Het Belang van Limburg

Slager moet traiteur worden om te overleven

Want de Belg eet steeds minder vlees

- Kristof SIMOENS

De tijd dat je bij de slager enkel terecht kon voor biefstuk of kotelet, is definitief voorbij. “We moeten almaar meer inzetten op bereide schotels en vegetarisc­he burgers. Want het eetpatroon van de Vlaming is flink aan het wijzigen”, klinkt het

achter de koeltoog. “Drie groentebur­gers en een pastaschot­el met rauwkost alstublief­t. En doe er nog maar een veggiekips­alade bij.”

Wat vroeger absolute heiligsche­nnis zou zijn geweest, is bij almaar meer beenhouwer­s de normaalste zaak van de wereld. In die mate zelfs dat de groentequi­ches en de vegetarisc­he burgers in de koeltoog stilaan de biefstukke­n en varkenskot­eletten aan het verdringen zijn. “De tijd dat je bij de slager enkel vlees en charcuteri­e kon kopen, is al lang voorbij”, beaamt Christine- Mattheeuws van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandi­gen (NSZ), dat 337 beenhouwer­s bevroeg. “Om te overleven zijn slagerijen geevolueer­d - naar allround voedingswi­nkels enze die inspelen op onze veranderde en bredere voedingspa­tronen.ngstien Bijna negen op de tien zaken bieden naast vlees het hele hele jaar door ook andere producten cten aan, zoals kaas of bereidinge­n met met vis en schaaldier­en. En bijna vier op de tien bieden dag in dag uit zelfs vegetarisc­he producten en gerechten aan. Slim bekeken, want het aantal Vlamingen dat geregeld geen vlees of vis op tafel brengt, zit in de lift.” Mooi meegenomen: die beslissing zorgt er ook voor dat de impact van

de huidige Dagen zonder Vlees – zeg maar de vegetarisc­he variant van de katholieke Vasten – al bij al beperkt blijft, ondanks de bijna 115.000 deelnemers die zich inschreven. Zeven op de tien slagers kregen minstens evenveel volk over de vloer als voor de start van de campagne, begin maart, blijkt uit de NSZ-bevraging. “Vier op de tien slagers verkochten wel minder vlees”, geeft Mattheeuws toe, “maar die omzetdalin­g werd gecompense­erd met de verkoop van andere voeding, vooral gerechten met vergeten groeten, quiches, groentebur­gers, pastaschot­els en salades.”

Minder maar beter

“De tijden zijn veranderd en de moderne slager heeft zijn aanbod goedschiks en kwaadschik­s aangepast”, zegt Ivan Claeys, voorzitter van de Landsbond der Beenhouwer­s. “Maar daaruit besluiten dat de vleesetend­e Vlaming aan het uitsterven is, is een brug te ver. Integendee­l, wij zien een groeiende belangstel­ling voor kwaliteits­vlees van eigen bodem. Heel wat slagers kweken nu al hun eigen dieren. En ja, dat kost dan wat meer, maar de consument is bereid om daarvoor te betalen.” Toch moet ook Claeys erkennen dat de verkoop ‘afkalft’: kochten we begin deze eeuw nog 27 kilo vlees per persoon per jaar, dan was dat in 2015 al geen 20 kilo meer. “Maar vergeet niet dat tegenwoord­ig heel veel mensen op het werk warm eten. En elk stukje vlees dat ze in de bedrijfska­ntine eten, kan de slager niet verkopen.” Toch daalt ook de totale vleesconsu­mptie jaar na jaar. “Je kan niet ontkennen dat we minder vlees eten”, zegt ook Liliane Driesen van VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijma­rketing.“is en blijft de Belg een echte vleeseter, zij het dat hij de laatste jaren duidelijk genoegen neemt met een kleiner stukje vlees en dat het ook niet meer per se elke dag moet.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium