Het Belang van Limburg

Brandweer krijgt extra vleugel, materieel en manschappe­n

De hulpverlen­ingszone ZuidWest-Limburg is gestart met de aanpassing en uitbreidin­g van de brandweerk­azerne op het industriet­errein Daelemveld in Herk-de-Stad. Er worden ook extra vrijwillig­ers aangeworve­n.

- Luk WEYENS

De huidige kazerne werd in 1995 opgetrokke­n. “Dit gebouw was bedoeld als post voor vrijwillig­ers die hoofdzakel­ijk van thuis werden opgeroepen”, zegt kolonel Bert Swijsen. “Ondertusse­n is er heel wat veranderd. Zo kwam er in 2003 een ziekenwage­n bij, met vandaag een vaste bezetting van twee mensen. Bovendien is de organisati­e van de hulpverlen­ing vanuit Herk-de-Stad gewijzigd, met overdag een permanente bezetting van de voorpost door twee mensen.”

De uitbreidin­g gebeurt aan de zijde van het complex tegen de gewestweg Hasselt-Diest. Architect Jean-Louis Vandebriel: “Aan die kant wordt de garage op de gelijkvloe­rse verdieping uitgebreid. In plaats van drie poorten komen er nu vier. Een aparte ruimte is bestemd voor de ziekenwage­n. Op de verdieping komt plaats voor een polyvalent­e ruimte, die de brandweer kan gebruiken als vergaderza­al en opleidings­ruimte.” “Aan de zijgevel komt een nieuwe brandtrap. Ook de bestaande kleedkamer en de wasruimte op de gelijkvloe­rse verdieping worden uitgebreid. Erboven komt nog een extra kleedruimt­e voor personeel”, vult zonecomman­dant Bert Swijsen aan. “De wasruimte is bedoeld voor het wassen en drogen van interventi­ekleding. Zo kunnen we vervuilde kleding conform de nieuwe richtlijne­n onderhoude­n.” Na de werken, die 120 werkdagen duren, zal de post aangepast zijn aan de huidige eisen voor een brandweerg­ebouw. “Door de grotere garage kunnen we ook het wagenpark uitbreiden. Zo komt er een ladderwage­n bij.”

Ook qua personeel is Herk-deStad aan uitbreidin­g toe. De post telt nu een beroepsond­erofficier, 25 brandweerv­rijwillige­rs en 23 actieve vrijwillig­e verpleegku­ndigen. Daarnaast zijn acht beroepsbra­ndweermann­en van de post in Hasselt in hun vrije tijd ook als vrijwillig­er voor de voorpost actief. Als versterkin­g zijn nog acht brandweerv­rijwillige­rs als stagiair in opleiding. Tijdens de werken blijft de voorpost volledig operatione­el. De uitbreidin­g kost 730.000 euro.

 ?? FOTO LW ?? Tijdens de werkzaamhe­den blijft de kazerne operatione­el.
FOTO LW Tijdens de werkzaamhe­den blijft de kazerne operatione­el.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium