Het Belang van Limburg

“Er wordt getalmd langs alle kanten”

Buren willen sluiting Baldewijns afdwingen bij milieu-inspectie

- Dirk JACOBS

Het blijft schimmig over hoe het nu verder moet met puinverwer­ker en transportb­edrijf Baldewijns in Stokrooie. De Raad van State velde vorige week een arrest dat de milieuverg­unning van Vlaams minister Schauvlieg­e vernietigd­e. “Dan zou je dus verwachten dat het bedrijf dicht gaat”, zeggen de actievoere­nde buren. “Maar niets is minder waar. Er wordt getalmd langs alle kanten. Dus hebben we een klacht ingediend bij de milieu-inspectie.” “Door de vernietigi­ng wordt de procedure in beroep opnieuw opgestart”, klinkt het op het kabinet van Vlaams minister Joke Schauvlieg­e (CD&V). “Volgens de Raad van State blijkt onvoldoend­e hoe de aard en de omvang van de activiteit­en verenigbaa­r zijn met de kmo-zone. Binnen de vijf maanden moet er een nieuwe beslissing zijn.”

Het is godgeklaag­d dat wij nu de uitvoering van het arrest van de Raad van State zelf moeten gaan afdwingen

Onzekerhei­d

“Dat durven we te betwijfele­n”, reageert Vlaams volksverte­genwoordig­er Rob Beenders (sp.a), die Schauvlieg­e meteen na de Paasvakant­ie hierover gaat aanspreken in het parlement. “Je kan niet eeuwig blijven procederen. Zo blijft de onzekerhei­d voor de buurt en het bedrijf aanslepen. Er is al een schorsing geweest van deze vergunning en nu wordt dezelfde

Peter BRAUNS en Wilfried CROUX

Buren milieuverg­unning ook in beroep vernietigd. Je kan dan niet nog eens in beroep blijven gaan, toch? Hoe lang gaat dit dan duren? De minister moet nu zeggen dat het op deze plek niet kan en mee zoeken naar een andere bestemming voor het bedrijf. Er zijn elders genoeg terreinen, bijvoorbee­ld op de Ford-site, die met Vlaams geld is betaald.”

Een van de buurtbewon­ers heeft maandag de milieu-inspectie gecontacte­erd. “Zodra ze het arrest officieel ontvangen hebben, zou men gaan bekijken wat te doen. De buurtbewon­er heeft meteen een telefonisc­he klacht ingediend”, leggen buurtbewon­ers Peter Brauns en Wilfried Croux uit. “Intussen heeft onze advocaat gisteren ook een klacht ingediend bij de milieu-inspectie. Maar die moeten nog wachten op de toezending van het arrest door de Raad van State. Wel is de procedure ingezet voor het kort geding. Dat zal waarschijn­lijk nog enkele weken duren. Maar het is godgeklaag­d dat wij nu de uitvoering van dat arrest zelf moeten gaan afdwingen.”

Vaststelli­ngen

Volgens het milieuverg­unningsdec­reet moet het bedrijf zelf de exploitati­e stoppen op het moment dat het niet over een geldige uitvoerbar­e milieuverg­unning beschikt. “Doet het bedrijf dat niet, dan kan er gehandhaaf­d worden. De Vlaamse milieu-inspectie kan dan een proces-verbaal opmaken om de exploitati­e zonder milieuverg­unning vast te stellen”, legt Brigitte Borgmans van de Vlaamse overheid uit. “Het proces-verbaal van de milieu-inspectie wordt dan overgemaak­t aan het parket. De milieu-inspectie zal dus op korte termijn ter plaatse gaan en de nodige vaststelli­ngen doen. Op basis van deze vaststelli­ng worden verdere stappen ondernomen, rekening houdend met de beginselen van behoorlijk bestuur.”

Bij de firma Baldewijns is niemand bereid tot commentaar.

 ??  ??
 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Het blijft onduidelij­k hoe het nu verder moet met Baldewijns in Stokrooie.
FOTO SERGE MINTEN Het blijft onduidelij­k hoe het nu verder moet met Baldewijns in Stokrooie.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium