Het Belang van Limburg

Voor het eerst sinds 1994 meer dan 55 kilometer kasseien

-

Zoals elk jaar kenden organisato­r ASO en parcoursbo­uwer Thierry Gouvenou sterren toe aan de 29 kasseistro­ken van Parijs-Roubaix. Naast de sterren kregen ze ook allemaal een kleurencod­e, te vergelijke­n met die van skipistes. De zwaarste stroken krijgen vijf sterren en een zwarte kleur, daarna volgen rood, oranje, blauw en geel.

In totaal zijn de stroken goed voor 55 kilometer kasseien. “En het is al van 1994 geleden dat de renners er nog zo veel voorgeging­en schoteld kregen”, klonk het bij Gouvenou. Tom Boonen zit daar alvast niet mee in. “Of het nu twee kilometer meer kasseien zijn of niet maakt me niet veel uit. Lastig is het toch.” Met Viesly à Biastre (3 kilometer lang) en Biastre à Solesmes (0,8 kilometer) maken twee nieuwe stroken hun opwachting. De laatste 120 kilometer van het parcours zijn dezelfde als vorig jaar.

Kasseien in Hem

Op de relatief gemakkelij­ke strook van Hem, heel diep in de finale, de renners meestal naast de kasseien rijden en zochten ze de tarmacstro­ken op. Zondag kan dat voor het eerst in 115 edities niet. Net als in België zet organisato­r ASO nadars op die stroken.

Hem wordt overigens versierd met een portretten­galerij van legendes van de Hel. Onder de zeventien treffen we ook Rik Van Looy, Eeddy Merckx, Gaston Rebry, Roger De Vlaeminck, Johan Museeuw en - jawel - Tom Boonen aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium