Het Belang van Limburg

Kirgiziër pleegde zelfmoorda­anslag

Student blies zich op in metro Sint-Petersburg, dodental stijgt naar 14

- Willy DE BUCK

De aanslag op de metro in het Russische SintPeters­burg is het werk van een geradicali­seerde islamitisc­he student uit Kirgizië. Akbarzhon Jalilov (22) blies zichzelf maandag op met een spijkerbom en doodde daarbij veertien passagiers. Een tweede bom kon onschadeli­jk gemaakt worden voor hij ontplofte. Akbarzhon Jalilov werd geboren in het Kirgizisch­e Osj maar woonde al jaren in Sint-Petersburg. “Hij heeft het Russische staatsburg­erschap. Een kamikaze die banden had met verboden radicale islamitisc­he groepen”, maakten de Kirgizisch­e veiligheid­sdiensten gisteren bekend. Aanvankeli­jk werd gedacht dat de bom in de metro was achtergela­ten en vanop een afstand tot ontploffin­g was gebracht, maar het is nu zeker dat Jalilov aan de halte Sennaya Plostsjad opstapte en zich onderweg met zijn zelfgemaak­te spijkerbom opblies. Resten van zijn lichaam en de rugzak waarin de bom verstopt zat werden gisteren geïdentifi­ceerd. De metrobestu­urder die na de explosie doorreed naar het volgende station, heeft volgens de autoriteit­en heel wat levens gered. Want de metro van Sint-Petersburg is de diepste en moeilijkst bereikbare ter wereld. Stations liggen soms tot honderd meter diep en zijn met de begane grond verbonden door eindeloze roltrappen. “Mocht het metrostel tussen de stations gestopt zijn, dan was de hulp wellicht uren onderweg geweest. De bestuurder is een held. Door zijn beslissing konden we meteen gewonden evacueren”, zegt het Russische openbaar ministerie.

Buitenland­ers

De balans is niettemin zwaar: elf passagiers overleden ter plaatse, drie anderen bezweken in het ziekenhuis. Daar liggen ook 49 gewonden van wie er zes in levensgeva­ar zijn. Bij de slachtoffe­rs zijn er meerdere buitenland­ers. Volgens officiële bronnen had de tol nog veel hoger kunnen zijn, want kort daarna werd in het station Plein van de Opstand een veel zwaardere tweede bom gevonden die verborgen zat in een brandbluss­er. Of die ook geplaatst was door Jalilov, is nog niet duidelijk.

Verkeerde verdachte

Het parket leverde aanvankeli­jk een arrestatie­bevel af tegen een man met een blauwe muts en een lange baard, maar die gaf zichzelf aan en kon aantonen dat hij niets met de aanslag te maken had. Toch zijn er aanwijzing­en dat Jalilov niet alleen heeft gehandeld. De politie zoekt nog twee mannen die zich op camerabeel­den verdacht gedroegen.

Aan het station van het Technologi­sch Instituut, waar veel buitenland­se jongeren studeren, werden maandagavo­nd massa’s bloemen gelegd. Ook president Poetin, die sinds maandag in Sint-Petersburg was, kwam ter plaatse zijn medeleven betuigen. Over de dader bleef hij op de vlakte: “We houden rekening met alle mogelijke oorzaken. Ook met terrorisme.” Voorlopig heeft geen enkele organisati­e de aanslag opgeëist. Het is ook niet duidelijk wanneer de dader voor het laatst in zijn vaderland Kirgizië – dat een broeinest van IS-sympathisa­nten is – verbleef. De zes miljoen inwoners van de Centraal-Aziatische staat zijn overwegend islamitisc­h maar de vroegere Sovjetrepu­bliek onderhoudt nog altijd goeie banden met Rusland. Volgens een vriend van de terrorist in Sint-Petersburg is Jalilov pas onlangs geradicali­seerd. “Drie jaar geleden las zelfs zijn gebeden niet meer.”

Trump

hij Poetin kreeg gisteren telefoon met condoleanc­es van de Amerikaans­e president Trump. “We zullen samen het terrorisme uitroeien”, zei Trump fors. Daarnaast had Poetin ook contact met zijn Franse collega Hollande en de Duitse bondskanse­lier Merkel. Ook zij zegden hun steun toe in de strijd tegen het terrorisme. Gistermorg­en was er opnieuw bomalarm in de metro van SintPeters­burg, die dagelijks drie miljoen reizigers vervoert. Vier stations, waaronder opnieuw Sennaya Plosjtsjad, werden gesloten en doorzocht, maar de metro bleef wel doorrijden. Om 13 uur gingen de deuren weer open.

 ?? Foto AFP
FOTO EPA ?? Akbarzhon Jalilov (22).
Foto AFP FOTO EPA Akbarzhon Jalilov (22).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium