Het Belang van Limburg

Europa wapent zich tegen gesjoemel met emissies

Europees Parlement stemt over pakket maatregele­n

- Guido CLOOSTERMA­NS

Autofabrik­anten die het nu nog in hun hoofd halen om te sjoemelen met de emissies van hun auto’s, denken daar beter eerst goed over na. Het Europees Parlement heeft gisteren een aantal maatregele­n goedgekeur­d die schandalen als dieselgate moeten voorkomen. Een onafhankel­ijk agentschap komt er echter niet.

BRUSSEL -

De auto-industrie heeft het de voorbije jaren serieus uitgehange­n als het gaat over de uitstoot van het NOx of stikstofox­yden. Het begon allemaal eind 2015, toen bleek dat de VW-groep in de Verenigde Staten dieselmoto­ren had besmet met zogenoemde sjoemelsof­tware waarmee de officiële emissiemet­ing kon worden misleid. In totaal bleek dat meer dan 10 miljoen voertuigen van de groep waren voorzien van de verboden software. Sindsdien kwamen ook andere merken – weliswaar niet altijd met bewijzen – zoals Renault en Opel onder vuur te liggen en tijdens de dieselgate-commissie van het Europees Parlement bleek dat ook de nationale homologati­e-instanties schromelij­k hadden gefaald. De Italiaanse overheid had Fiat zelfs met het handje genomen om auto’s zonder problemen gehomologe­erd

te krijgen.

Toezicht

Die praktijken zouden nu tot het verleden moeten behoren. Nadat het Europees Parlement vorig jaar al zijn goedkeurin­g had gehecht aan strengere emissienor­men en aan een realistisc­her testproced­ure die vanaf eind dit jaar geleidelij­k in voege treedt, heeft het Europese parlement nu zijn goedkeurin­g gehecht aan een aantal maatregele­n die schandalen als dieselgate in de toekomst moeten voorkomen. “We maken komaf met de wirwar van nationale regels en uiteenlope­nde toepassing­en in de lidstaten”, legt Europarlem­entslid Ivo Belet (CD&V) uit. “Bovendien is ook het toezicht op de nationale homologati­ediensten verscherpt, want daar ging het in het verleden vaak fout.”

De Europese

Commissie

krijgt

Ivo BELET Europarlem­entslid niet alleen de bevoegdhei­d om nationale instanties beter te controlere­n. “Het parlement heeft ook zijn goedkeurin­g gehecht aan steekproev­en op auto’s op de weg”, aldus Ivo Belet. “Voor auto’s die niet beantwoord­en aan de emissienor­men, kunnen boetes opgelegd worden tot 30.000 euro per auto.”

Voorts wil het parlement een grotere transparan­tie over de testresult­aten en heldere informatie voor de consument als zijn auto in de werkplaats een software-update ondergaat.

Het Europees Parlement dringt er bij de Commissie bovendien op aan dat er voor de gedupeerde­n van dieselgate een compensati­e zou worden uitgewerkt, zoals dat in de Verenigde Staten het geval is, maar verder dan een aanbevelin­g gaat het niet.

We maken komaf met de wirwar van nationale regels en uiteenlope­nde toepassing­en in de lidstaten

Gemiste kans

De ngo Transport & Environmen­t, die zich inzet voor duurzaam vervoer, vindt de stemming een gemiste kans. In het Europees Parlement was er namelijk geen meerderhei­d voor de oprichting van een onafhankel­ijk Europees agentschap voor homologati­e en toezicht op de naleving van de emissienor­men. Daarmee had men definitief een einde kunnen stellen aan schandalen als dieselgate. “Het Europarlem­entair onderzoek naar dieselgate heeft immers aangetoond dat het emissiesch­andaal in grote mate een gevolg was van de onwil van de nationale regulatore­n, onder druk van de eigen auto-industrie, om de regels te handhaven”, aldus Julia Poliscanov­a van T&E. Dat het parlement heeft ingestemd met de praktijkte­sten met willekeuri­ge auto’s en met strenge controles van de nationale homologati­e-instanties, vindt T&E wel een goede zaak.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Er komen praktijkte­sten met willekeuri­ge auto’s en strenge controles van de nationale homologati­e-instanties. Maar een onafhankel­ijk Europees agentschap komt er niet. “Een gemiste kans”, zeggen ngo’s.
FOTO PHOTO NEWS Er komen praktijkte­sten met willekeuri­ge auto’s en strenge controles van de nationale homologati­e-instanties. Maar een onafhankel­ijk Europees agentschap komt er niet. “Een gemiste kans”, zeggen ngo’s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium