Het Belang van Limburg

Amerikaans­e bedrijven blijven jobs naar Mexico verhuizen

-

President Donald Trump is nog geen drie maanden in functie en Amerikaans­e bedrijven verhuizen als vanouds banen van de VS naar Mexico. Dat blijkt uit een onderzoek van het Amerikaans­e economisch­e persbureau Bloomberg. Kort na zijn verkiezing kreeg president Trump autobouwer Ford zo ver dat hij plannen liet varen om een nieuwe fabriek te bouwen in Mexico. Maar intussen is de uitstroom van bedrijven naar de zuiderbure­n weer op gang gekomen. Vooral toeleveran­ciers van de automobiel­industrie en vliegtuigb­ouwer Boeing bouwen werkgelege­nheid in de VS af en trekken naar Mexico. Ze hebben daar een goede reden voor: fabrieksar­beiders in Mexico kosten een kwart van hun Amerikaans­e collega’s. Voor de toeleveran­ciers, die onder druk staan om hun onderdelen aan de laagste prijs te leveren, is uitwijken naar een lagelonenl­and een kwestie van overleven.

NAFTA nog zo slecht niet

Intussen circuleert in het Amerikaans­e congres een eerste ontwerp van het Witte Huis voor een aangepast NAFTA-verdrag, het handelsver­drag tussen de VS, Canada en Mexico dat door Trump tijdens zijn campagne vrijwel dagelijks verketterd werd als “het slechtste akkoord ooit”. Het ontwerp brengt maar kleine veranderin­gen aan en is zeker niet de grote revolutie die Trump had aangekondi­gd. Volgens The New York Times komt dat omdat de medewerker­s van het Witte Huis intussen ontdekt hebben dat NAFTA helemaal niet zo nadelig is voor de VS als Trump beweert. Wat de president met een nieuw probleem opzadelt: hoe moet hij zijn kiezers duidelijk maken dat de beloofde grote heronderha­ndeling van NAFTA er niet komt omdat de VS er niets bij te winnen hebben?

Mexico

Ook Mexico zit niet stil. Na de aanvallen van Trump besliste de Mexicaanse overheid om de afhankelij­kheid van de VS terug te schroeven. Dat neemt nu concrete vormen aan. Mexico is de grootste afnemer van Amerikaans­e maïs voor 2,6 miljard dollar per jaar. Maar de Mexicanen gaan nu zelf meer maïs verbouwen en kopen de rest aan in Brazilië en Argentinië. Voor de Amerikaans­e landbouwer­s, die massaal op Trump hebben gestemd, zou het verliezen van de klandizie uit Mexico een catastrofe zijn. Deze week starten er ook gesprekken tussen Mexico en de Europese Unie over het handelsakk­oord dat onderteken­d werd in 2000. De onderhande­lingen daarover slepen aan sinds 2013, maar nu willen beide partijen die versnellen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium