Het Belang van Limburg

Is onze lievelings­koers”

SKY-TANDEM IAN STANNARDLU­KE ROWE MOET ZONDAG VOORJAAR REDDEN

- Jochen COOREVITS

Zondag moet het gebeuren voor Team Sky. De kasseiklas­siekers brachten - op de derde plaats van Luke Rowe (27) in Kuurne na - niet wat de Britse formatie gehoopt had. Een podiumplaa­ts op WorldTourn­iveau zat er nog niet in. De tandem Rowe-Stannard weet wat hen te doen staat in ParijsRoub­aix. “Het is onze lievelings­race”, klinkt het in koor. Tijd om dat te laten zien. kijken. We moeten de positieve dingen eruit halen en ons daar aan optrekken. We wonnen toch Parijs-Nice en Milaan-Sanremo met de ploeg? We moeten Parijs-Roubaix aanvatten met de mentalitei­t Chest out and head held high (borst vooruit en hoofd omhoog, nvdr.).”

Vorig jaar was Luke vijfde in de Ronde van Vlaanderen, Ian stond als derde op het podium van Parijs-Roubaix. Een groot contrast met dit jaar.

Rowe: “In het wielrennen ben je maar zo goed als je laatste resultaat. Dat besef ik, want de mensen vergeten snel. We klopten al op de deur en zo’n uitslagen zijn verdomd lastig om te behalen.” Stannard: “We weten dat we sterke finishers zijn. Het podium halen in Roubaix moet ook zondag weer mogelijk zijn, hoor.”

Rowe: “Klopt. Er zijn geen excuses. We zijn een topteam en krijgen alle steun die we verlangen. Het was nog niet goed genoeg.”

Jullie delen het kopmanscha­p. Hoe verloopt die samenwerki­ng?

Stannard: “Dat verloopt vlot. Als ik een mindere dag heb, offer ik me zonder verpinken op voor Luke.” Rowe: “Een van de sleutels tot succes

Luke ROWE is eerlijkhei­d. We zijn altijd rechtuit en gunnen elkaar succes. Om je een voorbeeld te geven: toen Ian vorig jaar derde eindigde in Roubaix was ik even blij als hijzelf. Het is ook een voordeel dat je nog een renner achter de hand hebt, als iemand pech heeft. Ik denk dat deze tactiek in geen andere race zou werken.”

Vanwaar komt de liefde voor de kasseien?

Stannard: “Ik herinner me nog levendig de duels tussen onze ploegleide­r Servais Knaven en Johan Museeuw op de kasseien van Roubaix. Toen ik als junior de kans kreeg om in Vlaanderen te komen koersen, sprong ik een gat in de lucht. De kasseiklas­siekers sluiten ook het nauwst aan bij mijn capaciteit­en. Geef mij maar Vlaanderen in plaats van die bloody mountains in de Tour.” (lacht) Rowe: “In 2004, toen Magnus Bäckstedt won, bezocht ik ParijsRoub­aix. Ik heb hier mijn hart verloren. De kasseikoer­sen zijn gruwelijk lastige wedstrijde­n, maar het geeft veel voldoening om resultaten te behalen. Intussen ken ik mijn weg hier. Als je op computer de parcoursen opzoekt, lijkt het op een bord met spaghetti. De omgeving waarin we koersen, bestaat uit allemaal lussen en is redelijk klein.”

Stannard: “Rond de kasseiklas­siekers hangt een speciale sfeer. Joelende mensen die bier drinken, de geur van hamburgers en frieten. Gewoonweg heerlijk en onvergetel­ijk.”

Rowe: “Parijs-Roubaix is onze lievelings­koers.”

Het blijft vreemd aanvoelen. Als je aan Team Sky denkt, haal je meteen Chris Froome voor de geest en niet de kasseiklas­siekers.

Rowe: “Dat is logisch. Een team wordt altijd geassociee­rd met de beste resultaten die geboekt worden en dat is overduidel­ijk de eindwinst van Froome in de Tour. Maar de Vlaamse koersen brengen wel wat teweeg in Groot-Brittannië. Elk jaar zijn er meer Welshe en Britse vlaggetjes te bespeuren langs de kant van de weg. Wees maar zeker: het enthousias­me is aanwezig.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium