Het Belang van Limburg

XEuropa eist actie, de rest kijkt weg

-

Ondanks de afschuw waarmee wordt gereageerd is de kans erg klein dat de gifgasaanv­al iets zal veranderen aan de positie van president Assad. Rusland en Iran lijken niet van plan hun bondgenoot in de steek te laten. En ook president Trump heeft andere kopzorgen. Vandaag komt er een spoedzitti­ng van de VN-Veiligheid­sraad, zoals Frankrijk en Groot-Brittannië vroegen. De Belgische vicepremie­r Alexander De Croo (Open Vld) steunde die vraag. “Er is een rode lijn overschred­en”, zei hij. “De internatio­nale gemeenscha­p moet op één lijn gaan staan om dit te veroordele­n.” Verschille­nde instanties van de VN hebben al aangekondi­gd dat er een grondig onderzoek komt. Voor Federica Mogherini, de Europese hoge vertegenwo­ordiger voor het buitenland­s beleid, is nu al duidelijk dat Assad de meest waarschijn­lijke verantwoor­delijke is.

Aan de andere kant van de Atlantisch­e Oceaan bleef het intussen stil. Republikei­nse senatoren als John McCain vroegen het Witte Huis om te reageren. Maar het duurde vele uren voor die reactie er eindelijk kwam via Sean Spicer, de woordvoerd­er van het Witte Huis. Geen gebruikeli­jke tweet van de president zelf. Spicer noemde de aanval “laakbaar”, en schoof de schuld ervoor meteen in de schoenen van Barack Obama. “Deze gruwelijke acties door het regime van Bashar Assad zijn het gevolg van de zwakheid en besluitelo­osheid van de vorige regering.” Obama had volgens de Trump-administra­tie veel krachtdadi­ger moeten optreden na de gifgasaanv­al bij Damascus in 2013. Maar over een eventuele reactie van Trump nu repte Spicer met geen woord.

Ook China, dat de oorlog in Syrië altijd als een interne aangelegen­heid heeft beschouwd, zweeg. Net als Rusland en Iran, die beide meevechten tegen de rebellengr­oepen en ervoor zorgen dat Assad steeds meer terrein terugwint op IS en de rebellen. Alles wijst erop dat ook deze spoedbijee­nkomst van de Veiligheid­sraad weinig reële veranderin­g met zich mee zal brengen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium