houden van de strafuitvo­eringsrech­tbank.

P. werd in mei 2015 bij verstek tot vijf jaar cel veroordeel­d. Na de veroordeli­ng beval de rechter zijn onmiddelli­jke aanhouding. De pedofiel werd opgespoord, maar kon meer dan een jaar uit handen van het gerecht blijven. P. werd pas opgepakt nadat een burger de link had gelegd tussen een krantenart­ikel over zijn veroordeli­ng en zijn werkzaamhe­den bij het jeugdgezel­schap Theaterlab in Turnhout. De pedofiel tekende in de gevangenis meteen verzet aan. Kort na zijn arrestatie opende het gerecht een nieuw onderzoek. Daaruit bleek dat Joachim P. op het internet contact was blijven zoeken met minderjari­gen. Voor de rechtbank is de maat vol. “Enkel een zware effectieve gevangenis­straf is op zijn plaats.” in een parallelle zaak, dat ons land ook aan een tweede gezin geen visum voor kort verblijf moet afleveren.

Europees Hof

De Raad stapte in het kader van dat dossier naar het Europees Hof van Justitie met de vraag hoe de Europese verordenin­g die van toepassing is, geïnterpre­teerd moet worden. Het Hof antwoordde dat de lidstaten niet verplicht zijn om humanitair­e visa voor kort verblijf, die werden aangevraag­d bij de vertegenwo­ordiging van die lidstaat, af te leveren, als duidelijk is dat de aanvragers uiteindeli­jk asiel willen vragen in die lidstaat. Daarnaast is ons land niet verplicht om een aanvraag voor een visum van kort verblijf om te zetten naar een aanvraag voor een visum van lang verblijf. Daarvoor moet een volledig nieuwe aanvraag ingediend worden.

Het was nog wachten op het arrest van de Raad voor de Vreemdelin­genbetwist­ingen, die het Europees Hof van Justitie nu volgt. België moet dus, ook aan het tweede Syrische gezin, geen humanitair visum afleveren. Staatssecr­etaris Theo Francken wijst er op zijn blog op dat de RVV hem in de visakwesti­e nu ook ten gronde gelijk geeft. geeft. “3 “3 juridiinge­n juridische overwinnin­gen op op 3 3 in in deze visa-zaak. k. 3 3 op op 3, 3, niet niet slecht voor iemandmand die die ‘een ‘een totaal gebrek aan aan juridische juridische strategie’ werd d verweten”, verweten”, stelt de N-VA’erer opgetoog opgetogen. “Nu nog die die dwangsomme­n n laten laten annuleren en dan dan is is deze strijd gestreden”, estreranca­ldus Francken.

 ??  ??
 ?? FOTO ISOPIX ?? Staatssecr­etaris Theo Francken (N-VA).
FOTO ISOPIX Staatssecr­etaris Theo Francken (N-VA).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium