Het Belang van Limburg

Natuurlijk

- Koen VANMECHELE­N

Stress, angst, onrust. De drie ruiters van onze hoogstpers­oonlijke Apocalyps trekken een dagelijkse sluier van onbehagen en een waas van onzekerhei­d over onze perceptie van de realiteit. Kleuters stressen, pubers zijn bang, volwassene­n prakkesere­n en senioren donkeren. De oplossing ligt niet in een sterkere economie, in minder vreemdelin­gen of meer verlof. Mediteren, zo blijkt uit een experiment met muizen, verjaagt muizenisse­n en maakt sterker en minder somber. Straffer nog, door via lichtstimu­latie een reactie te triggeren in het deel van het brein waar meditatie geboren wordt, door wekenlang te leren mediteren, verscherpt de focus. Mindfulnes­s is in the air.

Wat er ook waar van moge zijn, het is me allang een raadsel waarom onze kinderen op school geen training krijgen in mindfulnes­s. Onze tijden vergen het uiterste van onze scholieren. Waarom ze dan niet uitrusten met de tools die hen wapenen tegen de kwalen van nu? En dan denk ik niet aan een extra uurtje theorie. Op de schoolbank­en zitten en luisteren verveelt. Ik denk aan klasdieren. Mijn vrouw Inge leidde vorige week een klas daltonleer­lingen rond op onze boerderij. Een open boerderij vol prachtige dieren. Sommige aaibaar, anderen enkel te bekijken. De kinderen genoten met volle teugen. Meer nog dan van de arenden, uilen, kamelen, alpaca’s, kippen en pauwen, waren ze niet weg te slaan van onze honden, die zich met plezier lieten knuffelen. De oorspronke­lijke vortex van kinderen rond de dieren veranderde al snel in rustig contact. Mens en dier, ze kalmeerden elkaar. Inge, die dagelijks onze dieren verzorgt, ervaart elke dag hetzelfde. Benaderde ze in het begin de dieren zakelijk en taakgerich­t, dan was de reactie van de dieren navenant. Ze waren zenuwachti­g, schichtig, argwanend. Nu, enkele maanden later, hebben ze allen een balans gevonden. De dieren dwingen me tot een mindfull aanpak, zegt ze. Je bent bij ze en met ze, nu, of je bent er helemaal niet. Er is een connectie. De dieren maken me rustig en doen me de tijd vergeten. De meer delicate dieren zoals de arenden en de uilen, die in een speciaal kweekprogr­amma zitten om terug in het wild uitgezet te worden, blijven rustig zitten als ik hun ruimte binnenloop. Ze leggen zelfs eieren, wat nooit eerder is gebeurd. Harmonie is vruchtbaar.

Kinderen en dieren reageren hetzelfde omdat ze elkaars spiegel zijn. Gevoelig, open, spontaan. Een alpaca die achter een vlinder aanloopt, is een enthousias­te kleuter. Kinderen en dieren hebben elkaar meer dan ooit nodig. Niet een keer per jaar in de zoo, niet in de nieuwste Disneyfilm, niet op school met de blindengel­eidehond of in de academie met een cursusje. Een miniboerde­rij op school omringd door klaslokale­n. Zoals vroeger, maar dan niet om de show, maar doelbewust om kinderen het leven te laten voelen en te laten respectere­n.

Kinderen en dieren reageren hetzelfde omdat ze elkaars spiegel zijn. Gevoelig, open, spontaan

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium