Het Belang van Limburg

“Schrik om iets verkeerd te doen of te zeggen”

Kappers leren kankerpati­ënten verzorgen in ZOL

- Dirk JACOBS

In het Ziekenhuis Oost Limburg in Genk kan je binnenkort een opleiding ‘Haarverzor­ging bij kanker’ volgen. “Wij leren kappers hoe ze kankerpati­ënten kunnen verzorgen en hen het gevoel kunnen geven dat ze mooi zijn”, zegt Katleen Vanderbeke­n van Institute for Profession­al Care. De Hasseltse kapster Viviane Gaens weet dat dit niet altijd evident is. “Je moet weten hoe je best met hen praat en hen verzorgt. En dat daar af en toe een traan bijkomt, daar mag je als kapper niet van schrikken.” “Mensen die met kanker kampen, hebben die ziekte ook buiten de ziekenhuis­muren”, zegt oncocoach Patrick Stijven van het ZOL. “Dat wordt vaak vergeten. Velen geraken sociaal geïsoleerd en mensen durven met hen geen open gesprek meer aangaan, omdat je dan wel moet praten over die ziekte.” De ZOL-oncocoache­s geven ook les in de opleiding, naast ervaren kappers en mensen uit de zorgsector. “We moeten mensen warm maken voor de zorg en zorgberoep­en, wel dit is een mooi voorbeeld”, zegt ook de Vlaamse zorgambass­adeur Lon Holtzer. Beroepsver­eniging Coiffure.org steunt de opleiding. “We willen ons beroep constant opwaardere­n en deze nichemarkt biedt unieke kansen voor mensen die zich hierin willen specialise­ren”, zegt secretaris­Philippe De Jaegere. “Bovendien krijg je er veel menselijke warmte voor terug.”

Bon

“Een kankerpati­ënt moet een drempel overschrij­den om weer naar de kapper te gaan, maar voor de kapper is die drempel even hoog”, weet Katleen Vanderbeek­en. “De kapper wil niks verkeerd doen of zeggen, maar dat werkt belemmeren­d. En voor de klant is er de vrees dat er iets verkeerd kan gebeuren. Dat willen we wegnemen. En de financiële drempel om naar de kapper te gaan ook. Voor iemand die al torenhoge medische kosten heeft, is een kapbeurt vaak toch te veel geld. En dus willen we bij de mutualitei­ten vragen om dit op te nemen in hun aanvullend­e verzekerin­g. Bij de liberale mutualitei­ten is dat inmiddels al zo. Daarnaast hebben we de ‘Lotus Care Foundation’ gestart die ‘Care kaarten’ uitgeeft, vergelijkb­aar met een Bongobon, waarmee mensen 30 of 60 euro korting kunnen krijgen. Die kunnen vrienden en familie ook kopen om te schenken. En sommige zorgcentra geven ze als geschenk.” De opleiding kost 1.800 euro, waarvan kappers en kappers in opleiding een flink stuk kunnen recuperere­n via allerhande opleidings­cheques. ’.

Boos

“Dit is zo belangrijk”, zegt Marleen Druyver, die darmkanker en borstkanke­r kreeg. “Ik was boos op mijn lichaam, verwaarloo­sde het zonder dat echt te willen. Tot een vriendin-kinesiste me onder handen nam en me weer leerde genieten van mijn lichaam met zachte massages. Zo leerde ik weer lief te zijn voor mijn lijf. Het is zo belangrijk dat naast medische zorg ook andere zorg wordt geboden, want er komen emoties los, je voelt eindelijk weer iets positiefs door je lichaam stromen. Ik ben een borst kwijt, maar toch ben ik model geworden voor lingerie voor borstkanke­rpatiënten. Ik vond dat ik iets voor anderen moest doen. En

ik geniet ervan.”

Tranen

“Ons huwelijk stond gepland toen ik te horen kreeg dat ik een hersentumo­r had”, zegt ZOL-verpleegku­ndige Véronique Vandewal. Zij kreeg een reeks chemobehan­delingen. “Met haaruitval. Op zoek naar een haarstukje ben ik in een fantastisc­he zaak terechtgek­omen waar ze alle tijd voor me namen. Maar toen de tondeuse mijn haar op 9 millimeter kortwiekte, kwamen de tranen... Intussen groeit mijn eigen haar weer en het haarstukje staat thuis in de kast. Maar het heeft me uit mijn isolement gehaald en de zorg erom heen, heeft me goed gedaan.”

een kapper zoekt die de opleiding volgde, kan terecht op ‘myprofessi­onal.be

 ?? Foto DICK DEMEY ?? Marleen Druyver, kapster Viviane Gaens en Véronique Vandewal.
Foto DICK DEMEY Marleen Druyver, kapster Viviane Gaens en Véronique Vandewal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium