Het Belang van Limburg

“Feest in de kantine”

- Luc ERALY

Century Hasselt heeft vorig weekend de titel veroverd in eerste afdeling zonder... te spelen. “Het was al tien jaar geleden dat we nog eens kampioen speelden in eerste”, juicht voorzitter Jaak Schetz. “Maar we gaan het vieren aan de vooravond van ons 35-jarig bestaan. Geloof me.” De cijfers van Century Hasselt spreken voor zich: 69 punten uit 25 matchen, slechts drie gelijke spelen (o.a. tweemaal 1-1 tegen vicekampio­en Wieze Boys A) en een doelpunten­saldo van 97-18. Toch één schaduwzij­de: de uitschakel­ing in de halve finale van de beker tegen Wieze Boys A na... het trappen van strafschop­pen. “In het Liefhebber­sverbond hebben we acht keer kampioen gespeeld”, zegt voorzitter Schetz. “En in de Bedrijfsbo­nd zijn we zelfs in één ruk doorgestot­en tot de eerste afdeling, na twee titels op rij. Intussen hebben we ook al tweemaal de beker gewonnen”, somt de voorzitter het palmares op. Samen met onder meer coach Guido Debruyn stichtte Jaak Schetz AS Juventus in 1983. “Nadien hebben we onder de sponsornaa­m Marty Sport gespeeld en in 2004 is dat Century Hasselt geworden”, zegt hij. “Oorspronke­lijk speelden we op Camara, nadien met Torpedo in Rapertinge­n en drie jaar geleden verhuisden we naar de terreinen van Runkst VV. Maar onze filosofie is altijd dezelfde gebleven: plezier beleven in het voetbal. Dit seizoen hebben we nochtans pech gehad. We hebben ons dubbel moeten plooien na het maandenlan­g uitvallen van drie sterkhoude­rs: topschutte­r Tom Vandenhoud­t, doelman Koen Govaerts en spelmaker Robbie Gelders. Maar we hebben het overleefd.”

“Eerlijk gezegd, we hebben een rijke geschieden­is achter de rug”, gaat de voorzitter verder. “Dertig jaar geleden pakten we uit met onze eerste Penalty Cup. Met ronkende namen als Roland Velkeneers (STVV) en Patrick Rondags (Tongeren, Lierse) in het doel. Ook in het organisere­n van tornooien

Yve Thijs (foto,Geel, Dessel en KV Mechelen).

Jaak SCHETZ vervulden we een pioniersro­l. We proberen hier altijd leven in de brouwerij te houden. Vandaar wellicht dat we geregeld veel fans over de vloer krijgen. We laten die mensen met volle teugen genieten. We vallen hen niet om de haverklap lastig, maar ik stel wel vast dat het na elke thuismatch tot acht uur ’s avonds feest is in onze kantine. En als we een mosselsoup­er organisere­n, is het met vijfhonder­d inschrijvi­ngen volle bak. Ook de spelers genieten er met volle teugen van. Zij vormen een hechte vriendengr­oep. Na elke match krijgen zij, net als de bezoekers trouwens, een bak bier, een broodje of een hotdog.” Ondanks het feestgedru­is denkt de club blijkbaar ook aan het puur sportieve. “In het begin van het seizoen trainen we sowieso twee keer per week”, aldus Schetz. “Om de conditie aan te zwengelen, loopt Dennis Kuypers en

Simon Vanheeswyc­k (resp. Halen en Zutendaal).

Frédéric Agostino (Diest en Putte).

ook de zonen van de voetbaltra­iners Guido Brepoels en Peter Balette hebben de KLBS gekleurd. En dat het zelfs een opstapje kan betekenen, bewijzen Maxime Vande Paer, die dit seizoen bij Century Hasselt drie matchen speelde, alvorens door te stoten naar de kern van 2de amateurclu­b Bocholt en de Kroatische goalgetter van Wieze Boys B, ‘Super’ Mario Fakcevic (23), die na enkele maanden in 2de afdeling een contract kon tekenen bij Lummen VV. de hele kern dan door Runkst en in de winter staat er een heuse indoortrai­ning op het programma. We mogen ook het schitteren­d werk van onze terreinman Hero niet vergeten . Hij zorgt ervoor dat de spelers hier om de twee weken op een biljartvel­d kunnen voetballen. Ook de publicitei­t van onze sponsors langs het terrein bewijst dat deze club leeft.”

Er zijn trouwens nog meer bewijzen dat Century Hasselt in de loop der jaren is uitgegroei­d tot een traditiecl­ub. “Niet alleen bij de supporters, maar zelfs bij de spelers gaat het van vader op zoon”, pronkt de voorzitter. “De bodem is hier blijkbaar vruchtbaar. Zinho Vanheusden, Jan Ceyers en Arne Cuypers, allemaal zonen van ex-voetballer­s, hebben bij ons gevoetbald, maar maken het nu hogerop waar. Trouwens, er zijn in het verleden ook heel wat BH’s (lees: Bekende Hasselaars) lid geweest bij ons. Armand Schreurs, Erik Raeymakers en Marc Verdingh om er slechts enkelen te noemen.”

Nog dit: dit seizoen is de familie uitgebreid met zeven baby’s. Century heeft dus een vruchtbare bodem.

Als we een mosselsoup­er organisere­n is het volle bak met 500 inschrijvi­ngen

 ?? Foto SERGE MINTEN ?? De titel is tot in de vroege uurtjes gevierd met de nodige luister.
Foto SERGE MINTEN De titel is tot in de vroege uurtjes gevierd met de nodige luister.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium