Het Belang van Limburg

De atleet wordt coureur

Steven Van den Oetelaar houdt spurtende bende achter zich

- Freddy VAES

Steven Van den Oetelaar zal zich zijn allereerst­e overwinnin­g als renner nog zijn leven lang herinneren. De 18-jarige junior uit Bolderberg reed in Dilsen een kleine dertig kilometer in de aanval en hield aan de aankomst de spurtende bende nog net achter zich. En of dat deugd deed! De renner van Sport en Moedig Genk was de verdiende winnaar. Daarover waren vriend en vijand het roerend eens. Terecht trouwens, als je weet dat hij de hele tijd in de vuurlijn had gestreden. “Vorig jaar verscheen ik in Dilsen ook aan de start. Toen ontplofte de koers al na een paar kilometers. Vandaar dat ik nu van in het begin heel alert was”, aldus de knaap uit Bolderberg.

“Dit keer bleef het echter lang gesloten. Toen er uiteindeli­jk vier renners ontsnapten, zijn we er met een groepje naartoe gereden. Omdat de rest ook terugkwam, besloot ik om het alleen te proberen. Ruim 15 kilometer lang bleef ik vooruit. Toen kreeg ik steun van Tim Brams. Zonder hem had ik zeker niet standgehou­den. Op minder dan een kilometer van de meet dreigde het peloton terug te komen. Op 400 meter van het einde heb ik Tim achtergela­ten en alles gegeven tot aan de streep. Het is gelukt. Mijn allereerst­e zege!”

Een goed rapport

Van den Oetelaar komt uit de atletiek en begon pas op 16-jarige leeftijd met wielrennen.

“In het atletiekwe­reldje werd ik getraind door onder meer Marleen Renders”, aldus Van den Oetelaar. “Om maar te zeggen dat ik van een behoorlijk niveau was. Tot ik een serieuze groeischeu­t kreeg, met de daaraan gekoppelde pijnen. Daardoor viel ik regelmatig geblesseer­d uit en moest ik telkens keihard werken om terug te keren. Na de zoveelste blessure hield ik het voor bekeken en ging ik op zoek naar een andere sport. ‘Als je met een goed rapport thuis komt van school, krijg je een koersfiets’, beloofden mijn ouders me. Die fiets kwam er dus snel (lacht). Ondertusse­n was het al augustus, waardoor hij in zijn eerste nieuweling­enseizoen niet veel koersen heeft kunnen rijden. Van den Oetelaar: “Ook in mijn tweede geraakte ik aan amper een vijftienta­l wedstrijde­n. Eigenlijk ben ik pas vorig jaar tijdens mijn eerste jaar als junior echt begonnen. Dit jaar wil ik uittesten hoever mijn mogelijkhe­den reiken. Ik moet nog veel leren, maar deze eerste zege geeft me het nodige vertrouwen voor de rest van het seizoen. Daarin wil ik me meten met de nationale top. Volgende week krijg ik een eerste serieuze test. Dan zal ik deelnemen aan de Ster. Toch blijf ik realistisc­h. Als ik in één van de ritten eens mee kan gaan tot in de finale, zal ik al héél blij zijn.”

 ?? FOTO FV ?? Steven Van den Oetelaar balt zijn vuist. De zege is binnen.
FOTO FV Steven Van den Oetelaar balt zijn vuist. De zege is binnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium