Het Belang van Limburg

“Veel opgestoken van Johan Vanherck”

Neerpelten­aar Zizou Bergs wint vier titels in twee weken tijd

- Rob KWANTEN

Wordt 2017 het jaar van Zizou Bergs? Dankzij twee opeenvolge­nde tornooizeg­es - telkens in enkel én dubbel - op het Spaanse gravel heeft de 17 jarige ‘Berginator’ zijn hoogste ITF-ranking ooit beet: hij is nu nummer 26 van de wereld bij de juniors. Bergs won zowel in Benicarlo als Vinaros (Grade 2-tornooien) het enkel- en dubbelspel. Hoewel hij als eerste reekshoofd aan beide tornooien begon, is hij toch verrast door zijn prestaties. “Het gebeurt bij de juniors niet vaak dat de hoogst geplaatste speler het ook waarmaakt. Bovendien kom ik uit een moeilijke periode, waarin ik van de 32ste naar de 60ste plaats wegzakte. Daarom doet het zo’n deugd dat ik nu op twee weken vier titels pak.”

Grand slams

En vanwaar dan de plotse ommekeer? “Verschille­nde trainers hebben mij een helpende hand geboden”, vertelt de Neerpelten­aar. “Na Australië heb ik bij Tennis Vlaanderen een dikke maand samengewer­kt met Johan Vanherck. Van hem heb ik veel opgestoken. En dan is er natuurlijk mijn vaste coach Bertrand Tinck, die mij dagelijks in raad en daad bijstaat. Zij hebben er voor gezorgd dat ik op korte tijd veel progressie heb gemaakt en mijn droom heb bereikt.”

Met die droom doelt Bergs op de met rasse schreden naderende grand slams. “Ik ben naar Spanje gekomen om mijn ranking te verbeteren met het oog op Roland Garros en Wimbledon voor junioren. Ik ben nu zeker van een plaats op de hoofdtabel op beide tornooien. Zo is één van mijn grootste kinderwens­en uitgekomen. Als ik de komende weken progressie kan blijven boeken, kan ik misschien wel voor een verrassing zorgen. Al is dat zeker geen doel op zich. Op termijn wil ik natuurlijk profspeler worden, maar dat is niet evident. Je moet al bijna top 100 staan om ervan te kunnen leven. De bedoeling is om op een termijn van twee of drie jaar Challenger­s te gaan spelen en een plaats in de top 400 te bereiken. En dan kijken we wel weer verder.”

Deze week blijft Bergs op Spaanse bodem. In Villena, vlakbij Alicante, werkt hij er de Trofeo Juan Carlos Ferrero (Grade 1) af.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Bergs wil op de grand slams voor een verrassing zorgen
FOTO PHOTO NEWS Bergs wil op de grand slams voor een verrassing zorgen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium